A Corteva nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat idén ősszel 4 helyszínen, Debrecenben, Siófokon, Kecskeméten és Győrben megtartott rendezvénysorozatán, a vállalat bemutatta a 2023-as tavaszi vetőmagkínálatába érkező legújabb kukorica és napraforgó hibrideket és növényvédelmi, valamint nitrogénmenedzsment területen kifejlesztett újdonságait.

Hangsúlyt fektetnek a termékeik környezetbarát megújítására

Az idei évben olyan új hatásmódú molekulacsoporttal és új hatóanyaggal is debütálunk, melyre az elmúlt húsz évben nem volt példa a magyar piacon. A 2030-as fenntarthatósági törekvéseiknek megfelelően hangsúlyt fektetünk termékeink környezetbarát megújítására. A Corteva továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment portfóliójának termékeit és az elmúlt évek során több, biológiai készítményeket gyártó vállalattal írt alá megállapodást, melynek eredményeképpen a Corteva számos európai ország piacára vezethet be nitrogénmegkötő, tápanyag hasznosulást optimalizáló termékeket, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében” - mondta el Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, debreceni nyitóbeszédében.

Borsos László

Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, debreceni nyitóbeszédében – fotó: Corteva Agriscience

A kukorica hibrideket a legmodernebb nemesítési eljárások segítségével fejlesztették

Az elmúlt évszázad kiemelkedő munkája a hibrid vetőmagok nemesítésében és előállításában a gazdálkodók generációi számára tette ismertté a Pioneer® márkanevet. A vállalat a 2023-as vetési szezonra 5 új kukorica és 4 új napraforgó hibriddel érkezik, melyeknél egyértelműen a hatékonyság növelése, a termésstabilitás javítása a cél.

Idén 10 éves az Optimum® AQUAmax® Brand, a Pioneer® hibridkukoricák hő- és szárazság stressztűrő képességét minősítő prémium kategória. Ezeket a hibrideket a legmodernebb nemesítési eljárások segítségével fejlesztették annak érdekében, hogy csökkentsék az időjárás kiszámíthatatlanságából eredő kockázatot számos érintett tulajdonság javításával (erős és mélyrehatoló gyökérzet, szinkronizált virágzás, zöldszáron érés).

Azok a hibridek kaphatják meg ezt a minősítést, amelyek a versenytársak átlagához képest terméselőnyt mutatnak normál körülmények között, sőt száraz körülmények között (hő stresszben) is. Jobb stressztűrésük alapja, hogy aszályos körülmények között a rendelkezésükre álló vizet és tápanyagot a lehető leghatékonyabb módon hasznosítják. Ezzel a minősítéssel a vállalat hazai kukorica vetőmag portfoliójából 9 termék rendelkezik.

A P9398, 370-es FAO számmal rendelkező új hibrid különlegesen jól tűri a stresszes körülményeket, az idei évben jól kezelte a hőstresszt. Ez az Optimum® AQUAmax® hibrid az alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett, terméstöbbletet adott a kísérletekben. A P9944, 390-es FAO számú új hibrid jól látható terméselőnnyel szerepelt a kísérletekben a 300-as éréscsoport végén. A P9960, 410-es FAO számú hibrid 2020-ban 4,5 %-os terméselőnyt mutatott a NÉBIH regisztrációs kísérletekben a sztenderd hibridek átlagához képest. A P0260, 470-es FAO számmal rendelkező, száraz körülményeket jól toleráló, zöld száron érő hibrid ígéretes termőképességgel érkezik a Corteva kínálatába. P9731, 410-es FAO számú korai szemes hibrid 2021-ben került regisztrálásra. Kettős hasznosítású hibrid, magas szemtermés mellett kiváló keményítőtartalom és emészthetőség jellemzi, ezért silókukoricának is kiválóan alkalmas.

konferencia Corteva

Azok a hibridek kaphatják meg a minősítést, amelyek a versenytársak átlagához képest terméselőnyt mutatnak normál körülmények között – fotó: Corteva Agriscience

A Corteva a 2023-as tavaszi napraforgó vetőmag kínálatában 4 új hibridet mutatott be a rendezvényen

A vállalat a P64LL155 új, nem herbicidtoleráns linolsavas hibridet a hagyományos preemergens gyomirtást alkalmazó gazdálkodók számára ajánlja, akár posztemergensen szintén a Corteva Viballa gyomirtó szerével kezelve. A P64HE244 szintén új, alacsony növényállománnyal rendelkező, magas olajsavas hibrid. A P64LE168 korai tenyészidejű linolsavas hibrid, kiválóan alkalmazkodik a hazai időjárási viszonyokhoz. A vállalat negyedik, új, kiemelkedően magas olajtartalmú P64LE185 napraforgó hibridje a 2021-es fejlesztői kísérletekben a legmagasabb terméshozamot érte el.

Az idei évben a konferencián nagy hangsúlyt kapott a Corteva nitrogénmenedzsment fejlesztése. A vállalat Instinct terméke a kijuttatott nitrogén hasznosulását maximalizáló termék, mely minden ammónium és karbamid tartalmú trágyával együtt kijuttatva hatékony. Ez a termék a hozamnövelésnek és a fenntarthatóságnak is kiváló eszköze.

Az idei aszályos év után a következő év kulcskérdése, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű csapadék az országban – fotó: Corteva Agriscience

Az idei év tavaszán kapta meg engedélyét a Verben gombaölő szer kalászos gabonák védelmére

A Corteva gabona fungicid kínálatának új szereplőjének összetétele egyedülálló; a proquinazid és protiokonazol hatékony kombinációja, mely komplex védelmet nyújt a kalászos növények számára. A Verbenegy továbbfejlesztett formulációval kerül forgalomba jobb hatóanyag eloszlást és magasabb hatékonyságot eredményezve.

A Corteva legújabb gombaölő szere a Queen, idén novemberben kapta meg engedélyét, mely egy teljesen új kémiai csoport első hatóanyagát, az Inatreq-et tartalmazza. A termék széles hatásspektrummal és kiváló hatékonysággal rendelkezik a kalászos gabonák fontos gombabetegségei ellen. i-Q4 technológiának köszönhetően szinte azonnal felszívódik a növényi szövetek mélyebb rétegeibe, rendkívül gyors védőhatás, hosszú hatástartam és gyorsan kialakuló esőállóság jellemzi.

Az idei évben a ViballaTM is megkapta végleges engedélyét. A készítmény hatóanyaga az ArylexTM egy innovatív herbicid, mely gabonafélék, őszi káposztarepce és napraforgó esetében számos gazdaságilag káros gyomnövény ellen nyújt szelektív, posztemergens védelmet. Az ArylexTM a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, mely egyedülálló más gyomirtó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózisok mellett is kiváló hatékonyságú, és használatával, az új molekula szerkezetéből adódóan, csökkenthető a rezisztencia kialakulásának kockázata.

Az idei aszályos év után a következő év kulcskérdése, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű csapadék az országban. Nagyon bízom benne, hogy az eső mellett a magas termésátlagok is vissza fognak jönni az ország minden térségében. A Corteva továbbra is a magyar gazdálkodók rendelkezésére áll és segíti őket kihívásaik és kérdéseik megválaszolásában” – zárta a rendezvénysorozatot Borsos László.