Augusztus végén még sokelé lehetett látni zöld napraforgó-állományokat, miközben vannak területek, ahol már túl is vannak a deszikkáláson a növénytermesztők. Kérdés, hogy mennyire fontos elvégezni ezt a munkafolyamatot betakarítás előtt?

Az állományszárítás tervezhetőbbé teszi a betakarítási munkákat, kiszámíthatóvá válik a technológiailag optimális betakarítási idő megválasztása. Deszikkálás során nem az érési folyamatokat gyorsítjuk fel, hanem a kultúrnövény leszárításával növeljük a betakarítás gyorsaságát, és csökkentjük az ehhez szükséges energiát, emellett védelmet biztosítunk egyes kártevőkkel és kórokozókkal szemben.

Eheti körkérdésünk az állományszárítással foglalkozik, a témában a következő kérdésekre kerestünk választ:

1. Milyen módszerekkel tudjuk tervezhetőbbé tenni a betakarítást? Mikor alkalmazzunk érésgyorsító szereket és mikor deszikáljunk?

2. Deszikálás esetén milyen hatóanyagtartalmú szereket használhatunk egyes szántóföldi kultúrákban, melyiket mikor juttassuk ki, mire érdemes figyelni?

Akik válaszoltak: a Kwizda Agro Hungary Kft., a Nufarm Hungária Kft. és a Syngenta Kft. szakértői.

napraforgó

Az állományszárítás tervezhetőbbé teszi a betakarítást és csökkenti a szárítási költségeket – fotó: Agroinform.hu

Fehér Tamás, növényvédelmi szakmérnök-Somogy megye, terepszemle szakmai vezető, Kwizda Agro Hungary Kft.

A napraforgó és a szója esetében fontos kérdés a deszikkálás, mert a jellemzően kalászos elővetemény korai vethetőségéhez fontos a minél korábbi aratás, amit a deszikkálással tudunk elősegíteni. Hasonló okokból természetesen a kukorica esetében is mérlegelhetjük ezt.

A totális gyomirtó hatású glifozát hatóanyag az érzékeny növények növekedését azonnal leállítja és a növényben a hatóanyag lassú vándorlását követően azt 1-3 héten belüli teljes elpusztítja. A deszikkáló hatású és az idei évben utoljára alkalmazható diquat hatóanyaghoz képest a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz lesz, csak durván 1 hetes csúszással. A napraforgó-termesztők a gyorsabb hatáskifejtés és arathatóság miatt részesítik előnyben a diquatot. Az évelő gyomokkal is fertőzött területeken pedig a glifozát készítményeket. Utóbbi fontosságát az egyre terjedő SU-rezisztens fenyércirok elleni komplex védekezés is indokolja.

napraforgó

Általában 25-28% kaszatnedvesség-tartalomnál jellemző a deszikkálás elvégeztetése – fotó: Agroinform.hu

Mindkét engedélyezett hatóanyagot a napraforgó teljes biológiai érettségénél kell kijuttatni, hogy ne okozzonanak termésveszteséget. Ezt jól jelzi a csészelevelek elbarnulása és a kaszatok hétről hétre csökkenő víztartalma. Általában 25-28% kaszatnedvesség-tartalomnál jellemző a deszikkálás elvégeztetése.

Érdemes ügyelni a hidas permetezővel történő deszikkáláskor, hogy a glifozátos kezeléseknél a minimális koncentráció 1% feletti legyen, mert a hatékonysága csökkenhet a túl híg permetlé esetén. A magas keménységű víz vagy a növény szárazság miatti vastagabb viaszú levele is ronthatja a hatékonyságot, amit hatásfokozókkal, vízlágyítókkal vagy eleve a gyárilag adjuvált – Roundup termékcsalád – készítmények kiválasztásával kerülhetünk el.

