A topagrar.com német nyelvű hírportál tudósítása szerint a rozs szerepe az országban a legújabb kutatások fényében tovább erősödhet.

Helyi kutatók ugyanis egy kísérletsorozat segítségével megállapították, hogy a hibrid rozs az őszi búzához hasonló hektáronkénti terméseredményt képes produkálni, miközben a búzánál jóval kisebb műtrágyamennyiséget igényel, ami a műtrágyaárak drasztikus emelkedésének fényében különös jelentőséggel bír.


A különböző termőhelyek talajainak minőségétől függően egy hektárnyi termés előállításához – ugyanakkora területű búzavetéshez képest – 50-70 kg-mal kevesebb műtrágya elegendő, ami a jelenlegi műtrágyaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható. Ugyanakkor az előállítható termésmennyiségben csak minimális különbségek mutatkoznak.

A hibrid rozs az őszi búzához hasonló terméseredményt képes produkálni, de jóval kisebb műtrágyamennyiséget igényel – fotó: Shutterstock

A műtrágyaigény mennyisége természetesen a környezeti hatásoktól is függ. Egy hektár összes művelési költségeit tekintve ez hektáronként több mint 200 euró különbséget jelent a hibrid rozs javára.