Még egy hét van vissza a kárenyhítési juttatás iránti kérelmek beadásának kezdetéig. Utána egy hónapod lesz rá, mert idén is november 30-ig lehet beadni a kérelmeket. Ebből is lehet rendezni a különféle természeti károkat, ezért érdemes foglalkozni vele.

Ebben a cikkben az ügyfélszolgálatunkhoz érkezett kérdések alapján írjuk meg a fontos tudnivalókat – és megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan kiszámolni azokat a sarokszámokat, amelyek a sikeres kárenyhítési igénylés alapja.

Hogyan működik a kárenyhítési juttatás?

Bizonyos üzemméret felett a Kárenyhítési rendszernek kötelezően tagja vagy. Az általad termelt növényektől függően hektáronként 1.500. - 4.500.- Ft közötti kárenyhítési hozzájárulást fizetsz. Ez a pénz az, amely bekerül a közös kalapba, az állam is hozzá tesz ugyanennyit és ebből enyhítik a termelők kárait.

Ez azt jelenti, hogy ez a kalap felülről zárt: nem annyit fizet ki, amennyi kár keletkezett, hanem annyi pénzt tud kifizetni, amennyi benne van. Emiatt is fontos, hogy legyen növénybiztosításod, mert az másképpen működik: a befizetett díj alapján jár a kártérítés és nem tud elfogyni.

kár

Idén is november 30-ig lehet beadni a kárenyhítési juttatás iránti kérelmeket – fotó: unsplash.com

Két módja van a károk rendezésének

Ha volt növénybiztosításod, akkor már vagy rendezte a biztosító vagy folyamatban van.

Emellett még arra is van lehetőséged, hogy a Kárenyhítési rendszerből kapj kárenyhítési juttatást.

Mik a kulcsai a Kárenyhítésnek?

Ezen fogalmak, mint a referenciahozam, a kárküszöb és a referencia hozamérték.

Az első a referenciahozam és kárküszöb

A referenciahozam a termesztett növényeidnek előző 5 éves adatai alapján kiszámolt hozama. A szabály szerint a referenciahozamhoz képest kieső 30% hozamveszteség szükséges első lépésben a kárenyhítési jogosultsághoz. Tehát amennyiben a kár legalább ekkora vagy ettől nagyobb mértékű és ezt így jelentetted a kárenyhítés felé, akkor a jogosultság első kritériumát teljesítetted. Tehát nem az számít, hogy mennyi lett volna idén a terméshozamod és ahhoz képest mennyi a kiesés, hanem az, hogy mennyi a növényeid számított referenciahozama.

Az ehhez képesti 30%-os kiesés a kárküszöb, ami a kárenyhítési jogosultsághoz szükséges.

A következő szint a referencia hozamérték

A növényeidnek nem csak referencia hozamai, hanem referencia hozamértékei is vannak. Ez ugyanúgy az előző 5 év alapján számítódik, csak figyelembe veszi a referencia árakat, amik minden év október végén kerülnek kihirdetésre. A növény referencia hozamértékének legalább 30%-os csökkenése a kárenyhítési jogosultság következő lépcsője.

Ez a következőképpen működik, itt van rá egy egyszerűsített, de érthető példa:

Tavalyelőtt 8 tonna kukoricát termeltél hektáronként és 60.000.- Ft volt az eladási ár, akkor a hektáronkénti hozamértéke 480.000.- Ft volt. Tavaly beütött az aszály és csak 4 tonna volt a hozam hektáronként, de a termény ára felment 120.000.- Ft-ra, a hozamértéked ugyanúgy 480.000.- Ft volt hektáronként, ezért a Kárenyhítési rendszer szerint nincs hozamérték-csökkenés, így nem fog kárenyhítési juttatást fizetni. Annak ellenére, hogy a valóságban 50% a hozamkiesés. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez csak egy leegyszerűsített számítás és csak a logikáját szemlélteti a Kárenyhítési Rendszer számítási módszerének.

Az Egységes Kérelmedben feltüntetett hozamok minél jobban tükrözik a termelési potenciálodat, annál nagyobb esély van arra, hogy megfelelő kárenyhítési juttatásban részesülj. Ezért kell figyelni a referencia hozamokra és a kárbejelentési küszöbre!

Hogyan számolhatod ki egyszerűen?

Eddig ezt kiszámolni egy félórás munka volt legalább – most két kattintással megkaphatod az adatokat.

Kattints ide, töltsd fel az eredeti Egységes kérelmed és pár percen belül megkapod emailben az eredményt! Térítésmentesen.

referenciahozam

De mire mész a referenciahozammal?

Ezeknek az értékeknek az ismerete arra jó egyrészt, hogy megfelelően tudj kárt jelenteni a kárenyhítésbe, másrészt arra szolgál, hogy megfelelő növénybiztosítást tudj hozzá kötni. Ugyanis, ha ez utóbbi elmarad, csak a felét kapod a kárenyhítési juttatásnak, másfelől a biztosítók ezen értékek alapján fizetik az aszálykárokat.

Az, hogy mennyibe kerülne a növénybiztosítás számodra a következő linken kiszámolhatod magad. Töltsd fel az egységes kérelmedet és megmutatjuk a díjat!

itt a díjad

Hogyan számold ki a kárküszöböt?

Nálunk ezt is egy gombnyomással kiszámolhatod, próbáld ki a rendszerünk!

itt a kárküszöböd gomb

Ha kérdésed van a növénybiztosítással kapcsolatban, hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 766 45 33-mas számon és kollégáink szívesen segítenek.