A diquat-szereket – pl Di-Gold, UPL Diquat – a tervezett aratás előtt 7-10 nappal, míg a glifozátos kezeléseket az aratás előtt 2-3 héttel végezhetjük el. Melegben és nagyobb dózisok esetén néhány nappal gyorsabban hatnak a készítmények. Az elsodródásgátló készítmények közül a hatásfokozó kombinációkat – pl. Companion Gold 0,5% – nem csak az előírások miatt, hanem a gyorsabb arathatóság miatt is célszerű alkalmaznunk.

Gaál Orsolya, Field Marketing menedzser, Nufarm Hungária Kft.

A 2019-es tavasz szélsőséges időjárása miatt a napraforgó-területek nagy részét későn vetették be. A kelési időszakban a szokásosnál hidegebb időjárás miatt a kelés elhúzódott, és a fiatal növények fejlődése megtorpant. Ennek következtében augusztus végén még nagyon sok zöld és éretlen állományt lehet látni, és mind a deszikkálás, mind a betakarítás várhatóan néhány hetet tolódik. Különösen igaz ez a közepes és hosszú tenyészidejű napraforgóhibridekre, melyek betakarítása csak állományszárítással biztonságos.

napraforgó

Idén a deszikkálás és a betakarítás is várhatóan néhány hetet tolódik – fotó: Agroinform.hu

A napraforgó elhúzódó érése során a legkorábban érő kaszatok az érési folyamat végére túlérettek lesznek. A túlérett kaszatok a természetes szóródás, továbbá a madár-, rágcsáló-, valamint viharkár miatt veszendőbe mennek. Szintén a korán beérett kaszatok szóródását okozhatja még a legkíméletesebb betakarítás is. Másrészről viszont a növény vegetatív részei a termés beérésének idejére nem száradnak le, így a betakarítás során a termény visszanedvesedik, jelentősen növelve a szárítási költségeket. Ezenkívül az érési folyamat során nagy valószínűséggel fellépő esős időjárás a termés minőségét is súlyosan ronthatja.

A deszikkálásra használható hatóanyagok közül a glifozát a levélen keresztül szívódik fel, majd a nedvkeringéssel szétterjed az egész növényben. Így eljut a föld alatti részekbe is, azok pusztulását okozva. Ennek köszönhetően nemcsak a napraforgó levele és a tányér szárad el, hanem a növények gyökérzete, és ami nagyon fontos, a szivacsos szára is, megkönnyítve ezzel a betakarítást és csökkentve a betakarítási veszteséget.

deszikkálás

Határszemle 2019. augusztus 28-án (Sármellék)

A Nufarm Amega Up nevű, 460 g/l glifozát izopropil-amin só hatóanyagú készítményét napraforgóban állományszárításra akkor kell kijuttatni, amikor a kaszatok nedvességtartalma 20-30%-os. Gyommentes napraforgóban az Amega Up dózisa 2,0 l/ha, évelő gyomokkal erősen fertőzött területen 5,0 l/ha. A készítmény nem szelektív, a permetlé elsodródása esetén a környező kultúrákat károsíthatja. Légi kijuttatása napraforgóban legalább 10 hektár összefüggő területen, cseppnehezítő adalék felhasználásával engedélyezett.

A kijuttatáshoz 50–60 l/ha permetlémennyiség és finom porlasztás javasolt. Hidas traktorral végzett kijuttatás esetén nagy hasmagasságú (>150 cm) földi géppel csak a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag hozzáadásával juttatható ki a készítmény. Ajánlott a 400–500 mikronos cseppméret használata, 25–50 csepp/cm2 fedettséggel. Javasolt a légbeszívásos lapos sugarú fúvóka alkalmazása hagyományos vagy kompakt kivitelben.
A Nufarm az elsodródás megakadályozására a Spraygard készítményét javasolja, melynek dózisa cseppnehezítés céljából 0,4 l/ha.

