Hazánkban a nagy sajtóvisszhangot kiváltó paprika-ügy kapcsán 2004-ben találkoztunk az aflatoxin elnevezéssel, amikor magyar őrölt fűszerpaprikába magas aflatoxin tartalmú import paprikát kevertek. Az utóbbi időkig az aflatoxin-szennyezettség elsősorban a fejlődő országokból importált termékeket érintette. A klímaváltozás hatására azonban Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent a kukorica aflatoxin szennyeződése. Míg korábban úgy tudtuk, hogy hazánk éghajlatán nem képződik aflatoxin, a legutóbbi vizsgálatok alapján ez az álláspont revízióra szorul. Ezt a Monitox 1000-rel egyszerűen elvégezhetjük.

Az élelmiszerekre vonatkozó fontosabb európai uniós aflatoxin határértékek:

- Valamennyi gabonaféle és a gabonafélékből származó valamennyi termék, beleértve a feldolgozott gabonatermékeket is: 
B1: 2 µg/kg;
B1, B2, G1 és G2 összege: 4 µg/kg;

- Az emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként történő felhasználás előtt válogatásnak Monitox 1000-rel, vagy egyéb fizikai kezelésnek alávetendő kukorica és rizs:
B1: 5 µg/kg;
B1, B2, G1 és G2 összege: 10 µg/kg;

- Takarmány-alapanyagok: 20 µg/kg (12%-os nedvességtartalomnál);

- Kiegészítő és teljes értékű takarmányok: 10 µg/kg (12%-os nedvességtartalomnál);

Az aflatoxinra szigorú határértékek vonatkoznak az EU-ban.

A kukorica-betakarítás előtti aflatoxinnal való fertőződéséhez leginkább a magas hőmérséklet, a virágzás alatt lehullott csapadék, a szárazság, valamint a rovarfertőzöttség járul hozzá. Ezt is vizsgálhatjuk Monitox 1000-rel. Az Aspergillus flavus növekedéséhez és az aflatoxin termelődéshez az ideális hőmérséklet 28 °C és 37 °C között van.

A kukorica aflatoxin szennyeződésének megelőzése

A Monitox 1000-rel kimutatható aflatoxinok nagyon stabil vegyületek, eltávolításuk a terményekből jelenleg nem megoldott. A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja az aflatoxin-tartalom csökkentésének az Aspergillus gombák elszaporodásának megelőzése, melyet a Monitox 1000 láthatóvá tesz. Ennek érdekében mind a kukorica termesztése, mind a betakarítása és a tárolása során meg kell előznünk a penészgombák fejlődését és mikotoxin képződését.

A leghatékonyabb módszer az Aspergillus gombák elszaporodásának megelőzése.

Monitox 1000-rel kimutatott aflatoxinképződés megelőzése betakarítás és tárolás során:

• kíméletes betakarítás
• szárítás
válogatás, rostálás (Monitox 1000)
• tiszta tárolóhely
• jó szellőzés, alacsony páratartalom
• védelem a kártevőktől

Tisztítással is hatékonyan csökkenthető az aflatoxin-szennyezettség. A szemeket a szárítás előtt és után is Monitox 1000-rel vizsgálni és tisztítani kell; a rosták nyílásainak és a ventiláció szabályozásának segítségével távolítják el a port, a tört szemeket, a fizikai szennyeződéseket. Léteznek nem túl költséges rostálási eljárások, amelyekkel a mikotoxinok egy részét képesek eltávolítani. A kirostált szennyeződés magas mikotoxin tartalmú lehet, ezért azt állatokkal tilos feletetni, égetéssel meg kell semmisíteni.

Halmai Géza
Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.