A vadászgörényekkel történő irtás az egyik leghatékonyabb módszer ennek megelőzésére. Kovács Tamást, a Nova-Tox ügyvezetőjét, a téma szakértőjét kérdeztük, milyen gazdasági és pénzügyi károkkal számolhatunk, ha a patkányok elszaporodnak.

Épületek esetében hogyan tudnak károkat okozni a patkányok?

Kovács Tamás: Épületekben, épített környezetben más károkkal számolhatunk, mint a nem épített területeken. Az épített környezetben a csatornahálózat, az emésztő, a ciszterna rejt egészségügyi, járványügyi kockázatot, mert a patkányok megfordulnak ezekben. A természetben maguknak ásnak lyukjáratokat, de épített környezetben ezeket készen kapják. Egy gazdaságban csatornázott a szennyvíz elvezetése, így a kártevők abban is közlekednek. Másrészt az ember által létrehozott lyukrendszereken túl ők maguk is gyarapítják a járatokat. Az épületek képesek megrogyni. Ha nem irtanak, nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, akkor az épület alatti talapzat megsüllyed, ami komoly anyagi kárt jelenthet. Gyakori, hogy kihívnak minket, irtsuk ki a patkányokat és utána azonnal el is bontják az épületet.


Hogyan és hol tudnak még veszteséget okozni a patkányok?

K.T.: Az élővilágban a legalapvetőbb ösztön, hogy az állat minél könnyebben, a legkisebb energiával jusson táplálékhoz. A gazdaságokban nagyon változatos az élelemforrás, mind a növényi, mind a húseredetű. A patkány is fogyaszt magas fehérje tartalmú táplálékot, ilyen értelemben a szárnyasok tojásai, a kisebb testű élő és elhullott állatok is célpontot jelentenek.

A patkányok a kikelt kis csirkéket vagy apró nyuszikat megtámadják, sőt még a kisebb malacokat is képesek leölni. Ezek mind terményveszteséget jelentenek. A patkány akár 20-30 dkg-ot is meg tud enni egy nap alatt, ha van 100 patkány, akkor fel lehet szorozni, hogy ennyi patkány 1 hónap alatt mennyit fogyaszt el. Másfelől elég a patkányok jelenléte is a károkozáshoz. Azzal, hogy folyamatosan jelen vannak, a háztáji állatokban kimutatható stresszt okoznak és ez több mindenben megmutatkozik: csökken az állat növekedés intenzitása, nem hízik úgy a disznó, hiába tömik a libákat, stagnál a súlyuk.

Görényes patkányirtás

Kimutathatóan nagy költséggel járó károkat okozhatnak a patkányok egy gazdaságban – fotó: Nova-Tox

A patkány piszkálja az állatot, a hízott liba vagy kacsa megijed, stresszel. A begy, máj rész nagyon feszes a tömés miatt, már minimális ütéstől gyakorlatilag kidurran a begy és elpusztul az állat. Amikor a szárnyasok meg akarnak ülni kotlás idején, vagy a nyulak melegíti a nyúlfiakat, vagy akár a sertések a pici malacokat, a patkányból előjön a vadászösztön és addig csipegeti őket, amíg ezek az állatok belepusztulnak. Tehát az állatállomány részéről van egy ilyen veszteség-lehetőség. A szárnyasoknál gyakorlatilag elmarad a tojás hozama, nem úgy tojnak, nem úgy költenek, mint stresszfaktor nélkül. Ezek a veszteségek teljes mértékben kimutathatóak.

A mezőgazdasági gépeknél is aggasztó lehet a kárérték

K.T.: A mezőgazdaságban nagy értékű gépekkel dolgoznak. A gépek szervize akár több milliós tételre is rúghat. A gépek a hőmérsékletükkel és a zegzugos kialakítási rendszerükkel meleget, búvóhelyet nyújtanak a patkányoknak. A patkányok beköltöznek, elrágnak valamilyen elektronikai vagy hidraulikus csövet és amikor például indítanák a kombájnokat, nem működnek. A szerviz pedig lehet, hogy csak két hét múlva tud jönni.

