Tavasszal az első igazi kihívást a szárormányosok okozzák a levélnyél és a szár rágásával. (1. ábra)  Visszafogják a növényt fejlődésében, megakadályozzák a szár erőteljes elágazását, ezáltal csökkentik a kifejlődő becők számát, gyengítik a növény állóképességét, szárazságtűrését, valamint fertőzési kaput nyitnak a gombás betegségeknek.

Az előző évek előrejelzési fogási adataiból egyértelműen látható, hogy Magyarországon két szárormányos faj előfordulása általános. A repce-szárormányos mellett a nagy repceormányos népességen belüli aránya általában 10-25% között alakult, bizonyos tájegységeken 2011. tavaszán már elérte az 50%-ot. A két faj életmódja, károsítása és környezeti igényei sok hasonlóságot mutatnak, kora tavaszi előjövetelük és hőmérsékleti igényük viszont kis mértékben eltér.

Mikortól számíthatunk a szárormányosok megjelenésére?

A repce-szárormányos imágó kora tavasszal, akár már március első felében, amikor a léghőmérséklet eléri a 7-9°C-ot, elhagyja a telelőhelyét. A repcetáblára való betelepedése 10°C körül kezdődik meg. Az imágók napos időben a növényeken aktívan mozognak és táplálkoznak, hideg időjárás esetén a tőlevélrózsába behúzódva rejtőzködnek. A betelepedés
15°C léghőmérséklet felett válik tömegessé.
A nagy repceormányos korábban hagyja el telelőhelyeit, mint a szárormányos. Amint a léghőmérséklet tavasszal 6°C fölé emelkedik, megkezdődik a bogarak előjövetele a talajból, 9°C fölött pedig már tömegesen települnek be a repcébe.

Mikor védekezzünk ellenük?


Az imágók betelepedésének helyi, táblaszintű megfigyelésére sárgatálakat kell kihelyezni már február végén, a repce tőlevélrózsás állapotában. Ha a csapdázás során a sárgatálban a fogott bogarak száma 3 egymást követő napon eléri a 10 db-ot, a védekezés feltétlenül
szükséges.
Amennyiben a repce szárbaindulása a hideg idő miatt vontatott, az első kezelés már a tőlevélrózsás állapotban, a szárbaindulás előtti időpontban indokolt.

Eforia 065 ZC- A biztos és hosszantartó megoldás a szárormányosok ellen

Az Eforia 65 ZC két eltérő hatásmódú hatóanyagot tartalmaz, felszívódó tulajdonsága miatt valódi tartamhatással rendelkezik.
A tiametoxam (50 g/l) a neonikotinoidok, a lambda-cyhalotrin (15 g/l) a piretroidok családjába tartozik. A termék ennek köszönhetően kettős módon fejti ki hatását:
•    először a levél felületéhez tapadva gyors, taglózó hatással
pusztítja el a kártevőket,
•    majd a növény szöveteibe felszívódik, a növény minden részébe eljutva jelentős tartamhatást biztosít.
A két hatóanyag egymást támogatva széles hatásspektrumot biztosít mind a kártevők széles köre, mind az eltérő fejlődési állapotok ellen. Tartamhatása miatt hatékonyabb tervezést, rugalmasabb felhasználást nyújt a felhasználó számára.


Miért jó  a ZC formuláció?

A  növény felületére kijuttatott permetlécseppek a környezeti hatásoktól védve vannak, ezáltal a készítmény kiváló esőállósággal bír és alacsony hőmérsékleten is hatékony. Kora tavassszal a gyakoribb hűvös időjárás miatt ez a tulajdonság kiemelten fontos.
A készítmény a 2010. évi vizsgálatok eredményei alapján a gyakorlatban is igazolta a gyors és hosszantartó hatást. A repce-szárormányos imágói ellen mind a kijuttatást követő napokban, mind a későbbi időpontokban -  5-10 nappal a permetezés után -  is tartotta kiemelkedő hatékonyságát.

Hogyan alkalmazzuk az Eforiát?

Az Eforia kijuttatását repcében kora tavasszal 0,3-0,4 l/ha adaggal, 250- 400 l/ha vízmennyiséggel a szárormányos imágók tömeges betelepedésekor javasolt elvégezni. A permetezés pontos időpontját sárgatálas előrejelzésre alapozva, vagy vizuális növényvizsgálattal célszerű meghatározni.
A védekezési küszöbérték 10 imágó 3 nap alatt sárgatálanként, vagy 1-2 db imágó négyzetméterenként. Az utolsó fenostádium a permetezés végrehajtására közvetlenül a szárbaindulás előtti, un. rozettás állapot.
A termék szisztémikus hatóanyaga a permetezés után növő friss hajtásrészbe
is eljut, így a korán betelepedő fénybogarak ellen is részleges hatást biztosít.
Az Eforia az integrált szántóföldi és a tanyás gazdálkodás célprogramokban
is felhasználható.

Syngenta repce inszekticid program

Bővebben a Syngenta honlapján >>>