A hivatal hangsúlyozta, hogy a védekezés minden esetben előírásszerűen kell, hogy történjen. Ellenkező esetben ugyanis jelentős kárt okozhat a természeti környezetben, és veszélyeztetheti hazánk ragadozómadár-állományát.

A mezei pocok túlszaporodása általában 3-5 évente figyelhető meg, azonban a csapadékszegény időjárás nagyban kedvezett a populáció megnövekedésének. A túlnépesedett állomány számos károkat okoz. A mezei pocok elleni védekezés akkor hatékony, ha rendszerbe foglalva, előre gondolkodva és megtervezve hajtják végre. Így nemcsak növényvédő szert (vele együtt környezeti terhelést és anyagi ráfordítást) lehet megspórolni, de kisebb lesz a kártétel is.

Újra megnövekedett a mezei pocok állománya - fotó: Pixabay

Az elmúlt időszakban, vélhetően éppen a mezei pocok elleni, nem kellően körültekintő védekezési munkákkal összefüggésben, megemelkedett a ragadozómadár-mérgezések száma a brodifakum és bromadiolon szerek használata által.

A gazdálkodók teendőiről, a védekezés lehetőségeiről, valamint a vonatkozó jogszabályi előírásokról a Nébih honlapján olvashatnak bővebben.