Lengyelországban a rendkívüli (40 fok körüli) hőség az erős szárazsággal párosulva, súlyos komplikációkat okoz a több mint négymillió hektáros gabonaterület betakarításában – olvashatjuk az agrarlex.pl portálon.

A legnagyobb fenyegetést gabonatáblák öngyulladása okozza, amely már több vajdaságban, érett táblákat lobbantott lángra, de a legtöbb esetben – a tűzoltók gyors közbelépésének köszönhetően – szerencsére csak viszonylag kisebb (néhány hektáros, összesen azonban mintegy 100 hektárnyi) terület égett le.

A forró csapadékmentes idő súlyos komplikációkat okoz a több mint négymillió hektáros lengyel gabonaterület betakarításában

A forró csapadékmentes idő súlyos komplikációkat okoz a több mint négymillió hektáros lengyel gabonaterület betakarításában – Fotó: Pxfuel

Volt viszont olyan eset is, amikor maga a kombájn leégett, és olyan is, amikor a tüzet fékezni igyekvő kombájnost az arcát leperzselő égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani, és több helyütt repülőgépes oltást is kellett alkalmazni.

A tűzoltók és a szakminisztérium maximális óvatosságra figyelmeztetik a gazdákat és az aratásban részt vevőket. Sajnos, a jelenlegi, rekkenő hőségben egy parányi szikra elegendő egy hatalmas tűzvész fellobbantásához, és a tűzesetek a tényleges károkozás mellett akadályozzák, illetve késleltetik a betakarítás időbeni elvégzését.