A hemptoday.net/de német nyelvű hírportál ismertette a holland Dun Agro Hemp csoport amerikai leányvállalatának kezdeményezését, amely az USA Indiana államában kendertermesztésbe kíván kezdeni, a termés komplex hasznosításával együtt vertikális rendszerbe foglalva.

A helyi farmerek örömmel fogadták a kezdeményezést, mivel a kender az ottani vetésforgóba jól beilleszthető, és új munkahelyeket teremt. A holland cég szolgáltatja a termesztéstechnológiát, és szigorúan ellenőrzi annak betartását.

kender

A kender az ottani vetésforgóba jól beilleszthető – fotó: Shutterstock

Amint Albert Dun, a holland vállalat vezérigazgatója kifejtette, az új vállalkozás a megtermelt növényből elsősorban nem hagyományos kendertermékeket, hanem többek között építkezéseknél használható kenderbeton paneleket és speciális textilanyagokat fog gyártani, például autók belső tereihez, illetve épületszigeteléshez.


Az ilyen anyagok iránt világszerte növekvő kereslet mutatkozik, ami biztosíthatja a termelés jövedelmezőségét. Ebben az évben takarítják be az Indiana és Idaho államban elvetett termést, a feldolgozó üzem pedig 2023 közepétől fog teljes kapacitással dolgozni.