A VulcanAgro termékfejlesztő mérnökével beszélgettünk az őszi lombtrágyázás és növénykondicionálás szükségességéről és lehetőségeiről.

Mit javasoltok repcére?

Az erős, jól fejlődő állományokat, már ősszel is bórozni szoktuk. Ugyanakkor, ha már kijuttatunk tápanyagot, az legyen komplex. A bór mellett sokkal több cinkre, foszforra lenne szüksége a növénynek és egyéb hatóanyagokra is. A Vulcan Bór-KopmpleX egy olyan lombtrágya, amivel 12 féle tápanyagot tudunk lombon keresztül is pótolni, kedvező áron.

műtrágya

A száraz talajon gyenge a tápanyag-felvétel. Komplex lombtrágyázással sokat tudunk segíteni.

Az visszamaradt repcékre is ugyanezt javasoljátok?

A gyengébb kelésű, rossz vízgazdálkodású, néhol toxikus táblákon több tápanyagra, kevesebb mikroelemre van szükség még ilyenkor. Ezért az ilyen termelőknek a Vulcan Bór-KompleX aminosavas, nitrogénes csomag változatát javasoljuk. Ebben azonnal felvehető nitrogén, foszfor, kálium található, ami helyrehozza a növényt még a tél beállta előtt.

repce

Savanyú talajon akár toxikus tünetek is kialakulhatnak. Az állományt kell meszezni és egyedi lombtrágyát használni.

A búzák vetése most fejeződik be, ott mi a helyzet?

Mivel a kalászosok vetése nagyobb területen folyik, mint a repcéé, illetve a hibrid és fajta búzák vetése is 6-8 hét eltéréssel történhet, ezért vannak olyan állományok, amelyek sorolnak, és van, ahol még a kelésre várunk. Nem tudjuk, mit hoz még az ősz, de a talajok 20 cm alatti rétege száraz. Gyakran fúj a szél, évről-évre egyre kevesebb a csapadék, sok a baj a vetőmaggal, ezért kialakulhat olyan helyzet, amikor lombon keresztül is be kell avatkozni.

Máshogy kell tápanyagozni a hibridet és a fajtát?

Máshogy és mégsem. Mindkét növénynek már ősszel el kell kezdenie bokrosodni és a tél végére ez be is fejeződik. Ehhez egy száraz, hideg, tápanyagokat nem szolgáltató talaj nem ideális. Ha van lombfelület, használjuk ki és fokozzuk a növény biokémiai folyamatait, javítsuk a bokrosodást. Amíg könnyen rá tudunk menni a talajra, nem szabad eltenni a permetezőt, a tavasz messze van és addig bármi történhet.

búza

Alig bújt ki, de már bokrosodik. Egy jó lombtrágyával a növény csodákra lesz képes.

Mit lehet még ősszel pótolni?

A hibrdek sokkal több nitrogént igényelnek, mint a hagyományosak. Ezt egy száraz talaj, amiben még a szárak is bomlanak, nem tudja szolgáltatni. Ezért gyakran javasoljuk a Vulcan RapidN+ amid-nitrogéntartalmú oldatunkat, amit a növény lombon keresztül is fel tud venni, és így fokozzuk a bokrosodást. A fajta búzáknál ezt egy komplex lombtrágyával tudjuk elérni. Ehhez a nitrogén mellett cinket, mangánt, foszfort és egyéb tápanyagokat érdemes pótolni, olyanokat, amelyek levélen keresztül is beépülnek, ezt mind tartalmazza a Vulcan Zn+Mn KompleX.

És mit tegyen, akinek most nagyon gyenge a gabonája?

Az ilyen termelőnek érdemes a kollégáinkkal felvenni a kapcsolatot és átbeszélni az egész technológiáját, elemezni a kiváltó okokat és arra a legjobb megoldást kidolgozni. Segíthet egy N-P-K lombtrágya, egy biostumulátor de akár az állomány meszezése vagy kénezése. A klíma oly mértékben változik, hogy az, ami tegnap még működött, ma már csődöt mond. És a növényt érő folyamatos stressz, több tonnás termésmennyiség-csökkenést, illetve a betegségekkel szembeni gyengeséget is eredményezheti.

További információkért keressék a VulcanAgro kollégáit bizalommal:
email: info@vulcanagro.hu
telefon: +36-70-905-5000