Európában is különlegesnek számít a Debreceni Egyetem multidiszciplináris tudományos agrárkutatása, az 1983-ban alapított szántóföldi tartamkísérlet-sorozat.

A talajművelés elemei mellett a vetésváltás, a tápanyag-utánpótlás, a növényszám, az új hibridek és fajták közötti kölcsönhatásokat is lehet értékelni. A precíziós termesztéstechnológia minden elemére van megbízható új tudományos eredményünk – olvasható a Debreceni Egyetem sajtóanyagában.

"Kivételes, Európában is unikális érték a 40 évjáratot felölelő több 10 millió adat, amellyel a tartamkísérleteink révén rendelkezünk a Debreceni Egyetemen. A tartamkísérletek pótolhatatlan adatokat szolgáltatnak mind a tudományos kutatás, mind az egyetemi oktatás, mind az innovációs fejlesztések eredményeként a gyakorlat számára – ezek maradandó, időálló értékek. Olyan felbecsülhetetlen nemzeti értéket képviselnek, amelyek mással nem helyettesíthetők, pótolhatatlanok" – mondta Nagy János professzor emeritus, a tartamkísérletek alapítója.

A kísérletek, a precíziós gazdálkodás innovációja mellett, a talajtani, növényvédelmi, növényfiziológiai, agrokémiai és meteorológiai témákban is egyre részletesebb vizsgálatokkal bővültek. Ezek megbízható, tudományos alapot szolgáltatnak a gyakorlat számára, hosszú távú hatásokat tesztelve. Azért fontos ez, mert a termesztéstechnológiába történő bármilyen beavatkozás legalább 2, de inkább 3-4 évre hat ki. Ezért a gazdáknak is ilyen távlatokat érdemes figyelembe venniük a tervezésnél és a saját eredményeik értékelésénél.


Van olyan parcella, ami 40 év alatt nem kapott semmiféle plusz tápanyagot, ami azért értékes információ, mert az új fajták és hibridek tesztelése során a hozamokat mérve tudjuk, hogy többlet ráfordítás nélkül mire képes az adott genotípus. Ez 3-tól 6,5 tonnáig terjedhet hektáronként, jó termőképességű talajokon. Hasznos lenne a gyakorlatban, ha a fajták és a hibridek képességeihez viszonyítanák a ráfordításokat a termelők, növelve ezzel a hatékonyságot.

A "Debreceni tartamkísérletek 40 éve" című ünnepi konferenciára október 5-én kerül sor, az eseményről az Agroinformon is beszámolunk majd.

Indexkép: Shutterstock