Mára egyértelművé vált a szántóföldi növénytermesztők számára, hogy változó klímánk-, környezetünk és talajaink védelme-, valamint a Közös Agrárpolitika szabályozási- és támogatási rendszere miatt is előbb, vagy utóbb a fenntartható gazdálkodás- és a precíziós technológiák útjára kell lépni.

Mindezen technológiák gyakorlatban történő megismeréséhez szerencsére jó példák állnak rendelkezésre már Magyarországon is.

Kátai Zsolttal, a letenyei Kossuth Kft. tulajdonosával beszélgettünk szántóföldi termelésről, precíziós gazdálkodásról és olyan gyakorlati megoldásokról, amelyek apróságnak tűnhetnek, mégis meghatározóak a hatékony munkavégzés szempontjából.

Mekkora területen gazdálkodnak és mit érdemes tudnunk a talajokról Letenye határában?

– A gazdaságunk körülbelül 2100 ha szántó földterületet művel. Ebből körülbelül 1700 ha területet precíziós technológiával művelünk.

Talajaink barna erdőtalajokból, kötött agyagos talajokból, réti talajokból, vályog-, agyagos vályog és dombos, vízmosásos területekből állnak.

Vetésforgónk alapja a 4 fő növény és legfőbb kultúránk a kukorica, ugyanis egyes tábláink, amelyek a Mura árterületein fekszenek, országosan ismertek – ezek a legjobb kukoricatermesztő vidékek közé sorolhatók talaj vízháztartása miatt.

10 éve alkalmazzuk a precíziós technológiákat és ez idő alatt sokat változtattunk a területeink művelési struktúráján. A dombos, agyagos, vízmosásos területeket gyepesítettük – megakadályozva ezzel a termőréteg lemosódását – és kivontuk a művelésből az olyan területeket, amelyeken nem lehetett gazdaságosan termelni.

A művelésben tartott tábláinkat monitorozzuk, elemezzük és évről-évre ápoljuk, javítjuk. – nyilatkozta Kátai Zsolt.

Fontosnak tartom, hogy a tapasztalatainkat megosszuk a gazdatársakkal, ezért például a 2019-es évünkről is készítettünk egy összefoglaló videót, amelyben a helyspecifikus gazdálkodást mutatjuk be a vetéstől az aratásig.

Hogyan kezdtek bele 10 évvel ezelőtt a precíziós gazdálkodásba? Fokozatosan tértek át?

– Az a véleményem, hogy a precíziós gazdálkodást nem kell kipróbálni, nem kell vele kísérletezni. Mit értek ez alatt? Technológiáról beszélünk, mint differenciált dózisú kijuttatás, növényegészség meghatározás, talajmintatérképek készítése és értékelése, hozam adatok gyűjtése... – mindezekre kifejlesztett eszközök rendelkezésre állnak már több mint tíz éve.

Ez egy kiforrott, tökéletesen működő, mérhető rendszer, amelyet alkalmazni kell a saját területeinkre adaptálva.

A feladat az, hogy minél több használható információt kell összegyűjtenünk a területeinkről. Mi jelentheti a legnagyobb kihívást számunkra? A rendelkezésre álló adatok összegyűjtése, feldolgozása, értelmezése.

Mi az 1700 ha területen a vetéstől a betakarításig komplex precíziós gazdálkodást folytatunk 2010-óta – és úgy vélem, hogy

a precíziós gazdálkodás lelke – vagyis az alapja – a egy olyan szoftver, illetve program, mely tartalmaz minden a precíziós gazdálkodáshoz szükséges elemet.

NEXT Farming Szoftver

Next Farming Szoftver egyik képe asztali számítógépről megtekintve – fotó: Kátai Zsolt

Mi szerencsére – véleményem szerint – a legjobbat használjuk a kezdetektől, ez pedig a NEXT Farming OFFICE.

Pontosan mire használják a programot és hogyan illeszkedik ez a technológiájába?

– Azért vagyok maximálisan elégedett a NEXT Farming OFFICE programmal, mert ez egy rendkívül sokrétű funkciókkal rendelkező korszerű döntéstámogató és termelést segítő szoftver.

Pontosabban, a hétköznapi használat során kiválóan működik dokumentálásra, hivatalos jelentések – például táblatörzskönyv, Gazdálkodási Napló, nitrátjelentés, gázolaj-támogatás – elkészítésére, valamint remekül lehet a precíziós gazdálkodás munkafolyamatait vezérelni, értékelni vele és ugyanakkor adatokat tárolására-, elemezésére is kiválóan alkalmas.

