Elumis Bang

  • Az egyik legmagasabb hatóanyag-mennyiség egységnyi területen.
  • Rendkívül hosszú és széles hatásspektrum.
  • Kiemelkedő hatás köles és muhar fajok illetve fenyércirok és mezei acat ellen is.

Az évelő gyomok okozzák az egyik legnagyobb gyomproblémát a kukorica termesztésében. Nem csak tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, hanem a gyökerek allelopatikus anyagot termelve akadályozzák a kukorica fejlődését, a napfényért versengésre késztetve megnyúlik a növény, amellyel csökken a szárszilárdság és ezek eredményeképpen nagyon jelentős termésveszteséget okoznak.

Az igazán nagy kihívást az ilyen területek gyomirtása jelenti. Azonban ez sem jelent megoldhatatlan gondot az Elumis Bangnek, amely egy posztemergens gyomirtó szer takarmánykukoricában. A csomagban lévő 3 hatóanyag 3 eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. Ez segíti a rezisztencia elleni védekezést. A piacon lévő egyik legnagyobb mennyiségű hatóanyagot jelenti egységnyi területen. A nikoszulfuron 50-60 g/ha mennyiségben kerül kijuttatásra. Mezotrionból 125 vagy 150 g/ha, míg dikambából 240-288 g/ha mennyiséget lehet alkalmazni.

Mit ad ez a hatóanyag-kombináció?

Először is az egyik legszélesebb hatásspektrumot. Kimagasló hatékonyság jellemzi a fenyércirok, a köles fajok (HPPD toleráns parti és kései köles is), kakaslábfű és a muhar fajok (fakó, zöld, ragadós és pirók ujjas) ellen (1. kép). Az Elumis Bang az acatmentesítés leghasznosabb eleme a kukorica gyomirtásában, ami a rendkívül magas dikamba tartalomnak köszönhető. Ezeken felül a leggyakoribb magról kelő, nehezebben irtható gyomok is beletartoznak a spektrumába.

gyomirtó

1. kép: Elumis Bang hatása fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött területen Zamárdi, 2019 június — fotó: Syngenta Kft.

A hatóanyagok által generált tulajdonság a hosszú hatástartam. Ez a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender későbbi csirázása ellen ad tartamhatást, de jelentősebb csapadék (30-50 mm) esetén a magról kelő egyszikűekre is van hatás.

Az Elumis Bang csomag előnyei között kell felsorolni az egy- vagy kétmenetes gyomirtás lehetőségét.

Az Elumis az egyetlen olyan készítmény, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik hibrid kukorica vetőmag-előállításban és vele a fenyércirok elleni védekezést lehet megoldani.

Az Elumis a legkorszerűbb OD formulációjú termék. Ez azt jelenti, hogy olyan adjuváns és vivőanyag rendszerben vannak feloldva hatóanyagok, amelyek a leghatékonyabban és leggyorsabban segítik a termék oldódását, tapadását, felszívódását a leveleken, ezáltal a legjobb hatékonyságot nyújtja (2. kép).

Elumis Bang gyomirtó hatása gyomnövényekkel erősen fertőzött kukoricában

2. kép: Háttérben Elumis Bang hatása gyomokkal erősen fertőzött területen — fotó: Syngenta Kft.

Az Elumis Bang csomag – dózistól függően – 5-6 ha-on használható fel. Tehát a kisebb termelők is meg tudják vásárolni, nincs szükség 10-30 ha-os csomagok megvásárlására. Mivel folyékony formulációban van minden termék, ezért nincs szükség külön mérőedényre a csomagolásban, tehát 1-2 ha-os területek is könnyen kezelhetőek.

Ha az Elumis Bang vásárlása mellett döntenek, akkor 37%-os árkedvezmény érvényesíthető a szóló termékek vásárlásához képest.

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédőszer-kampánymenedzser
Syngenta Kft.