E heti körkérdésünkben számos hazai gépgyártót és -forgalmazót kérdeztünk meg a következőkről:

1. Milyen gyors és egyszerűen telepíthető öntözőberendezést ajánlana a gazdálkodóknak, ami segíthet megmenteni az idei termést? (Mennyi ezeknek a telepítési ideje? Milyen vízforrásra van szükség? Hogyan néznek ki a gyakorlati megvalósítás lépései?)

2. Milyen hosszú távú öntözőrendszer-megoldást javasol a következő szezonokra (külön tekintettel a hatékonyságra, vízhasználati lehetőségre, karbantartásra, automatizálásra)?

Akik ezúttal válaszoltak: Ádám és Társa Kft., Agroázis Kft., DAP Kft., Készenlét Zrt., KITE Zrt., Metra Kft., Netafim, T-Markt.

Ádám Jenő ügyvezető igazgató, tulajdonos – Ádám és Társa Kft.

Az olasz gyártmányú Casella csúcskategóriás öntöződobok gyártója több mint 60 éve vezető szerepet tölt be az öntözőrendszerek és a high-tech mezőgazdasági rendszerek építésében, valamint a legjobb mezőgazdasági gépek értékesítésében. Casella öntözőgépek széles választékával többféle méretben elérhetőek: beépített szivattyúval normál- és dízelmotoros kivitelben, 50-140 mm csőátmérővel, 110-780 m csőhosszban.

Casella öntöző

Casella öntözőrendszerek könnyen kezelhetőek és stabilak

A Casella öntözőrendszerek könnyen kezelhetőek, kettő- vagy négykerekes kocsival, a betonnal súlyozott kemény fémkerekeknek köszönhetően stabilak, a csövek visszatekeréséhez vezetőrendszerrel rendelkeznek. Mozgatásuk és a tekercselés hidraulikus rendszerrel történik. Sime szórófejjel (vízágyúval) 10 vagy 12 mm-es variálható fúvókákkal, vagy konzollal működtethetőek, vízhiány esetén automatikus motorleállítással.

Casella

Mozgatásuk és a tekercselés hidraulikus rendszerrel történik

Az új generációs Yüzüak Irriforce öntözők tervezésekor az energiahatékonyság volt a középpontban. Beruházási és működési költségei alacsonyabbak a versenytársakénál.

Az Irriforce széria széleskörűen alkalmazható bármilyen mezőgazdasági növény (lucerna, zöldségfélék, kukorica, cukorrépa, napraforgó stb.), sportpálya, gyep, rét öntözésére, mosópisztolyként a por és szennyeződés eltávolításához. Kényelmesen használható.

öntözés

Az Irriforce mérete és súlya kicsi, mivel az öntöződobon a kemény tömlő helyett PVC lágytömlőt használnak

A legfontosabb tulajdonsága, hogy a puha tömlőnek köszönhetően az Irriforce mérete és súlya kicsi, mivel az öntöződobon a kemény tömlő helyett PVC lágytömlőt használnak, így a saját súlyának ¼-ével megegyező speciális kis súlyú tömlőt húzza, ezáltal is maximalizálja az energiahatékonyságot. Opcionálisan rendelhetőek hozzá kiegészítők: szórófejek különböző méretben, csatlakozók, diesel és benzines szivattyúk.

A Yüzüak Irriforce öntöződobok több típusban és méretben elérhetőek: 32-90 mm tömlő átmérővel, 120 m-től (2x60 m) 500m (2x250 m) hosszúságig.

Martin Kornél ügyvezető igazgató – Agroázis Kft.

A csévélodobos öntözőgépek a legalkalmasabbak, amennyiben elsődleges szempont a gyors telepítés és a mobilitás. Egy csévélődobos rendszer üzembehelyezése – még nagy területek esetén is – maximum 1-2 nap. Kiválóan alkalmasak a tagolt területek öntözésére. Öntözőkonzol használata mellet az öntözés minősége a mikroöntözéssel vetekszik, így a szabadföldi kertészeti kultúráknál is sikerrel alkalmazhatóak.

Az öntözőgépek és a szivattyú közötti csőhálózatot célszerű horganyzott gyorskapcsolású csövekkel összeállítani. A vízkivétel történhet dízelmotoros, villanymotoros vagy traktorhajtású szivattyúval. Az Agroázis kínálatában a fenti rendszerek minden eleme megtalálható és szaktanácsadás is jár hozzájuk.

öntözés

Egy csévélődobos rendszer üzembehelyezése maximum 1-2 nap.