Míg a hibát diagnosztizálják, addig áll a gép, vagyis nem tudnak vele dolgozni. A mezőgazdaság óramű pontossággal működik. Ha van egy adott hét, amikor be kell takarítani, és azalatt az egy hét alatt ez nem történik meg, akkor lehet, hogy mindent visz egy eső. Vagy épp megéghet a takarmány. Ezek a veszteségek ugyanolyan gyakoriak, mint az állatállománybeli problémák.

A vadászgörény könnyedén megtalálja a patkányt

A vadászkutyák és a görények a látásukat és a szaglásukat is bevetik – fotó: Nova-Tox

Miért éri meg a vadászkutyával és vadászgörénnyel történő patkányirtás?

K.T.: Ezzel a megoldással gyakorlatilag ollószerűen el van vágva a probléma. A lyukjárat rendszeren belül a vadászgörény elkapja a patkányt, vagy kihajtja és akkor a kutyák megfogják. Nincs utánpótlás. A méreggel történő irtás esetében kizárólag a kifejlett patkányt tudjuk írtani és csak azt, amelyik számára érdekes, ízletes az a méreganyag. Cégünk több mint 10 éves tapasztalatával azt mondhatom:

csak a vadászgörényes írtásnál beszélhetünk valójában kiirtásról, mert élő példány nem marad meg.

A későbbi védelmet viszont javasolt vegyszeres irtással biztosítani. De így is tizedannyi méregfelhasználás történik, emiatt a módszer környezetbarát.

Görényes patkányirtás

Vadászgörény patkányvadászaton – fotó: Nova-Tox

A patkány nem vár meg minket, gyorsan kell reagálni. Hasznot menthetünk, ha időben lépünk. Minap egy tanyára reggel kilenckor érkeztünk, délután háromra terítékként ott volt 117 db patkány. A kutyák tudják, merre menjenek, mert érzik a patkányok szagát, őket használjuk, hogy megmutassák az irányt, a helyeket és utána segítségünkre vannak a görények, akik bemennek a lyukjáratokba és kihajtják a patkányokat, majd végül a kutyák kapják el őket.
Egyébként ez nem egy véres, hanem tiszta, kulturált folyamat, csöndben zajlik. A kutyák és a görények nem csak a látásukat és szaglásukat használják, hanem a hallásukat és az intuícióikat is.

patkány

Vadászgörény zsákmányával – fotó: Nova-Tox

Melyek még a görénnyel történő patkányirtás előnyei?

K.T.: Ahogy említettem, nem történik indokolatlanul nagy irtószer felhasználás. Lehetőség nyílik az etető állomások ritkább ellenőrzésére (nem kell havonta), így éves szinten akár fele annyi költséget jelenthet a rágcsálóirtás. Nem történik fölösleges toxikológiai terhelés a környezetre és a dolgozókra, ami szintén nagy előny. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a mechanikai eszközökhöz könnyen hozzászoknak a rágcsálók. A patkányok igen bizalmatlanok és tanulékonyak, jellemző, hogy az idősebb patkányok a fiatalabb egyedeket előre küldik felderítve az esetleges mérgeket és csapdákat. A mérgezett csalétek esetén az ellenszer (antidótum) a K1 vitamin. Ez a legtöbb zöld növényben megtalálható, így azok a rágcsálók, amelyek a mérgezést követő 4-5 napon belül zöld növényt fogyasztanak táplálékul, már be is vitték az ellenszert a szervezetükbe.

patkányt keresnek a vadászkutyák

Görényes patkányirtás, környezetbarát megoldás – fotó: Nova-Tox

Mindenre fel vagyunk készülve. Magyarországon egyedül mi rendelkezünk gázmesteri végzettséggel a görényes patkányirtók közül, így komplex módon tudunk problémákat kezelni. Munkamódszerünk és operatív stratégiánk teljes kártevőmentességet eredményez. Országszerte állunk szíves rendelkezésre minden kedves ügyfelünk számára, hogy elkerüljék a jelentős károkat.

Összefoglalva: a termény, az állatok, az épületek, a mezőgazdasági eszközök teljes árát jelentheti, ha a patkányok nincsenek kiirtva.

Még több részlet a témában: https://novatox.hu/patkanyirtas-vadaszgorennyel/

Nova-Tox
Kovács Tamás: +36 20 371 7252
https://novatox.hu/kapcsolat/

Nova-Tox logó

patkányírtás vadászgörénnyel