kombájn

A jó termés záloga a növények optimális foszforfelvétele – fotó: Carmeuse Hungária Kft.

Sok helyen már megkezdődtek az őszi kultúrák tápanyagutánpótlási munkálatai, a repce vetése pedig lassan mindenhol véget ér. Ilyenkor rendre visszatérő kérdés a kijuttatott tápanyagok, elsősorban a foszfor hasznosulása. A foszfor a generatív (virágzás, termés és magképzés) növekedés alapvető eleme. Részt vesz a sejtek felépítésében, mivel a nukleinsav (örökítőanyag) és a foszfolipidek részét képezi. Nélkülözhetetlen minden energiát igénylő élettani folyamathoz, mivel az ATP alkotóeleme és így az energiaátalakítás elengedhetetlen összetevője.

Jól ismerjük azt a jelenséget, amikor a talajvizsgálati eredmények szerint az adott terület ellátottsága jó vagy kiemelkedő, a növényen azonban hiánytünetek figyelhetők meg. Ennek a foszformennyiségnek a mobilizálása, illetve felvehetővé tétele komoly kérdés elsősorban a műtrágyák drasztikus áremelkedésének és azok korlátolt elérhetőségének tükrében is.

A kalciumpótlás kedvező hatást gyakorol a talaj növények által felvehető, könnyen oldható foszfortartalmának növekedésére. A talaj jobb foszforszolgáltatása következtében megváltozik a növények foszfor felvétele, illetve foszfor tartalma is. A felvehető foszforkészletet nem, vagy csak részben tudja a növény hasznosítani az olyan környezeti tényezők esetében, mint az alacsony a hőmérséklet, a kedvezőtlen kémhatás (savanyú vagy erősen lúgos), a nem megfelelő tápanyagarány vagy a nagy szárazság.

Eddigi bevett gyakorlatunktól eltérően a savanyú táblák helyett egy alapvetően kedvező kémhatású és agyagtartalmú barna erdőtalajon vizsgáltuk a TerraCalco 95 magas kalciumtartalmú készítményünk felvehető foszfortartalomra gyakorolt hatását őszi búzában, Magyaratádon. Az őszi tápanyagkijuttatás után 3 héttel, de még a TerraCalco szórását megelőzően vettünk talajmintákat a kezelt és kezeletlen területekről.  Ezt követően megismételtük a talajmintavételt a tavaszi tápanyagkijuttatás előtt és a betakarítási munkálatok után. A TerraCalco 95 kijuttatási dózisa 500 kg/ha volt.

Az eredményekből látszik, hogy az alkalmazott dózis a lúgos talaj kémhatását nem torzította el, az megmaradt a kiindulási állapothoz közeli szinten. A felvehető foszfortartalom azonban a kezeletlen területekhez képest tavaszra ugrásszerűen megnövekedett és a nagyobb tápanyagszint még a betakarítás után is kimutatható volt. A kezelés hatása pedig a terméseredményeken is meglátszik, a kezelt terület hektáronként átlagosan 8 mázsa terméstöbbletet eredményezett.

Jelen esetben 1 tonna búza felvásárlási árát 120.000 Ft-al számoljuk, az alaptrágya feletti TerraCalco 95 többlet anyagköltsége pedig 500 kg/ha dózis mellett 32.500 Ft (65.000 Ft/t).  Elmondható, hogy az aszályos időjárás ellenére (igaz ugyan, hogy somogyi heyszínről beszélünk) a termés többlet átlagosan 800 kg/ha, így 96.000 Ft/ha nyereséget realizáltunk, amely nettó 63.500 Ft árbevétel többletet jelen hektáronként.

ábra1

Egy alapvetően kedvező kémhatású és agyagtartalmú barna erdőtalajon vizsgáltuk a TerraCalco 95 magas kalciumtartalmú készítményünk felvehető foszfortartalomra gyakorolt hatását őszi búzában – forrás: Carmeuse Hungária Kft.

Az adott terület tényleges kalcium szükségletének megállapításához fontos, hogy precíz talajmintavételezéssel és laborvizsgálattal minél részletesebb képet kapjunk a talajaink termőképességét alakító tényezőkről. A TerraCalco 95 oxid tartalmú kalciumpótló anyag, amely kb. 90-95% hatóanyagot tartalmaz és tulajdonságaiban merőben más, mint a karbonát alapú készítmények.

Nedves környezetben gyorsan oldódva aktív kalciummal látja el a talajt. A 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,3-1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható, kiváló vízoldhatósága révén pedig a talajban gyorsan fejti ki hatását. Ahhoz, hogy a megfelelő hatóanyag időben rendelkezésre tudjon állni, szükséges a kalcium pótlása és talajba keverése még a vetés előtt, mivel a növény csak a talajból tudja ezt a mennyiségű hatóanyagot felvenni

terracalco 95

Amennyiben információra van szükségük a termékkel, a talajmintavétellel és a szükséges kijuttatási mennyiségekkel kapcsolatban keressék bizalommal kollégáinkat.