Amennyiben előre tervezett, jól átgondolt öntözési beruházásról kell dönteni, úgy a megfelelő technológia kiválasztása egy sok tényezős kérdés. Alapvetően a lineár/senter pivot rendszerek, csévélődobos öntözőgépek és a mikro/csepegtető öntözés közül választhatunk.

Annak meghatározása, hogy a három technológia közül melyik a legjobb választás, a következő szempontok figyelembe vételével történhet:
- területi adottságok
- vízvételi lehetőségek
- öntözendő növények

Agroázis

Ha sok kis táblánk van, és akár fizikailag is távol vannak egymástól, akkor a csévélődobos megoldás a megfelelő.

Nagy általánosságba kijelenthető, hogy a nagy, egybefüggő szántóföldi területek öntözésénél a lineárok és a center pivotok tűnnek inkább jó megoldásnak. Ha tagolt a birtokrendszer, sok kis táblánk van, és akár fizikailag is távol vannak egymástól, akkor a csévélődobos megoldás a jó, mert ez egy mobil rendszer és gyorsan áttelepíthető. Kertészeteknél, gyümölcsösökben, burgonyában, hagymában viszont inkább a mikro- és csepegtető öntözés a legjobb megoldás. Az Agroázis kínálatában a fenti rendszerek minden eleme megtalálható és szaktanácsadás is jár hozzájuk.

Tóth Éva ügyvezető – Bauer Hungária Kft.

Kardánhajtású öntözőszivattyú + gyorskapcsolófejes öntözőcsövek + csévélődobos öntözőberendezés. Ez a kombináció rugalmas, variálható, ugyanakkor telepítése idő- és munkaerő igényes, de ha valaki élni akar a tartósan vízhiányos időszakban a bejelentéshez kötött rendkívüli vízhasználattal, akkor ez egy nagyon jó megoldás.

öntözés

Rainstar

A BAUER Famos centrifugálszivattyúk 80-150 m3/h vízszállítást biztosítanak, akár 12 bar nyomáson, 540  1/min TLT fordulaton. A szivattyú nyomóága könnyen csatlakoztatható a tüzihorganyzott öntözőcsövekhez (89-198 mm átmérő). A rendszer végén pedig egy Rainstar csévélődobos öntözőberendezés állhat, a 70 típusból minden táblamérethez, növényhez megtalálható az optimális megoldás.

öntöző

Famos szivattyú

Gyakran előkerülnek ilyenkor a régi, akár 30-40 éves jellegzetes narancs színű öntöződobok is. A gépek megfelelő működéséhez (mérettől függően) legalább 6 bar csatlakozási nyomás szükséges. A nagyobb berendezésekkel egy állásból 10-12 ha terület is beöntözhető. A dobok öntözhetnek egy vagy két szórófejjel, illetve öntözőkonzollal is.

A hosszútávú megoldások nagyobb befektetést igényelnek, de lehetővé teszik a hatékonyabb gazdálkodást. A hosszadalmas kézi öntözőcső telepítés elkerülhető a földalatti nyomóvezeték kiépítésével, a vízkivétel energiatakarékosabb és hatékonyabb lesz elektromos szivattyútelep létesítésével. A vízkijuttatás történhet ebben az esetben is csévélődobos gépekkel vagy a nagyobb területet lefedő, kisebb munkaerő igényű és jól automatizálható center, lineár, centerlineár berendezésekkel. Itt már jóval kisebb csatlakozási nyomásigényről beszélhetünk, gyakorlatilag a dobos megoldás fele elegendő.

BAUER

Lineár öntözőrendszer

Lehetőség van kis vízadagok kijuttatására, egyenletes, a természetes csapadékhoz leginkább hasonló vízkijuttatást tesznek lehetővé ezek a gépek. A párolgási veszteség mérséklése érdekében, állítható hosszúságú „belógatott” szórófejeket alkalmazzunk. Bármennyire is automatizáltak és kis élőmunkaigényűek is ezek a berendezések, nagyon fontos a szezon kezdés előtti átvizsgálás és karbantartás.

DAP Kft.

A legkönnyebben telepíthető eszközök egyértelműen az öntöződobok, noha ezek üzembehelyezhetőségét is lassíthatja a vízjogi engedélyek beszerzése, így mindenképpen előre érdemes tervezni egy öntözőrendszer telepítését. Feltételezve, hogy rendelkezünk engedéllyel, az öntöződob beszerzése jó döntés, hiszen nem telepített és helyhez kötött, könnyen karbantartható, mozgatható.

