A kukoricahibridek mellett a napraforgót a legnépszerűbb szántóföldi növénykultúrák között tartjuk számon, emellett idén a soha nem tapasztalt körülményeknek köszönhetően szárnyal a napraforgómag értékesítési ára.

A napraforgó-termesztők azonban gyakran szélsőséges piaci körülményekkel találják szemben magukat.

Miért kiszámíthatóbb a napraforgó termesztése, és miért találkozunk mégis szélsőséges ármozgásokkal?

A napraforgóból készült étolaj jellemzően a közép-európai régióban a stabilan elkötelezett fogyasztói réteg miatt kevésbé helyettesíthető más étkezési olajokkal. A napraforgó-termesztés aránya a szántóföldi növénytermesztésen belül, valamint az elért terméshozamok rendkívül nagy jelentőséggel bírnak, hiszen állandó és széles fogyasztói réteget kell kiszolgálni.

napraforgó

A napraforgó stabilan teljesíti a kielégítő terméshozamokat – Fotó: pixabay

Az értékesítési ár ennek megfelelően mindig úgy változik, ahogyan a rendelkezésre álló készlet diktálja, a kereslet kiszámíthatóan, minden évben nem nagy mértékű, de növekvő tendenciát mutat.

Főként Magyarországra és a közvetlen szomszédjaira érvényesek ezek a fogyasztói szokások, hiszen Nyugat- és Észak-Európában sok repce- és szójaolajat is lehet látni a boltok polcain.

Az ármozgások tehát olykor kiszámíthatatlanok, a termesztésnek mégis számos előnye van: többek között a napraforgó felé billenti a mérleget az, hogy a szélsőségesebb időjárási körülményeket bizonyos határok között meglehetősen jól tolerálja, a jövedelmezőség szempontjából kielégítő terméshozamokat stabilan teljesíteni képes.

Miért érdemes napraforgót vetni?

A kukoricát igaz ugyan, hogy alacsonyabb költséggel lehet előállítani, de ahol 10 tonna kukoricát meg lehet termelni, ott 3-4 tonna napraforgót is elő lehet állítani, ami a jelenlegi árszint esetén kifizetődő.

Igazán nagy termést a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokon termesztve érhetünk el, de a szélsőségesen rossz minőségű talajok kivételével szinte mindenütt megterem.

Aki most szeretne kukorica-vetőmagot vásárolni, már nem biztos, hogy a legjobb minőséghez fog hozzájutni, de napraforgómagból egyelőre még nagyobb a választék.

napraforgó

Érdemes napraforgót vetni: magas áron lehet értékesíteni, mert nagy rá a kereslet – Fotó: pixabay

A napraforgó termesztése kevésbé függ az időjárástól. A szárazságot jobban tűri, kisebb termésingadozásra lehet számítani a hőmérséklet és a csapadékmennyiség változása miatt. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a globális felmelegedés miatt bekövetkező klimatikus változásokat sem, amelyekhez a magasabb aszálytűrő képességgel rendelkező napraforgó könnyebben tud alkalmazkodni más szántóföldi kultúrákhoz képest.

Jelenleg szélsőségesen magas árak jellemzőek, de mivel a napraforgóhiány kihat a szezon végére, és az új szezon elejére is, egyelőre az új termést érintően sem sok tényező hat az árcsökkenés irányába. Emellett növekvő keresletre is lehet számítani, mivel néhány országban nagyobb feldolgozó kapacitással lehet számolni.

Árlehúzó hatása lehetne például az Ukrajnából érkező étolajnak is, de a tavalyi szezonban a régióban (Ukrajna, Oroszország együttvéve) közel 5 millió tonnával kevesebb napraforgó termett, így Ukrajna sem tud exportálni a szokásos mennyiségben.

Szintén nem kell számolni a repce- és a szójaolaj árletörő hatásával, mert jelenleg úgy tűnik, nem lehet túltermelésre számítani ezek esetében sem.

A régióban jellemző napraforgó-étolaj iránti állandóan magas kereslet, az időjárás által kevésbé befolyásolt termésmennyiség és a korszerű hibridek stabil hozamai miatt a napraforgó vetése az idei mezőgazdasági évben igazán jó választásnak ígérkezik.

A Viterra cégcsoport

A Viterra globális mezőgazdasági hálózata a termelőket és fogyasztókat egymással összekötve látja el a világot fenntartható, nyomon követhető és minőségellenőrzött termékekkel. A magyar piacon 25 éve jelen lévő cégcsoportunk a gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmének és logisztikájának egyik legfontosabb szereplője, emellett feldolgozási és raktározási tevékenységet is folytatunk. Amennyiben többet szeretne megtudni vállalatunkról, látogasson el a www.viterra.hu weboldalra.