Az IKR cégcsoport tagjaként működő vállalat mintegy 3000 hektáron gazdálkodik, árpa, búza, kukorica, repce, napraforgó termesztésével foglalkoznak, és egy 6500 férőhelyes sertéshizlaldával rendelkeznek, éves szinten 16-18 ezer hízósertést bocsátanak ki. Fábián Andrással a PREGA-n beszélgettünk. Ami egyértelműen kiderült:

a több lábon állás és a korszerű technológia alkalmazása megtérül, és kiszámíthatatlan körülmények között is stabil működést biztosít.

Kevés volt az eső a Dél-Dunántúlon is

Fábián András a tavalyi szezont bemutatva elmondta, hogy a vegetációs időszakban összesen 175 mm eső esett, ami lényegesen kevesebb volt a korábban megszokotthoz képest, és így a termésátlagok is elmaradtak a korábbitól. Kukoricából hektáronként 4,5 tonnát, búzából és árpából 5,5-6 tonnát, repcéből 3,2 tonnát, napraforgóból pedig 2,5 tonnát tudtak betakarítani hektáronként (átlagosan). A csapadékhiány döntően meghatározta a terméseredményeket.

kukorica

A differenciált tőszámbeállítás, a precíziós vetés és a differenciált tápanyag-kijuttatás elsődlegesen fontos – Fotó: Shutterstock

"De nem lehet megállni, folyamatosan újítunk, fejlesztünk" – mondta András. A precíziós pályázat keretében New Holland traktort, Vaderstad vetőgépet és Amazon műtrágyaszórót szereztek be. A 7 százalékos, precíziós szolgáltatásra fordítandó összeget is igyekeznek észszerűen felhasználni, bár, mint mondta, rengeteg energiát fektettek már abba, hogy a precíziós szakértelem a cégcsoporton belül is elérhető legyen, a kijuttatási térképek elkészítéséhez például már házon belül rendelkezésre áll a szaktudás.

Mit érdemes precíziósan csinálni?

A differenciált tőszámbeállítás, a precíziós vetés és a differenciált tápanyag-kijuttatás elsődlegesen fontos. "Számunkra teljesen egyértelmű már, hogy ahol alacsonyabb szervesanyag-tartalmú talajfoltok vannak, ott kisebb tőszámmal érdemes vetni, ahol pedig gazdagabb a talaj, ott magasabb tőszámmal" – részletezte András. A gazdálkodó szerint csapadékhiány esetén bizonyosodik be leginkább a differenciált tőszámbeállítás értelme: a gyengébb talajok esetében az egy növényre jutó nagyobb tenyészterület több nedvességet és több tápanyagot is biztosít a növények számára.

A tápanyag-kijuttatás esetében pedig azt az elvet tartják szem előtt, hogy a gyengébb talajra az első kijuttatásánál kevesebbet szórnak, a gazdagabb talajra pedig többet, a második alkalommal fordítva.

"A precíziós gazdálkodásnak szerintem valójában akkor van értelme, ha minden eleme működik, akkor látható igazán, hogy mennyi inputanyagot lehet megtakarítani, és hogyan változnak a hozamok és a költség-bevétel arány" – jegyezte meg András.


A cég állattenyésztési ágazata is a legmodernebb eszközökkel működik

A 6500 férőhelyes sertéshizlaldában a legmodernebb, automata vezérlés szabályozza az etetést, a szellőzésért felelős ventilátorok sebességét és az ablaknyitást, Big Dutchman rendszert alakítottak ki 10 évvel ezelőtt. A rendszer kontrollálja a páratartalmat és a belső hőmérsékletet, minden adatot rögzít a telepítés napjától kezdődően, mely a naplózás segítségével visszakereshető, könnyen áttekinthetővé téve visszamenőleg minden információt.

A mostani magas termelési eredmények eléréséhez azonban nem volt könnyű eljutni, jelenleg a csehországi anyavállalat Danbred sertésgenetikájával dolgoznak, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A korszerű technológiának, a remek genetikának, a kiváló takarmánynak, a megfelelő takarmány-beszállítóknak, a hozzáértő és motivált munkavállalóknak köszönhetően tud sikeresen működni a telep.

Sertésmatek

A sertéstenyésztésben az utóbbi évek során leginkább csak a nehézségekről lehetett beszámolni.  András viszont más nézőpontból mutatta be a saját rendszerüket, beavatott minket a részletekbe: elmondta, hogyan számolnak, mi az, amit szem előtt tartanak. "A legfontosabb, hogy mindent megadunk a sertésnek, amihez a korszerű technológia nélkülözhetetlen. Ha teljesen komfortosan érzi magát az állat, akkor nem lesz gond a hízással, a termelés hatékonyságával" – mondta András.

16 ezer hízót bocsátanak ki évente, 3 havi forgóval telepítik az istállókat 25 kilós malacokkal. Ezeket a tőzsdei árindexhez viszonyított árszinten vásárolják, 130-140 kilóig hizlalják, majd értékesítik szintén a tőzsdei áraknak megfelelően.