Érdemes olyan típust választani, ami saját szivattyúval ellátva önállóan dolgozik. Ilyenek az Irrimec Master dobjai, melyek professzionális felhasználásra, nagy összefüggő területek öntözéséhez lettek kifejlesztve. A 360 fokban körbeforgó dob tűzihorganyzott, nagy prémium acélból készült vázon mozog, mely állítható keréknyomtávval minden terepen biztonságos mozgatást tesz lehetővé.

öntözés

Az Irrimec Master dobjai, professzionális felhasználásra, nagy összefüggő területek öntözéséhez lettek kifejlesztve.

Munkafázisban a dob leül a talajra a maximális stabilitás érdekében. Hidraulikusan vezérelt funkciók  és Turbimec/Dosidis-rendszer gondoskodik a vízkijuttatási teljesítményről, ez 10-120 m³/óra között szabályozható. Egy ilyen dob esetében a telepítési idő 1 munkanap. Ez magába foglalja a dob összeszerelését, üzembe helyezését, kipróbálását és a végfelhasználó betanítását is.

Szántóföldi művelésben öntöződob, lineár vagy pivot rendszer telepítése a megoldás. Választáskor elsődleges szempont a termőterület nagyságának figyelembevétele, illetve a rendelkezésre álló víz mennyisége, eredete. Egybefüggő területeken 100 ha felett a telepített rendszerek gazdaságosabbak, pivot vagy lineár telepítésén érdemes elgondolkodni.

öntözés

Szántóföldi művelésben öntöződob, lineár vagy pivot rendszer telepítése a megoldás.

Az Irrimec OTECH rendszerei prémium megoldásokat kínálnak, bármilyen terület öntözéséhez kiváló választás. Ezeknél a telepített berendezéseknél természetesen jóval hosszabb beüzemelési és összeszerelési idővel kell számolnunk, függően attól, hogy mekkora a telepítendő berendezés. Működését tekintve roppant kényelmes, automatikusan, távvezérelve működik, így nem igényel közvetlen személyes felügyeletet.

Beépített biztonsági rendszerek garantálják, hogy bármilyen felmerülő hiba esetén a végfelhasználó beavatkozhasson és elháríthassa a hibát. Hatékonyságát tekintve az Irrimec rendszerei piacvezetők a hatékony vízhasznosítás szempontjából is. A gyártási technológiának köszönhetően a nyomásveszteség minimális, így hatékonyabb az öntözés.

Stefák Szabolcs növénytermesztési munkagép-termékreferens – Készenlét Zrt.

A leggyorsabban telepíthető öntözőgépek aszály sújtotta évben a mobil öntöződobok, amelynek széles választékát megtalálhatják a gazdálkodók az IRRIMEC világvezető öntöződobokat, lineárokat és pivotokat gyártó cég palettáján. Ha rendelkezik a gazdálkodó vízjogi engedéllyel, és tisztában van az öntöződobok kiválasztásához legszükségesebb adatokkal, a termékpalettáról a legjobb ár-érték arányú dobot tudjuk ajánlani, akár saját szivattyúval ellátva.

Az optimális és költséghatékony választáshoz szükséges ismerni:
• a víznyerő hely vízhozamát
• az öntözni kívánt terület nagyságát és elhelyezkedését a víznyerő helyhez képest
• egy öntözés alkalmával kijuttatni kívánt víz mennyiségét.

Öntöződobok, lineárok és pivotok esetén is törekedünk kell az alacsonyabb nyomású rendszer üzemeltetésére, amivel a rendszerek hosszú távú és műszakilag biztonságos üzemeltetése a nagynyomású rendszerekhez képest stabilabb és ebből adódóan költséghatékonyabb is. Ezeknek tudatában választható ki a 40-160 mm átmérőjű és akár 770 m hosszúsággal rendelkező tömlővel szerelt dobok közül a legideálisabb. Természetesen nagy távolságok esetén külön szivattyúval kerülnek telepítésre az IRRIMEC öntöződobok, amiknek a telepítési ideje a beüzemeléssel és a szakszerű használathoz szükséges betanítással is egy munkanap.

öntöződobTörekedünk kell az alacsonyabb nyomású rendszer üzemeltetésére.

Úgy gondolom, az öntözőberendezések mindegyike hosszú távú megoldás. A berendezések méretét és kialakítását a rendelkezésre álló víz mennyisége, a táblaméret nagyban befolyásolja. A tábla mérete és alakja alapján választhatunk lineáris, kombinált mozgású (előre-hátra és ovális pályán történő öntözés) vagy pivot körforgó öntözőberendezések közül.

