2023 nyarán dönt az EU a glifozát, a világ legnépszerűbb és legvitatottabb gyomirtó-hatóanyagának használatáról, ugyanis hamarosan lejár a glifozát EU-n belüli alkalmazásához szükséges engedély.

Mi lesz velünk glifozát nélkül?

A közelgő döntés miatt újra egyre többet beszélnek a környezetbarát gazdálkodás elkötelezettjei a témáról, készült is egy új elemzés, amely a glifozát helyettesítésére szolgáló alternatívákat mutatja be. Az agráriumban tevékenykedők egy jelentős része szerint a glifozátra ugyanis nincs megfelelő alternatíva.

A PAN Europe új, az Európai Zöldekkel együttműködésben készült jelentése azt mutatta ki, hogy a glifozátalapú gyomirtó szerek ismert főbb felhasználási területein léteznek sokkal biztonságosabb, nem vegyi alternatívák, és hogy a glifozátmentes mezőgazdaságra való áttérés gazdaságilag megvalósítható (pan-europe.info).


Dr. Charles Merfield, a nem vegyszeres gyomirtás világvezető szakértője, aki egyébként ennek a jelentésnek az egyik fő szerzője is, azt mondja, hogy a gyomok kezelése vegyi anyagok nélkül megvalósítható, az ökogazdák ugyanis több mint 70 éve így csinálják. Nem kérdés, hogy ennyi idő alatt a szakértők, a gépgyártó cégek hatalmas tapasztalatot és szakértelmet gyűjtöttek össze, és olyan technikákat, gépeket fejlesztettek ki, amelyekkel megoldható a vegyszerek nélküli gyomirtás.

A glifozát körüli viták azért is kerültek újra a figyelem középpontjába, mert az Európai Parlament jelenleg a növényvédő szerek használatának 50%-ra való korlátozásáról tárgyal, ami egyes vélemények szerint nem érhető el a glifozát kiiktatása nélkül.

Indexkép: Pixabay