Dr. Nagy Viktor, fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

Szinte nincs is olyan termesztési év, amikor a következő kérdés ne merülne fel: kell-e deszikkálnom a napraforgóm? A válaszom ezekre a kérdésekre kivétel nélkül az „igen”. Számos olyan szó létezik a magyar nyelvben, amely az idők során jövevényszóvá vált. A Reglone Air egyike az ilyeneknek, hiszen számos esetben a deszikkálást nemes egyszerűséggel csak „reglonozásnak” nevezik, így a két szó jelentése összefort. Nem csoda, hiszen a diquat tartalmú Reglone Air már sok éve bizonyít, mint állományszárító készítmény, a Syngenta egyik zászlóshajója.

Syngenta

A diquat tartalmú Reglone Air már sok éve bizonyít – fotó: Syngenta Kft.

A Reglone Air a forgalomban lévő diquat tartalmú készítmények közül egyedülálló módon Symprolam hatásfokózót tartalmaz. Az új formulációjának köszönhetően hatása gyors, a kijuttatást követő 7-10 nap után a betakarítás elkezdhető, a vele végzett állományszártítást a kaszatok 25-30%-os nedvességtartalmánál célszerű elvégezni. Használatával a munkaszervezési feladatok is egyszerűsödnek, hiszen tudunk kalkuláni az aratás idejét illetően.

Használata akár 400 kg hektráronkénti termés megmentését is jelentheti, amely úgy gondolom nem elhanyagolható mennyiség a napraforgó termésátlagait figyelembe véve. Mivel a betakarítás idejét meg tudjuk határozni –amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat –, így a napraforgómag optimális időben kerülhet a magtárba. Ezzel csökken a madárkár okozta veszteség időtartama, valamint az elhulott kaszatok mennyisége a talajban, tehát a következő évek árvakelésének volumene.

Syngenta

1. ábra: Jobb cseppterülés, jobb permetléfedettség, jobb hatékonyság – forrás: Syngenta Kft.

A glifozát tartalmú gyomirtó szerekhez képest a Reglone Air-hez magas hasmagasságú permetező gépes kijuttatása során sem kötelező további cseppnehezítő adalékok permetléhez adagolása. Kijuttatását 1,5-2 l/ha dózisban a tervezett betakarítás előtt minimum 7 nappal javasolt elvégezni. Nagy levélfelület és erősebb gyomosdás esetén 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya permetléhez adagolása indokolt lehet a hatékonyság növelése céljából.

A Reglone Air-t a rugalmas kijuttathatási lehetősége alkalmassá teszi akár légi, akár magas hasmagasságú, hidas permetező géppel töténő alkalmazásra. Használata a lombfelület függvényében szántóföldi gépes kijuttatás esetén 300-400 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50-60 l/ha lémennyiséggel javasolt. Légi kijuttatás esetén elsodródáscsökkentő készítmények használata kötelező.

Syngenta

2. ábra: Habképződésbeli különbségek permetlékészítés során – forrás: Syngenta Kft.

A glifozát tartalmú Medallon Premium napraforgó deszikkálóként történő alkalmazása során a kezelést a kaszatok 30-35%-os nedvességtartamakor kell elvégezni, 2-5 l/ha dózisban a tábla gyomosságának és a levélfelület figyelembe vételével. A teljes hatás kifejtéséhez 10-14 napra van szükség. Alkalmazásakor minden esetben elsodródásgátló adalékanyag permetléhez adagolása szükséges, hatását 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya fokozhatja.

Tehát deszikkálással tudjuk csökkenteni a betakarítás előtti és betakarításkori termésvesztességet, a betakarítás időzíthető és nem utolsó sorban könnyebb, valamint gyorsabb. Így nem kérdés, hogy kell-e állományszárítani és erre kiváló megoldást jelent a Reglone Air és a Medallon Premium is. Mindkét készítmény alkalmazható takarmány szója deszikkálására is egyaránt.

A Reglone Air gyomirtó permetezőszer engedélye visszavonásra került. A 04.2/4292-1/2018.(NÉBIH) határozat alapján a szer felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, köztük számos növényvédő szert és a növényvédelem gépeit is megtalálod.

Ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.