A nagy termőterületekkel és megfelelő vízhozammal rendelkező adottságú területeken a lineárok és pivot öntözőberendezéseknek nemcsak a fajlagos hektáronkénti telepítési költsége alacsonyabb, hanem az automatizálásnak és biztonsági rendszereknek köszönhetően akár egy telefonról, applikáció segítségével is vezérelhetjük és felügyelhetjük az élő adatok alapján öntözőberendezésünket. A telepítési idő itt természetesen az öntözőrendszer típusától és méretétől függően hosszabb időt vesz igénybe.

A nagy méretű rendszereknél, mint az öntöződoboknál is, elengedhetetlen a legjobb ár-érték arány eléréséhez az öntözni kívánt terület adottságainak pontos ismerete, amelyhez igazítva lehet kiválasztani a legköltséghatékonyabb megoldást a termésbiztonság és terméspotenciál kiaknázása terén.

gép

Lineár 4RM1 öntözőrendszer.

Balogh József termékmenedzser – KITE Zrt.

A szántóföldi kultúrák vízpótlásának egyik módja a csévélődobos berendezésekkel történő öntözés. Ezek a mobil szerkezetek traktorral vontatható alvázzal és futóművel vannak felszerelve. Ezáltal lehetővé teszik a birtokméret és -szerkezet sajátosságaiból adódó korlátok miatt önjáró gépekkel nehezen öntözhető területek vízzel történő ellátását. Segítségükkel az egymástól távolabb lévő, kisebb méretű táblák öntözése is gazdaságos keretek között megvalósítható.

A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű öntöződobok 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 60 hektáros területet is képesek lefedni.

Az öntöződobok nagy előnye a kiváló ár-érték arány (hektáronkénti bekerülési értékük alacsony), a mobilitás, a megbízhatóság és az egyszerű használat, melynek köszönhetően a telepítés egyszerűen és gyorsan megoldható. Szervizigényük minimális az egyszerű konstrukcióból adódóan. Mobilitásuknak köszönhetően könnyen szállíthatók, és így az öntözési idényen kívül akár a telephelyen is tárolhatók.

Az öntöződobok tűzihorganyzással felületkezelt szerkezeteinek köszönhetően teljes védelmet kaptak az időjárás viszontagságaival szemben. Ezeknek a gépeknek jellemzően nincs nagy térfogatáram-igényük (egy körforgóhoz vagy lineárhoz viszonyítva). A vízforrás lehet felszíni vagy felszín alatti.

öntözőberendezés

A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű öntöződobok 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 60 hektáros területet is képesek lefedni.

Magyarországon a legelterjedtebb öntözőrendszerek a dobok, körforgók, lineárok és a mikroöntözés.
Dobok: a full hidraulikus öntöződobbal minden művelet könnyen és egyszerűen elvégezhető. A legújabb öntözésvezérlő computerek segítségével biztosított a távoli elérés, lehetőségünk van státuszlekérdezésre, a behúzás elindítására, behúzási sebesség módosítására vagy a behúzás leállítására. Felépült nyomásra automatikusan képesek elindítani a behúzást. Egy behúzáson belül szabályozható a kijuttatott vízmennyiség a tábla adottságainak megfelelően.

A legmodernebb technológiával készült turbinának és hajtóműnek, valamint a német alapanyagú, nagy tömörségű PE tömlőnek köszönhetően a gépek nyomásigénye optimalizált. 

A precíziós robothegesztéssel készült szerkezet, valamint a megnövelt méretű kerék mind a gép stabilitását és robusztusságát hivatottak növelni.

Nagy Tamás beszerző és értékesítő mérnök – Metra Kft.

Az öntözőberendezés kiválasztásakor a termesztett növény és a tábla mérete szerint kell különbséget tennünk. Nagy táblára és kapásnövényre a csepegtetőszalaggal (Aquatraxxm, Neptun) történő öntözést javasoljuk. A szalag terítési ideje: 3 hektár/nap. Kisebb táblákra és növénybetegségre nem érzékeny kertészeti növényekre a szórófejes öntözés javasolt (2 nap/1 hektár). Mindkét esetben a gerincvezeték a gyorsan telepíthető és felszedhető mezőgazdasági tűzoltótömlő legyen.