A élőmalac ára/kilogramm 500 és 1200 forint körül alakul. Hasonló az ármozgás az élősertés felvásárlási árában is, éves szinten általában kiegyenlítődik.

sertés

"Mindent megadunk a sertésnek" – Fotó: Shutterstock

"Folyamatosan figyeljük az árakat, de igazából nem a spekuláció az, amivel eredményesnek lehet lenni hosszú távon. Néha persze mindenkinek lehet szerencséje, de sokkal fontosabb, hogy hatékony legyen a termelés, alacsony legyen az önköltség" – fejtette ki az állattartó.

Az önköltség jelenleg 600 és 630 forint között van egy kiló élősúlyra vetítve és 700 forint az értékesítési ár. (A hasított sertés ára február elején 2,28 euró volt 380 forinttal számolva, és 1,238-cal, visszaosztva kapjuk meg a 700 forintot élősúlyt.) 2022-ben még 570-580 forintos önköltségi ár is előfordult, most viszont az aszály miatt dráguló termények dobták meg az önköltséget. "A saját üzemből származik a takarmány is, a terményeket a számviteli szabályok miatt önköltségi áron számoljuk a sertéstartás költségei között. Ha egy külső cégtől, piaci áron jutnék hozzá a takarmány-alapanyaghoz, akkor természetesen már nem festene ilyen jól a költség-bevétel arány" – részletezte a termelő, érvelése az egyértelmű magyarázat arra, hogy miért olyan nehéz sok hazai, kisebb sertéstartónak a nyereséges termelés.

Nincs mese, a sertés a főnök

A hatékonyság legalapvetőbb feltétele az, hogy jól érezze magát a sertés. "Ha megfelel a klíma az állatnak, tökéletes és huzatmentes a szellőztetés, ha megkapja azt a takarmányt, ami a nagykönyvben meg van írva, ha a trágya távozik egy korszerű rendszeren keresztül, és nem kell benne taposnia, akkor kiváló az állat komfortérzete. Ezeket a körülményeket mi a Big Dutchman technológiával tudjuk napi szinten biztosítani" – fejtette ki András.

Apróságokon múlik, hogy mennyire érzi jól magát a sertés, de ha nem jók a körülmények, az viszi a hasznot. András néhány példát is mondott: adott a trágyatechnológia, ehhez kell egy olyan padozat, ami nem töredezik. Ha ugyanis elkezd töredezni a padló, és egyre nagyobbak lesznek a nyílások, ahol elfolyik a trágya és a vizelet, akkor könnyedén beszorul a lába az állatnak, lesántul, kevesebbet fog mozogni, enni és hízni.

Fontos az is, hogy mennyire komplett a takarmány. Ha minden szükséges tápanyag, vitamin és minerália megtalálható benne, akkor nem lesz éhségérzete a sertésnek, nem kezdi el bántani a többi állatot. A jó eredményeket hozó sertés egyik alapvető tulajdonsága a stabil idegrendszer, ehhez viszont jó genetika is kell a megfelelő takarmány mellett.

Több lábon állni főnyeremény

Így, hogy a szántóföldi növénytermesztés mellett sertéshizlalással is foglalkoznak, összetett a képlet, viszont több lehetőség van arra, hogy bárhogyan is alakulnak a piaci körülmények, meg lehessen őrizni a jövedelmezőséget. "Mivel önköltségi áron számoljuk a takarmány-alapanyagot, ezért most is jövedelmező a sertéshizlalás. Természetesen, ha azzal hasonlítom össze, hogy mekkora nyereségre tettem volna szert, ha azt a 4000 tonna terményt (2000 tonna kukorica, 1000 tonna árpa, 1000 tonna búza) eladtam volna akkor, amikor a legmagasabb voltak a terményárak, akkor arra az a válasz, hogy jobban megérte volna. Viszont a terményárak csökkenése miatt most sem járunk rosszul, a sertésen fogjuk behozni a nyereséget. Ez a többlábon állás lényege. Nekem arra kell figyelnem, hogy az önköltséget minél lejjebb tudjam vinni, alacsony költséggel állítsam elő a takarmányt, a sertést. Erre kell fordítani a legtöbb figyelmet, mert a piacot nem tudjuk befolyásolni, az mindig ilyen lesz. Jó érzékkel az ember megpróbálhat jól üzletet kötni, de alapvetően nem ebben kell bízni, hanem a hatékony és korszerű termelésért kell mindent megtenni" – foglalta össze Fábián András.

Korábbi gazdainterjúk, amelyek a 2023-as PREGA-n készültek:

Gazdainterjú Baranyából: nem kérdés, hogy differenciáltan vetünk-e

Óriási kihívás lesz a 12 százaléknál meredekebb területeken megfelelni az előírásoknak