cirok

A cirok jelentősége egyre nő, ezért a növény termesztéstechnológiája is fejlődik – fotó: FMC-Agro

A bővülő vetőmagválaszték, az egyre nagyobb termőképesség, a jobb beltartalmi paraméterek mellett a termesztéstechnológia is fejlődött. A növényvédelem terén az FMC-Agro segítséget tud nyújtani ebben technológiai ajánlatával.

A cirok gyömnövények elleni védelme

A cirok növényvédelme szempontjából a gyomnövények jelentik a legnagyobb kihívást, amelyek nagy veszteséget okozhatnak tápanyag- és vízkonkurenciájukkal, valamint gyomos területen fokozottan kell számítani kórokozók és kártevők fellépésére is.

A cirok növényvédelmében a gyomnövények jelentik a legnagyobb nehézséget

A cirok növényvédelmében a gyomnövények jelentik a legnagyobb nehézséget – fotó: FMC-Agro

Az egyszikű kakaslábfű, muharfajok, köles és fenyércirok igen veszélyesek, a kétszikűek között a parlagfű, a libatop- és disznóparéjfélék, a kövérporcsin, vagy a kötöttebb területen a csattanó maszlag, a szerbtövis vagy az árvakelésű napraforgó okozhat gondot.

A Successor® TX gyomirtó szer olyan tulajdonságokat egyesít, amik egyedülálló módon segítik a cirok biztonságos termesztését a gyomok időben történő kikapcsolásával. A két hatóanyag (petoxamid és terbutilazin) együttes erővel dolgoznak mind talajon, mind levélen keresztül, főként a magról kelő gyomnövények ellen.

Minden kísérlet és nagyüzemi használat megerősítette, hogy a Successor® TX egy kiváló hatékonyságú herbicid, biztonsággal alkalmazható különféle gyomviszonyok és talajtípusok esetén is. A kultúrnövényre nem fitotoxikus, gyomokkal szembeni hatékonysága kiváló, és használatához nem szükséges a Concep III-as antidótumos csávázás sem.

A Successor® TX 2021-ben már véglegesen, kiskultúrás engedélyokirat kiterjesztéssel elérhető. Okirat száma: 6300/844-1/2021.

A gyomirtó felhasználási javaslata

Az egyik lehetőség a preemergens védekezés a Successor® TX 4 l/ha dózisával, amelynek sikerét a kezelést követően 2 héten belüli csapadék tudja garantálni.

A második lehetőség a tömeges gyomkeléskor elvégzett korai posztemergens kezelés (a cirok 1-3 leveles állapotáig), 3 l/ha dózisban. Ezt a technológiát akkor érdemes választani, ha a talaj állapota nem felel meg a preemergens kezeléshez vagy tartósan száraz periódus esetén nem biztosított a bemosó csapadék.

gyomnövényekkel teli cirok táblagyomirtóval kezelt cirok

Kezeletlen kontrol (fent), Successor® TX 3 l/ha poszt gyomirtással kezelt cirok (lent), Hódmezővásárhely, 2020.08.26. – fotó: FMC-Agro

A Successor® TX használatának előnyei:

• Rugalmas: egyaránt kijuttatható preemergensen és korai posztemergens időzítéssel is.

Széles gyomspektrum: a két hatóanyag kombinációja egyaránt hat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

Hatékony gyomirtás: a hatóanyagkombinációnak köszönhetően talajon és levélen keresztül is hat, kiemelkedően hosszú tartamhatással rendelkezik, a terület akár betakarításig gyommentes marad.

Bevált gyomirtó szer: évről-évre folyamatosan növekvő területen bizonyít, végleges engedélyokirattal használható a kukorica mellett már a cirokban is.

cirok növényvédelme

A cirok termesztését meghatározza a fejlődésének korai szakasza, ezért lényeges, hogy robbanásszerű kelést és konkurenciamentes fejlődést tudjunk biztosítani. Ehhez nyújthat segítséget a Radistart® Gold, amely egy biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló is egyben. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer akár a növény teljes élettartama alatt segítheti a cirok abiotikus stressztényezők elleni védekezőképességének növelését, biostimulátorként pozitív hatása van a termés minőségi és mennyiségi paramétereire.

FMC-Agro logo

www.fmcagro.hu

Facebook: @FMCAgroHungary