Fontos, hogy ne a több évtizedes rutin és megszokás határozza meg a tevékenységünket. Igyekezzünk konkrét, tényeken alapuló döntéseket hozni. Ennek szemléltetésére szolgál az alábbi videó:

Ha valaki a precíziós gazdálkodás mellett dönt, akkor ez a piacon fellelhető talán legkomplexebb segítség, hiszen túlzás nélkül minden pontját lefedi a szántóföldi gazdálkodás technológiáknak – nem kell mellette másik programot használni kiegészítésképpen.

Nagyon sok világmárkával – traktor-, kombájn és munkagép típussal kompatibilis.

Nagy előnye, hogy a 10 évvel ezelőtti szériákkal ugyanolyan kiválóan kommunikál és dolgozik együtt, mint a legmodernebb eszközökkel, monitor típusokkal.

A program kezeli a törzsadatokat, mint táblakontúr, inputanyag, készlet, gépek eszközök és ezek kapcsolatai. A kommunikáció oda-vissza működik a szoftver és a munkagépek fedélzeti számítógépei között. A kombájn által gyűjtött betakarítási adatok feldolgozása, kiértékelése több évi hozamadat alapján történik, amiből jól láthatók a táblán belüli termőképesség különbségek.  Ezek alapján könnyen meghatározhatók a táblán belüli termőzónák.

Ennek megfelelően megtudjuk tervezni a differenciált tápanyag kijuttatást, a változótőszám-vetést. Kezelhetők vele térképek, NDVi térképek, határ- és vezérlővonalak, műhold- és szenzoradatok is.

Példaként elmondanám, hogy monitor típusok közül használjuk a legrégebbi John Deere GS 2600-as monitorral is – ugyanakkor a My John Deere felülettel is tökéletesen kommunikál.

Tudok vele tervezni, adatokat lehet vele kinyerni az erő- és munkagépekből, az eszközöket vezérelni tudom vele – tehát egy adott munkafolyamatot irányíthatok tábla szinten – és természetesen az adatokat kiexportálhatom, elemezhetem, rendszerezhetem.

Változó dózisú permetezéssel kezeljük a kultúráinkat és vetés idején váltakozó tőszámú vetést alkalmazunk.

10 év tekintetében szinte felsorolni is nehéz, hogy milyen sokrétű adatelemzésre és értékelésre vagyunk képesek a NEXT Farming OFFICE programmal.

Aktuális művelet a talajmintavétel térképeinek elemzése – de NDVI térképeket is használunk a NEXT Farminggal.

A precíziós gazdálkodói szemléletmód során a célunk: Minél több használható adat és információ összegyűjtése a területről, majd ezek feldolgozása, értékelése döntéseink megalapozására.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a NEXT Farming OFFICE program használata rendkívül könnyű.

Egyértelmű és első alkalommal is kikövetkeztethető a kezelőfelület használata és az egyes funkciók elérése.

2010-óta a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a legújabb monitorokkal már azonnal kommunikált a rendszer – mára műholdas térképek beolvasására is képes!

Számomra az egyik legfontosabb funkció, hogy tábla szinten az összes művelet kiadás-bevételi oldalt is látom, ha arra van szükségem. Ennek a funkciónak rendkívül nagy szerepe van esetünkben – és minden olyan vállalkozás esetében is, ahol bérmunkát végeznek.

NEXT Farming OFFICE raktárkészlet vezető programnak is tekinthető – és mi igyekszünk a lehető legtöbb programban rejlő funkciót kihasználni!

Hatósági adatszolgáltatásnál hatalmas segítség, hogy táblatörzskönyvet is tudok vezetni a Next Farming-gal, így nem kell más programokkal bajlódnom és – a kollégáim is tudják, hogy egy helyen mindent megtalálnak, egy rendszerből minden adatot és információt elérnek.

A pandémia előtt gyakran beszélgettem a gazdatársaimmal precíziós gazdálkodási tapasztalatokról – és úgy vettem észre, hogy más szoftverek nem tartalmaznak ilyen komplex funkciókat – vagy annyira bonyolultak, hogy a gazda meg sem találja a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Pedig – ahogyan korábban is említettem –

az egyszerű, de ugyanakkor komplex szoftver a precíziós gazdálkodás alapja, hiszen az ebből kinyert információk és adatok alapján tudok döntést hozni a gazdálkodás versenyképességének javítása érdekében.