Időszerű szántóföldi talaj- és növényvédelmi teendőkre hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a 2023. évi 2. növényvédelmi felhívásában.

Talajvédelem

A januári csapadékos időt követő februári fagyok miatt felfagyásra figyelmeztet az ÖMKi. Az ebből keletkező kár a növényi gyökerek szakadása, valamint "a legyengült növények lombozatán gyakorta jelennek meg szaprofág (bomló anyagokkal táplálkozó), vagy nekrotróf (sejtfalat bontó, méreganyagot termelő, majd a növény szöveteinek elhalása után azt kolonizáló) szervezetek is".

Hozzáteszik, hogy "A felfagyás kialakulása ellen nem sokat tehetünk, ugyanakkor a megszakadt gyökérzet okozta víz és tápanyaghiányt jelentősen csökkenthetjük, ha valamivel visszatömörítjük a felfagyás miatt elemelkedett talajréteget. Erre a célra a talaj hengerezése javasolható."

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlzottan sok nedvesség a kalászos gabonák levélfoltosságához vezethet. A probléma csak pár hónap múlva lesz csak látványos, de védekezni már most érdemes ellene és ahol lehetséges, a vízállásos foltokról a felesleges vizet elvezetni.

Az őszi árpában felszaporodtak a kórokozók

Az őszi árpában felszaporodtak a kórokozók – Fotó: Pixabay

Növényvédelem

A kalászosokban, de főképp az őszi árpában felszaporodott a kórokozók mennyisége, amely esetenként már most gyenge növényegészségügyi állapotokat eredményez – írják.

Kiemelik: "jelen időszakban a barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) mellé már felzárkózott a nála sokkal veszélyesebb, nagyobb pusztító erővel rendelkező hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) és a lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) is. A szélsőségesen nedves állapotok még a hírhedten nedvességigényes, nagyon látványos tüneteket okozó, de szerencsére nem túlzottan veszélyes rinhospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis) fellépését is előidézték az ország néhány pontján".

A őszi búzára most a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici), valamint a lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) jelent veszélyt – magyarázzák.

Felhívásukban írnak még a mezei rágcsálók kártételéről, valamint arról, hogyan csökkenthető az egyedszámuk különböző ragadozó- és gázlómadarakkal. Az ÖMKi teljes felhívása itt olvasható.