Egy vegyület sorsát az azzal kapcsolatos ismeretek határozzák meg. A humán egészségre vagy a környezetre káros hatást gyakorló, indokolatlanul nagy kockázatot jelentő hatóanyagok visszavonása mindannyiunk közös érdeke, hiszen nem elfogadható valaminek a használata, amelyről tudjuk, hogy ártalmas az emberi egészségre vagy a környezetre.

Azonban az Európai Unió felelős szervei a növényvédőszer-hatóanyagok vizsgálata során a korábbi veszélyalapú értékelésről a kockázatalapú értékelésre tértek át, ami azt eredményezte, hogy a hatóanyagok kivonásának üteme érzékelhetően felgyorsult – írja a FruitVeb.

Termelői szemmel nézve minden egyes kivont hatóanyag egy fegyver elvesztését jelenti a károsítók elleni küzdelemben.

A kivonásokkal még nem lenne baj, amennyiben azokkal párhuzamosan a kivont hatóanyagok helyett kellően hatékony és nem utolsósorban gazdaságos megoldásokat kaphatnánk.

Azonban a kivonások ütemét nem feltétlenül követik a fejlesztések, az érdekelt vállalatok gyakran úgy döntenek, hogy nem ölnek a kutatásaikba több százmillió eurót és legalább egy évtizedet.

Az alternatív technológiák pedig jelenleg még nem minden esetben tudják azt a termelési biztonságot megteremteni, ami egy termelő vállalkozás rentábilis működéséhez szükséges amellett, hogy az előállított termék ára a fogyasztói oldal számára is elfogadható maradjon.

permetezés

A növényvédőszer-hatóanyagok vizsgálata során a korábbi veszélyalapú értékelésről a kockázatalapú értékelésre tértek át – fotó: Shutterstock

A hatóanyagok kivonásának negatív következménye a növényvédelem eszköztárának szűküléséből adódóan a maradók túlhasználata, ezzel többek között a fekete vagy szürke technológiák alkalmazása.

A kérdéses hatóanyagok listáján szerepelt a mankoceb is, mely lehetséges kivonásának híre komoly indulatokat váltott ki. Hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró fungicid, mely viszonylag olcsó, azonban igen hatékony megoldást jelent több kertészeti kultúrában is.

Az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) arra kérte a tagállamok különböző szervezeteit, hogy álljanak ki a mankoceb hatóanyag mellett, és kérjék a nemzeti szakpolitika illetékeseit, ne szavazzák meg a hatóanyag visszavonását. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet is a kezdeményezés mellé állt.

Az Európai Bizottság illetékes állandó bizottságának (SCOPAFF) képviselői 2020. július 22-én visszavonták a mankoceb hatóanyag nem-megújítására tett javaslatukat. Egyelőre még megválaszolatlan a kérdés: megújítás vagy visszavonás lesz e hatóanyag sorsa?