öntözés

Az öntözőberendezés kiválasztásakor a termesztett növény és a tábla mérete szerint kell különbséget tennünk.

Csepegtetőszalagok között is van különbség: nagy táblákra, hosszú sorokra a 22 mm átmérőjű szalagot javasoljuk, ami akár 500 méter hosszban tudunk kihúzni. Szórófejes öntözéskor kalapácsos szórófejek esetén (D-NET9575) a szórófejek telepítése 15 m*18 m-es sakktábla elrendezésben javasolt. Az öntözővíz szűrése mindkét öntözési módnál szükséges. A terület felosztása öntözési körökre feltétlenül javasolt a vízforrás és/vagy a szivattyú adottságához igazítva. Így a csövek átmérője csökkenthető, ezáltal gazdaságosabban oldható meg az öntözés.

öntözés

Az öntözővíz szűrése mindkét öntözési módnál szükséges.

Jelenleg a világon a leghatékonyabb, kis energiával és víztakarékosan működő rendszer a csepegtető öntözési technológia. Telepítés után minimális a karbantartás-szükséglete, teljesen automatizálható, és végül, de nem utolsósorban lopásbiztos.

A rendszer lelke a csepegtetőszalag (felszínre) vagy cső, mely a földbe helyezendő 30-40 cm mélyre. Időálló, hosszú távú, gazdaságilag optimális megoldás. Mivel a csövek a földben vannak, nem akadályozzák a felszíni talajművelést. Minden olyan növény öntözésére alkalmas, melynek gyökere lenyúlik 40 cm mélységbe (kukorica, cukorrépa stb.).

Nemcsak öntözésre alkalmas, hanem a vízzel együtt tápanyagokat is ki tudunk juttatni. Pont akkor és annyit, amennyire a növénynek szüksége van asszimilációkor. Így a hiánybetegséget is azonnal orvosolni tudjuk, el tudjuk kerülni a túltrágyázást, a talajvíz nitrogéntartalmának káros növelését. További megtakarítást okoz a vegyszerek csökkentett adagolási szükséglete: mivel a levélzetet nem nedvesítjük, így nem tudnak megtelepedni a kártevők.

Sziklai Gábor – Netafim Hungary

Azoknak a gazdálkodóknak, akik csak most kezdenek bele az öntözéstervezésbe, nincs jó hírem… Jelen esetben rövid határidőn belül csak a felszín feletti szalagos öntözést lehet megvalósítani. Sajnos még ebben az esetben is rengeteg kompromisszumot kell elfogadni, amivel romlik a rendszer minősége, csökken az élettartalma, és nem utolsósorban a költségek drágulását eredményezi. Nézzük meg, hogyan is valósul meg a gyakorlatban!

A legfontosabb komponens a csepegtetőszalag-választás. A NETAFIM Streamline X típusú szalag 30%-kal kevésbé dugul a versenytársak termékeihez képest és fizikai tulajdonságai megfelelnek egy 8-9 mm falvastagságú hagyományos szalagnak. A megfelelő szalagválasztás kiemelt fontosságú, mivel megfelelő szűrést rövid idő alatt nem tudunk beszerezni Magyarországon, ráadásul a karbantartási idő is jelentősen csökken még a nem megfelelő szűrőrendszer mellett is.

Minden Netafim-forgalmazónál megtalálhatja a terméket, szóval a beszerzése nem okoz problémát, és az ára is versenyképes. A megfelelő szalagválasztás kiemelt fontosságú, mivel megfelelő szűrést rövid idő alatt nem tudunk beszerezni Magyarországon, ráadásul a karbantartási idő is jelentősen csökken még a nem megfelelő szűrőrendszer mellett is.

Szabadföldi öntözésnél a másik probléma, hogy a hosszú sorok miatt nehéz találni olyan speciális csepegtetőszalagokat, amik alkalmasak hosszú sorok megfelelő öntözésére. Emiatt a rendszer beruházási költségei megugranak, hiszen több szelepet, gerinc- és osztóvezetéket kell beépíteni, amik drágítják a gyors rendszert, nem beszélve a telepítési és felszedési idő, valamin a karbantartási idő megnövekedéséről.

Felszín feletti rendszereknél a harmadik fontos kérdés a flexibilis, KPE tömlők, csövek, amiből a gerinc- és osztóvezetékeket építjük – Layflat, KPE, LPE csövek, Flexnet (NETAFIM). A Layflat olcsó, gyors megoldás lehet, de rövid élettartalma, sérülékenysége, magas karbantartási igénye miatt csak tűzoltásra megfelelő, általában 1-3 év után cserélni kell. KPE, LPE csövek alkalmazásánál a probléma a magas beruházási költség, nehéz tárolhatóság, nagy dilatáció, azonban hosszú élettartamú. A harmadik megoldás a Flexnet.

