Január 1-jétől az elektronikus gazdálkodási naplón belül kell rögzíteni a növényvédő szeres kezeléseket vezetésére és a nitrát-adatszolgáltatásra is ezen a felületen van lehetőség.

A növényvédő szeres kezelések elektronikus rögzítésére (vagy ahogyan még tavaly neveztük: az elektronikus permetezési napló vezetésére) azok a gazdálkodók kötelezettek, akik 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodnak és rovarölő szeres kezelést végeznek szántóföldi kultúrában.

A napló (eGN) a Nébih ügyfélprofil felületén (https://upr.nebih.gov.hu/) Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével belépve az ügykatalógusban érhető el (Elérési út: Növény és talaj > Agrárkörnyezet-védelem> Elektronikus gazdálkodási napló beküldése).

Az "Ásóval a határban" blogon jelent meg egy 5 perces videó arról, hogyan zajlik a belépés, és mi az a 3 dolog, amit nagyon könnyű elrontani a napló vezetése során.

Az elektronikus gazdálkodási és permetezési napló bevezetésével kapcsolatos eddigi, legfrissebb tapasztalatokról a Nébihet is megkérdeztük, amint választ kapunk, közzé tesszük az összegzést.

Fontos! A 2022-es évvel kapcsolatos adatrögzítéseket EZEK alapján szükséges megtenni.

Miért van szükség az elektronikus gazdálkodási és permetezési naplóra?

Jelentős változás Európa-szerte, hogy a Közös Agrárpolitika intézkedéseinek végrehajtása során az új időszakban már át kell térni az előírásalapú megfelelés helyett az eredményalapú megfelelésre. Ez azt jelenti, hogy korábban, ha a betartottuk a jogszabályokat, akkor Magyarország hozzájutott az uniós forrásokhoz. A 2023 és 2027 közötti időszakban az intézkedések eredményét is minden évben számszerűen be kell tudni mutatni a Bizottságnak. Eredménytípusú értékelés az eddigiekben összesen 2 alkalommal volt a 7 éves támogatási időszak alatt: az időszak közepén és a végén. Mostantól azonban az eredményalapú értékelésre évente sor kerül, és az egyes beavatkozásoknál a célok elérését vizsgálják. Ha ezektől a céloktól egy bizonyos százaléknál nagyobb eltérés mutatkozik, akkor viszonylag hamar lehet pénzügyi következménye a tagállam számára.


Az elektronikus gazdálkodási napló egy olyan eszköz, amely segíti a tagállami adatszolgáltatást, miközben egységesít több jelenlegi termelői adatszolgáltatási kötelezettséget is.

Indexkép: Pixabay