A robotok mezőgazdasági alkalmazása eddig főleg a fejésre koncentrálódott – állapította meg az agriland.ie.  A közép-angliai (newporti) Harper Adams Egyetem kutatói elérkezettnek látják az időt a növénytermesztési robotok egyre szélesebb körű bevezetésére. Az Egyetem már a múlt évben kidolgozta az „emberi kéz érintése nélküli első hektár tervét”. Az egy hektáros árpatábla elvetése ez év tavaszán egy robot segítségével meg is történt.

Az automatizálás jelentősen csökkenti az üzemanyag- és az élőmunkaerő szükségletet, valamint a talajtömörítést, és egyben kiküszöböli az ember által végzett munkafolyamatok hibáit. A műveletbe csak annyi hiba csúszott, hogy a gép egy alkalommal eltért a megszabott nyomvonaltól, és emberi segítséggel kellett visszaállítani. Ez év júliusáig távérzékeléssel folyamatosan figyelik a tábla állapotát, és utána következik az automatikus betakarítás, illetve a termés sörgyári feldolgozása.

robot

A kísérlet alatt csak egyszer kellett beavatkozni – fotó: bbc.com

A kutatók bíznak abban, hogy mindezt zökkenőmentesen végre lehet hajtani, és a közeli jövőben, Európában jelentősen bővíthető az ilyen típusú növénytermesztés. Ez azt is jelenti, hogy míg korábban a robotokat csak egy-egy munkafolyamatra alkalmazták, a jövőben a teljes termelési ciklus automatizálhatóvá válhat.