A kukorica-gyomirtás sikeressége legtöbbször nem a gyomirtó szer hatékonyságán múlik, hanem az időzítésen. Fontos, hogy a kukorica jó kondícióban és a megfelelő fenológiai állapotban legyen, a gyomnövények pedig minél érzékenyebb stádiumukban találkozzanak a gyomirtó szerrel. Az időjárási (hőmérséklet, csapadék, szél) és a környezeti (talajállapot, talajnedvesség, talajfelszín, stb.) feltételek is meg kell feleljenek számos követelménynek, ahhoz, hogy a gyomirtó hatás minél jobb legyen.

adengo

Fontos, hogy a kukorica jó kondícióban és a megfelelő fenológiai állapotban legyen – fotó: Bayer Crop Science

Talán a felsoroltakból is érezhető, hogy a jó időzítéshez a legtöbbször szerencse is kell. Hogy lehet ezt a faktort – a szerencsét minimalizálni és ezzel a gyomirtást biztonságosabbá tenni? „Adjatok egy fix pontot és én kifordítom sarkaiból a világot!” –mondta Arkhimédész és tudta, hogy ilyen fix pont nem létezik. A világban valóban nincs ilyen pont, de a kukorica-gyomirtásban mi találtunk egy olyan megoldást, amit fix pontnak nevezhetünk. Ezt a fix pontot szeretné a Bayer a termelők és növényvédősök számára nyújtani új technológiai csomagjával, az Adengo Plus-szal.

Az Adengo Plus nem csak egy könnyen és rugalmasan alkalmazható, teljes spektrumú korai posztemergens technológia, hanem egy megoldás a gyomkonkurencia teljes vegetációs időszakra történő kikapcsolására. A csomag tartalmazza az Adengo-hoz optimálisan illeszthető kombinációs partnert, a Delion-t. Cél, hogy a kukoricaállomány már a néhány leveles állapotától teljesen gyommentes körülmények között növekedjen, mert csak így van esély a maximális hozam elérésére.

A kukorica gyomirtásában termékünket az teszi fix ponttá, hogy kijuttatása során a terület gazdája nyugodtan megvárhatja a hatás kifejtéséhez szükséges csapadékot – azaz az időjárás-előrejelzés alapján a várható csapadék előtt permetezheti ki a csomag tartalmát.

A kombinációs partnernek köszönhetően nem szükséges szorosan igazodni az ajánlott gyomnövény-fenológiákhoz, például a száraz időjárás mellett hamar viaszossá vált fehér libatop esetében is tökéletes megoldást ad a csomag, sőt a területen előforduló évelő kétszikű gyomnövények ellen is kiváló lesz a hatás. (1. kép)

Delion aditív hatása mezei acaton

1. kép Delion aditív hatása mezei acaton – forrás: Bayer Crop Science

A csapadékhullámok megújítják az Adengo talajhatását, ami megakadályozza a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények újra kelését. Elpusztítja az olyan veszélyes egyszikű gyomnövények magról kelő egyedeit is, mint a fenyércirok és a tarackbúza – rizómás egyedeiken pedig erősen növekedésgátló hatást ad. Ez a megújuló aktivitás addig tart, amíg a kukorica teljesen beborítja talajt és a gyomok már nem jelentenek konkurenciát, biztosítva ezzel a vegetáció végéig tartó gyommentességet.

Az Adengo Plus szélesebb hatásspektrummal és megnövelt hatékonysággal rendelkezik. Széfener tartalma maximális szelektivitást biztosít, így a kukorica védetté válik a gyomirtó szer hatásával szemben. A kezelés gyomok fejlettségi állapotához való igazítását nagymértékben megkönnyíti az Adengo pre- és korai posztemergensen történő kijuttathatósága, míg a Delion rugalmasságot biztosít egy későbbi kezelésnek is.

Erősíti a kombináció hatásbiztonságát például száraz tavaszokon a túlfejlett szőrözött, viaszolt levelű kétszikű gyomok (libatopfélék, selyemmályva, csattanó maszlag) ellen. Kiegészíti az Adengo posztemergens hatását olyan évelő kétszikű gyomfajokon, mint a szulák, mezei acat, akár kombinációs partnerként, vagy akár szekvenciálisan kijuttatva. Apró trükk, hogy a Delion formázási segédanyagai finoman „adjuválják a terméket” így az ideálisnál fejlettebb egyszikű gyomok ellen is javítva a másik két herbicid hatóanyag teljesítményét. (2. kép)

Adengo Plus hatása magról kelő fejlettebb egyszikű gyomnövényen

2. kép Adengo Plus hatása magról kelő fejlettebb egyszikű gyomnövényen – forrás: Bayer Crop Science

A felhasználó sokoldalúan alkalmazhatja az Adengo-hoz csomagolt Delion-t. Tankkombinációs partnerként, önállóan kijuttatva a gyomosodási helyzethez igazítva a dózisát kukoricában, vagy az engedélyében szereplő más kultúrában.

Nem túlzás tehát, hogy az Adengo Plus csomag 2024-től fix pont lehet a kukorica optimális gyomirtási technológiájában. Összetétele: 1x5 liter Adengo (225 g/l izoxaflutol, 90 g/l tienkarbazon-metil, 150 g/l ciproszulfamid) és 6x1 liter Delion (480 g/l dikamba). Az Adengo 0,41 l/ha-os és a Delion 0,5 l/ha dózisok felhasználása esetén a csomag tartalma 12 ha kezelésére elegendő.

Bayer Crop Science

További információ: agro.bayer.co.hu