Az elmúlt szezonban, több mint 120 éve nem tapasztalt aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot a tavaszi vetésű növények számára legfontosabb vegetációs időszakban, ami szinte minden gazdálkodó számára óriási termés- és ezáltal jövedelemkiesést okozott.

A helyzetet tovább súlyosbítja az őszi műtrágyaárak drasztikus növekedése és a terményárak jelenlegi drámai csökkenése. Bár az elmúlt időszakban több helyen jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, de ez közel sem volt elég mindenhol a talajok mélyebb rétegeinek feltöltéséhez. Emellett az elmúlt évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján egyre többen látják be, hogy Magyarország egyes területei nem alkalmasak a kukorica biztonságos termesztésére.

A termelők keresik azokat az alternatív növényeket és megoldásokat, amelyek termesztésével és alkalmazásával csökkenthetik az időjárásból adódó kockázatokat, illetve felértékelődnek azok a növények, amelyek alacsonyabb tápanyag-visszapótlás mellett is biztonságosan és jövedelmezően termeszthetők.

Emiatt egyre több termelő választja a szemes cirkot, mint logikus választ a kihívásokra.

A cirok sikerének titka egyszerű és magában a növényben keresendő.

Tudta Ön a cirokról?

 • a szemes cirok a világon az 5. legnagyobb területen, több, mint 42 millió hektáron termelt gabonanövény
 • kiváló takarmány alapanyag, de mivel gluténmentes a termése, ezért egyre növekszik a humán felhasználása Európában
 • a növény Afrikából származik, kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának
 • a csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a területen a termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé
 • termesztése nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthető, a szélsőségesen szikes vagy homokos területek kivételével biztonságosan termeszthető
 • tápanyag igénye lényegesen kisebb, mint a kukoricáé
 • jelenleg hazánkban nem tudunk annyit szemes cirkot termelni, amennyire tartós piaci igény van

cirok

Cirok – fotó:

Tudta Ön a Lidea-ról?

 • a Lidea Európa legnagyobb ciroknemesítő és a legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkező vetőmag-vállalata
 • a Lidea hibridek piacvezetők évek óta Magyarországon
 • mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert a kiváló genetika mellett szaktanácsadói hálózatunkon keresztül olyan személyre szabott megoldásokat kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden piaci szereplő számára
 • a hazai piacvezető cirok hibridek előállítása Magyarországon történik

A ciroktermesztés sikerében alapvető a fajtaválasztás, ami mindig egy stratégia döntés, az eltérő igények és lehetőségek eltérő megoldásokat kívánnak.

Kínálatunkban megtalálható szemes cirok hibridjeink jól illeszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben, termésük kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők.

Ismerje meg szemes cirok kínálatunkat:

Hibrid Szegmens Érésidő
ARABESK szemes / fehér nagyon korai
ALBANUS szemes / fehér korai
ES WILLY szemes / piros nagyon korai
ARMORIK szemes / piros nagyon korai
LID MARGO ÚJ szemes / piros korai
ES ALIZE szemes / piros középkorai
ES SHAMAL szemes / piros középkorai
ES FOEHN szemes / piros középkorai
ES MONSOON szemes / piros középkorai
ES BOREAS szemes / piros középkorai

A cirok fajtáiról, termesztéstechnológiájáról és a felhasználási lehetőségeiről bővebb információt talál az www.acirok.hu oldalon, ahol szakmai kérdéseire is választ kaphat.

Teljes választékunkat, további részleteket keresse a honlapon, vagy hívja területi képviselőinket, hisz örömmel állnak rendelkezésére.

Balogh László – termékmenedzser

Lidea Hungary Kft.