A száraz és forró, szűkös terméseket adó 2022. évet követően az idei évben, a versenybe csomagolt, de valójában a termelőkkel közös napraforgó tanulási programunk ismét hasznos tanulságokkal szolgált.

syngenta

Sikeres volt a Syngenta Magyarország Kft. 6 tonna programja – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A szorosabb, kisebb különbséget adó betakarítási eredmények jelezték, amennyiben az időjárás és környezeti adottságok hasonlóak egy-egy térségben, akkor a hibridtől függő terméskülönbségek már nem lehetnek jelentősek. Ez igazolja a Syngenta napraforgó hibridek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét, azaz továbbra is nehéz tévedni a hibridválasztásban.

Az egyes országrészek között azonban most is tonnás eltéréseket mérhettünk, jelezvén, hogy nem mindenütt tette rendbe a természet a mulasztásait, többek között a vízhiányt. A hiány, különösen dél-keleten kettős, hiszen kevesebb lett a téli feltöltő csapadék, de a tenyészidőben hulló is alatta maradt az országosnak.

A programhoz idén már 75 termelő csatlakozott, de már két kategóriában jellemzően 20-20 ha területtel (2022-ben 51 termelő vett részt a programban). Talajvizsgálatok idén csak ott történtek, összesen 50 cégnél 0-90 cm-es mélységig, ahol biztosítottnak látszott a hozamtérkép. A területeken zónázás után végzett talajmintavételek, majd a minták laborvizsgálatok eredményei alapján a tél végéig megtörtént a javaslattétel, elsősorban nitrogén ellátásra.

syngenta

A programhoz idén már 75 termelő csatlakozott – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Az előző évi tapasztalatok megmutatták, hogy még a betakarított, precízen bemért 6 ha átlagtermése is túl nagy ahhoz, hogy a pontszerűbb talajadatokkal hiteles képet adjon a napraforgó sajátosságairól.

A hozamtérkép illetve a közben elvégzett talaj szekennelés az új Interra Scan rendszer segítségével remélhetőleg már megbízhatóbb információkkal segíti a sajátos igényű napraforgó kiismerését. Ez egy időigényesebb folyamat, így jelen cikk keretein belül a talajminta elemzések néhány adatát tudjuk megosztani.

Az adatok elgondolkoztatóak, mivel merőben más értékeket kaptunk mint korábban. A kén tekintetében megerősítést kaptunk arra nézve, hogy még ha alacsonyak is a 0-30 cm-ben mért értékek, a mélyebb rétegekben található mennyiség elegendő, különösen a mélyen gyökerező napraforgó számára (1.ábra).

1. ábra: A felvehető kén átlagos mennyiségei (mg/kg) 50 hazai helyszín 203 mintapontján

A kén hasonlóan mozog a talajban mint a nitrogén, így várható volt a magasabb koncentráció a nagyobb mélységben, de ez több mint amit gondoltunk. A kicsit több helyett, többszörös mennyiséget találtunk a felső 0-30 cm-es réteghez képest.

A nitrit, nitrát, eloszlása is utólag magyarázva, tükrözi az évjárat sajátosságait eloszlást, rétegződését tekintve (2. ábra). Ezek az értékek közel harmad akkorák mint az előző év hasonló időszakában mértek.

2. ábra: A nitrit, nitrát mennyisége és eloszlása 0-90 cm mélységig a 2023. év tél végi mintavételei alapján

A rendkívül száraz 2022-es évben még ha az alacsony termések nem is vettek ki túl sok nitrogén, hiányzott az utánpótlás. A keveset viszont az őszi csapadék már mélyebb rétegbe mozgatta. Így a javasolt, műtrágyával pótlandó mennyiségek idén jelentősen emelkedtek a korábbi évhez képest.

Az ismét igazolást nyert, hogy mérni érdemes

De megmértük az igazi versenyzőket, a nevezett hibrideket is. 12 hibrid került elvetésre a végül bemért 44 táblába. A kedvezőbb évjáratnak köszönhetően, szemben a korábbi évvel 7 résztvevő 5 t/ha, 27 résztvevő 4 t/ha feletti szintet ért el. Az országos legjobb terméshozamot Nyírderzsen a Sureli érte el 5,62 t/ha-al. A régiónkénti első 3 helyezéseket a 1. táblázatba foglaltuk össze. Dél-Nyugati régióban nem volt  szignifikáns differencia a két legjobb között, így két első díjat is átadhattunk.

Régió

Helyezés

Hely

Terméshozam
t/ha

Hibrid

Országos

I

Nyírderzs

5,62

Sureli

DK

I

Dunavecse

5,13

Sureli

DK

II

Dunapataj

4,88

SY Bacardi

DK

III

Doboz

4,54

Sureli

DNY

I

Tamási

5,06

SY Excellio

DNY

I

Dombóvár

5,06

Tutti

DNY

II

Villány

4,64

Tutti

DNY

III

Szalánta

4,6

Subeo

ÉK

I

Zagyvarékas

5,06

SY Excellio

ÉK

II

Hernádkak

5,04

NK Kondi

ÉK

III

Cigánd

4,77

SY Onestar

ÉNY

I

Dány

5,45

SY Bacardi

ÉNY

II

Kisoroszi

4,96

SY Excellio

ÉNY

III

Ete

4,91

SY Excellio

1. táblázat – Syngenta 6 tonna program 2023-as termésverseny régiónkénti eredménye 2023

A Syngenta fődíja a Vándorkupa most Nyírderzsen várja, hogy jövőre is marad vagy tovább áll, mert valahol az országban 2024-ben valaki más éri el a legmagasabb eredményt.

Az idei program még nem zárult le, hiszen várjuk a talajszekennelés és a hozamtérképek vizsgálatából származó eredményeket, amellyel egy következő számban jelentkezünk.

A Syngenta Magyarország Kft. 6 tonna programjának résztvevői megtapasztalhatták, hogy mire hogyan reagál a napraforgó.

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

syngenta logó