folyékony műtrágya

Porba vetve is azonnal tápanyag

Néha elcsodálkozunk, hogy milyen száraz a talaj, mégis kikel a repce vagy a kalászos. A Folyékony NPK használatával nagyon kevés talajnedvesség is elég, hogy a növény jelentős tápanyaghoz jusson. A bedolgozott szár és gyökérmaradvány bomlásához is jut bőven nitrogén és kevésbé tud kialakulni egy pentozán hatás.

Egy biológiailag aktív talajban a nedvesség növekszik, a növény gyökérzete pedig sokkal nagyobb szelvényt lesz képes átjárni.

repce tápanyaghiány

Tápanyaghiány repcében, 2019 november, Somogy megye.
A szárazság és a rossz agrotechnológia együtt, milliókat vesz ki az ember zsebéből.

Nem csak NPK-t pótlunk

Elsősorban a makro elemeket pótoljuk egy folyékony NPK-val, de nem elhanyagolható, hogy jelentős mennyiségű szerves anyagot, mikroelemet, ként és kalciumot is kijuttatunk. Levélanalíziseink százai igazolják, hogy jelentős tápanyaghiány alakul ki a növényben cinkből, magnéziumból, bórból vagy kénből, amit sok esetben még lombtrágyákkal sem pótlunk. Ezek nélkül pedig hiába várjuk a tökéletes bokrosodást, a vitális, betegségekkel szemben ellenálló állományt.

savanyú talaj

Savanyú, kalciumhiányos talajon gyenge a gyökeresedés, és még a szárak is repednek.

Változtatható az összetétel

A Vulcan Folyékony NPK összetételét úgy alakítottuk ki, hogy az a legtöbb gazdaságban kielégítse a növény igényét. Mégis lehetnek olyan helyzetek, ahol több nitrogént vagy foszfort, esetleg emelt mennyiségben szeretnénk cinket is kijuttatni. A Vulcan Folyékony NPK összetétele értelmes határok közt, jelentős költségemelkedés nélkül is változhat.

Szép állomány, még a tél előtt

A Vulcan Folyékony NPK nem csodaszer. Ha elrontjuk a talaj-előkészítést, a vetést, akkor még egy ilyen termék sem tud mindent helyrehozni. Mi technológiában gondolkodunk, ahol szerepe lehet a meszezésnek, a kénezésnek, és ahogy van lombfelület, a komplex hatóanyag tartalmú lombtrágyázásnak. Tápanyagot nem a hagyományok alapján kell már pótolni. Egy időben elvégzett levélanalízis megmutatja, mivel tudunk időben segíteni a növénynek.

műtrágya

Hibrid búza, nyírségi homokon, 2020 június.
A Folyékony Technológiával tökéletes a bokrosodás, és az áprilisi fagyokat is átvészelte az állomány.

Talajt épít és nem rombol

A szervesanyag-pótlást megvalósíthatjuk 50-70 tonna/ha istállótrágyával is. Persze, ha van, ha képesek vagyunk kijuttatni, és a jelentős költséget is vállaljuk. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb, egy permetezővel kijuttatni pár száz liter folyékony szerves trágyát, amiben minden szükséges tápanyag megtalálható. A Vulcan Folyékony NPk-ban levő cukrok pedig élénkítik a talajéletet. Fel- és nem leépül a talaj, amire az előttünk álló klímaváltozás miatt is egyre nagyobb szükség lesz.

10-20 hektáron is elkezdhető

Gazdaságosan 40-50 hektáron éri meg elkezdeni, mert ez egy tartálykocsinyi mennyiség. A VulcanAgro ugyanakkor lehetőséget biztosít azoknak, akik 5-10 IBC-vel szeretnének egy próbát tenni. 4-600 liter/ha dózissal már elhagyható a szilárd NPK és a költségek sem fognak emelkedni. És hogy jobb lesz-e? Sokkal jobb!

folyékony műtrágya

Hagyományos permetező is elég hozzá.


Vázsonyi László
VulcanAgro Kft.
termékfejlesztő-mérnök
www.vulcanagro.hu