Korábban számos olyan káresemény történt, amikor mezőgazdasági gépek villamos kábelt vágtak át, szakítottak el, esetleg vezetéktartó oszloppal ütköztek, ezzel üzemzavart és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek a figyelmetlenségből kialakuló szerencsétlenségek, esetenként személyi sérüléssel járó baleseteket eredményeztek. A veszélyhelyzetek elkerülése érdekében most az agrárkamarával együttműködve balesetmegelőzési útmutatót készített az E.ON vállalatcsoport – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

aratás kombájn

Egy-egy rosszul megválasztott fordulási sugár, figyelmetlen tolatás, nyitva hagyott ürítőcső következtében könnyen holttérbe kerhetnek a tartószerkezetek – fotó: Pixabay

Bármilyen szántóföldi mezőgazdasági munka előtt érdemes felmérni a terepet, hogy hol találhatóak a közművezetékek, különösen villamos föld- és légkábelek, illetve elektromos berendezések. a villamos tartószerkezetek, oszlopok és vezetékek jelentik a legfőbb veszélyforrást mezőgazdasági munkák során, ezért fokozott figyelemmel és kellő óvatossággal szabad ezeket megközelíteni. Nem kivétel ezek alól a GPS-alapú, automata kormányzású erőgépek sem, amelyek csak 1-2 méter pontossággal tudnak navigálni – figyelmeztet az E.ON.

A betakarítógépek szélessége akár 8-10 méter is lehet, így egy-egy rosszul megválasztott fordulási sugár, figyelmetlen tolatás, nyitva hagyott ürítőcső következtében könnyen holttérbe kerülő tartószerkezetek megrongálódhatnak. Amennyiben a munkavégzés villamos vezetékek tartószerkezetei között történik, az ürítőcsövet érdemes minden ürítés után becsukni.

aratás tartóoszlop

Fokozott figyelemmel és kellő óvatossággal szabad megközelíteni a tartóoszlopokat – fotó: Pixabay

A bálák közúton, telephelyen belül vagy tarlón, kaszálón történő szállításakor problémát okozhat a rakomány magassága. A villamos vezetékek összelenghetnek, elszakadhatnak, illetve a tartószerkezetek eltörhetnek. Ezek következtében zárlat alakulhat ki, amely a tűzeset veszélyével fenyeget. Ezért bálaszállításkor fontos betartani a közlekedési hatóság magassági korlátozásait!

További hasznos tanácsok az E.ON tájékoztatójában találhatók.