Jó tulajdonságai: flexibilis, beépített csatlakozók, alacsony dilatáció, fehér színű, és persze hosszú élettartamú, természetesen a beruházási költség kicsivel magasabb, mint a layflat tömlők esetében.

Azt javaslom a termelőknek, hogy a jövőben mindenképp a téli időszakban fordítsanak időt az öntözés megtervezésére és megrendelésére, hiszen akkor kompromisszumok nélkül a legjobb, leggazdaságosabb rendszert tudják megvenni, ami hosszú ideig biztosítja a megfelelő öntözést. Ugyanis sürgős megoldások mellett akár 40%-kal magasabb beruházási értékekkel kell számolni.

A hosszú távú öntözőrendszerek tervezést igényelnek. Ha nem szeretnék évről évre szezonos csepegtetőszalaggal bajlódni, akkor a mai állás szerint a leghatékonyabb rendszerek a föld alatti csepegtetőrendszerek. (SDI - Sub-surface Drip Irrigation.) Ezek a rendszerek akár 20 évig vagy tovább képesek a gazda válláról levenni egy nagy gondot.

Ezek a rendszerek teljesen automatizáltak, tehát a karbantartási időráfordítás csekély, mert csak akkor kell a területre kimenni, ha probléma keletkezik. Ilyen esetekben se kell komoly felszerelést kivinni, hiszen a rendszer komponensei könnyen cserélhetők és javíthatók anélkül, hogy az öntözés leállna. Nem kell kiforgatni például a Pivot-kart vagy nehézgépekkel bemenni a táblába, hogy elhárítsuk a hibát, vagy például a lineárok tavaszi, őszi mozgatása, szétszerelése, folyamatos felügyelete stb.

Ma ez a leghatásosabb öntözési rendszer, amivel a környezettudatosság mellett vizet, energiát és élő munkaerőt tudunk megspórolni évről évre, illetve a terület intenzitását tudjuk növelni a stabil éves termésátlag megőrzése mellett. A rendszerek pályázatba is beadhatóak, sőt… A Netafim szerződött partnerei kulcsrakész rendszereket csinálnak, és ha szükséges, az összes engedélyt, tervdokumentációt elkészítik a termelők helyett. Már csak egy pályázatíró kell, és kész is a pályázat.

Végezetül szeretnék megkérni minden termelőt, hogy a lenti videót nézzék meg, mert a termelés, öntözés rendszerben kell hogy működjön. Mi ehhez csak a rendszert tudjuk adni, de fontosnak tartjuk a gondolkodás és termesztési technológiák átgondolását.

T-Markt

Hatékony öntözés talajnedvesség-méréssel: hosszú távon a hatékony öntözés a többletköltségek ellenére nagyobb nyereséget eredményez. Az öntözés akkor hozza az elvárt eredményt, ha a vízadagolást precízen a növényi szükséglethez és a talajadottságokhoz méretezzük.

A növényi vízszükséglet becsülhető időjárási vagy növényélettani adatokból, de a jelenlegi gyakorlatban a talajnedvesség méréséből lehet a legkönnyebben öntözési döntést hozni.
öntözésA talajnedvesség-mérés elektronikus (kék vonal) és tenziómetrikus (piros vonal) módja terjedt el.

öntözés Az elektronikus szenzorral a talaj vízmegtartása (kék ellipszisek), a tenzióméterrel pedig a növényi vízstresszállapot (rózsaszín ellipszisek) határozható meg nagy pontossággal. A precíziós öntözéshez mindkét adatra szükség van. A tenzióméter használható a növényspecifikus vízutánpótlás elindítására, az elektronikus szenzor határozza meg, mennyit szabad öntözni, hogy a tápanyag és víz ne mosódjon ki a gyökérzónából.

Jelentősen növelik a hatékonyságot a deficitöntözési módszerek, amelyek a növény egyedi szárazságtűrő képességeit váltják át pénzben mérhető nyereségre.

Az Agroinform.hu Piacterén az öntözés gépeit és eszközeit is megtalálod. Böngéssz az ország egyik legnagyobb agrárpiacterén!

Ha kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot, ahol többek között az öntözéses gazdálkodásról beszélgethetsz a fórumozókkal.