A vállalkozás már 4 kontinensen dolgozik együtt a termelőkkel, akiknek mesterséges intelligenciával (AI) támogatott gépi látástechnológiai platformot kínál. Na ez szép mondat volt, de rögtön megmagyarázzuk.

A magyar alapítók – Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente –, illetve munkatársaik újszerű technológiájával a gazdák a levelek, tövek szintjén követhetik, hogy épp mi történik a földjeiken. A valós idejű kontrollnak köszönhetően a legoptimálisabb időpontban, a legmegfelelőbb helyre juttathatják a hatóanyagokat, a lehető legkisebb környezeti terhelést okozva ezzel. Megbecsülhetik a terméshozamot, időben észlelhetik a felbukkanó betegségeket, az erősödő gyomokat és még sok minden mást.

Mivel a precíziós megoldások főként műholdképalapúak, ezért azok a közeli, nagy felbontású képekkel nem tudnak mit kezdeni – ezt a problémát ismerte fel és kezdte el időben kutatni a ­Proofminder.

2023-ban már több ezer hektárnyi földterületen használták technológiájukat a glóbusz minden pontján. Ügyfeleik között van például a Corteva és a Bonafarm is. Idén a tervek szerint már bőven több mint tízezer hektáron dolgoznak világszerte.

permetezés

Technológiájuknak köszönhetően már nem kell így permetezni, azaz ott is, ahol arra nincs szükség – forrás: Pixabay

Az utóbbi években szolgáltatásaik közül a foltpermetezésre és a vetőmagtermelés támogatására volt kiemelkedő igény.

A technológia kulcsa az úgynevezett green on green gyomtérkép, ami nagy előrelépés a most használatos green on brown megoldásokhoz képest. Utóbbival csak akkor ismerik fel a gyomot a hasonló rendszerek, ha más színűek, mint a környezetük. A Proofminder rendszere azonban a drónok képein akkor is felismeri és megkülönbözteti a gyomokat, ha ugyanolyan zöldek, mint a kultúrnövény.


A gyomok detektálása után következhet a precíziós, csak a gyomokat érintő permetezés akár drónnal, akár olyan hagyományos permetezővel, amely képes kezelni GPS-koordinátákat.

A cég egyre több megkeresést kap a világ minden tájáról, például brazíliai narancs- és avokádóültetvény monitorozására, ausztráliai ananász termésbecslésére, de ma már erdészeti feladatokkal is keresik őket.

Indiában is hatalmas a kereslet a szolgáltatásaikra, elsősorban a vetőmagtermelés minőségbiztosításában és a hozam-előrejelzésben használják megoldásaikat. Mivel a Proofminder platformja rugalmas, akár egy hét alatt megtanítják a mesterséges intelligenciát egy-egy új növény felismerésére. Egy spanyolországi hagymatermesztő például azzal kereste meg a céget, hogy segítsenek megbecsülni a termést.

Gyors felvételezés és tanítás után nemhogy egyesével meg tudták számolni a hagymatöveket, hanem méretkategóriák szerint szét is válogatták őket és tűpontos becslést tudtak adni a várható termésről.

Forrás: Forbes