MATE innováció: rovarvektoros diszpenzerek fejlesztése

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Szabó Gréta, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) okleveles növényorvos, méhész, mezőgazdasági mérnök hallgatója az entomovektoros technológiában használható diszpenzerek fejlesztését tűzte ki célul. Ez hazánkban kevésbé elterjedt, de számos országban eredményesen használt technológia a beporzók védelme érdekében.

A módszer során a méhek a beporzással együtt egy biológiai készítményt is visznek a virágokra, amely megelőző védelmet biztosít a károsítók ellen, a virágzás ideje alatt.

A technológia egyetlen hiányzó eszköze a diszpenzer, amelynek megtervezésével és kivitelezésével egy kész módszert lehet a méhészek és gazdálkodók részére bocsájtani.

„A fejlesztés révén egy olyan lehetőséget mutatunk be, amely a méhek számára kíméletes a beporzás során, a gazdálkodók részére pedig a virágzó állományban a beporzással egyszerre egy megelőző biológiai védekezést nyújt kultúrnövényeik részére” – hangsúlyozza az eszköz fontosságát a fiatal innovátor.

A tehetséges hallgató számára a következő mérföldkövet az jelentené, ha 3D nyomtatás segítségével megtervezhetné, majd kivitelezhetné a páratlan eszközt. A tervek során a prototípus bemutatkozása és tesztelése következne a méhészetekben, egyúttal piackutatásra is szükség lenne a méhészek és a gazdálkodók körében. Szabó Gréta egyedülálló fejlesztése a MATE legjobb hallgatói ötletei közé is bejutott, amely a tavasszal megrendezésre kerülő döntő során jó eséllyel indul a legjobb helyezésért. Az Egyetem hallgatói ötletversenyéről bővebben itt olvashat.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.

Indexkép: Pixabay