A cseh agrárminisztérium a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től egy lényeges változtatást tervez bevezetni, amely szerint a cseh gazdák egy azonos növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek – írja az eagri.cz.

A monokultúra ugyanis – a megszakítás nélküli nagy táblák révén – rontja a talajok vízvisszatartó képességét, amint azt a csehek a legutóbb fellépő szárazságok során megtapasztalták.

„Ha az agrártermelők nem alkalmaznak nagy kiterjedésű, egybefüggő táblákat, akkor az adott területen lényegesen több vizet tudunk visszatartani. Ez az utóbbi száraz években és a kedvezőtlen időjárás varható folytatódására való tekintettel különösen fontos” – mondta Miroslav Toman, agrárminiszter.

szántóföld

Az intézkedés hatására a cseh mezők arculata jelentősen megváltozna – fotó: Pixabay

Ha egy termelő 30 hektárnál nagyobb területen akar egy bizonyos növényt termeszteni, akkor a területet több tagra kell felosztania, azok között legalább 22 méter szélességben füves területet hagyva, vagy más növényt, pl.: takarmányrépát termesztve.

A módosítás több mint 3.000 termelőt érint, akik összesen mintegy egymillió hektár területen gazdálkodnak. Az új rendelkezés bevezetése a cseh kormány jóváhagyását igényli. Ha azonban ez (várhatóan ez év végéig) megtörténik, akkor a szakminisztérium annak betartásához fogja kötni a termelőknek a fontosabb támogatási formákra (terület alapú direkt kifizetése, illetve vidékfejlesztési támogatás) való jogosultságát.