A fuzárium gomba a legveszélyesebb kártevők közé tartozik, mivel több mint 150 növényfajt képes megfertőzni, ami világszerte óriási károkat és terméskieséseket okoz, és a fertőzések ellen rendkívül nehéz védekezni. Többnyire csak a megelőzés lehet hatékony, mivel az egyszer megtámadott növény nagy részét nehezen lehet megmenteni. A spanyol Córdobai Egyetem kutatóinak molekuláris biológiával foglalkozó csoportja azonban – a kórokozó biológiáját és az ellene való védekezés lehetőségeit tanulmányozva – megállapította, hogy a gomba fertőzési hajlamát a táplálékhiány érzete váltja ki – írja az eurekalert.org.

Manuel Sánchez, vezető kutató elmondta, hogy ezt a kiváltó okot már évtizedekkel korábban sejtették, bebizonyítani viszont csak most tudták.

Genetikai beavatkozással, pontosabban egy bizonyos fehérje kódnak az eltávolításával, a csoportnak sikerült „elhitetnie" a kórokozóval, hogy megfelelően el van látva a túléléshez szükséges tápanyagokkal, így az nem indít támadást, azaz fertőzést a növényekkel szemben.


Amennyiben ezt a félrevezető cselt világszerte – üzemi méretekben – sikerül alkalmazni, azzal akár száz millió dolláros megtakarítást is el lehet érni.

A spanyol kutatók eredményeit a „Molecular Plant Pathology" tudományos folyóiratban tették közzé.

Indexkép: Shutterstock