Az utóbbi évek tendenciája és gyakorlati tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagyon szűk hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket használunk kukorica-gyomirtásra. Az ALS-gátlók (szulfonil-ureák), valamint a HPPD gátlók („triketonok”) a legfelkapottabbak.

Ezen a gyakorlaton célszerű lenne változtatni két okból is. Egyrészt a kevés számú eltérő hatásmechanizmusú termék alkalmazása esetén a gyomnövények rezisztenssé válhatnak. Másrészt az azonos hatásmechanizmusú készítmények alkalmazásakor bizonyos gyomfajok kiszelektálódhatnak és gondot okozhatnak a későbbiekben. Éppen ezért több eltérő hatásmódú készítmény használatával csökkenthetjük a rezisztencia kialakulását és a kiszelektálódást a kukorica gyomirtása esetében is.

Ebben segíthet a Belchim legújabb készítménye az Onyx. Az Onyx hatóanyaga, a piridát eltérő hatásmechanizmusának köszönhetően valódi segítséget jelenthet a kukorica-termesztők számára.

A piridát a fenil-piridazin csoporthoz (HRAC C3 csoport) tartozó kontakt herbicid. A fotoszintézis során gátolja a Hill reakciót a II. fotokémiai rendszerben. A piridát sem szisztémikus, sem talajon keresztüli hatással nem rendelkezik. Lipofil tulajdonságának köszönhetően gyorsan és könnyen behatol a kutikulába, de tovább nem mozog a növényen belül.

onyx

A permetezést követően a gyomnövények látványos hervadásnak indulnak, a levél szélétől kezdődően beszáradnak és a gyomnövény pusztulása hamarosan (7-10 nap) bekövetkezik. Kukoricában 6 leveles állapotáig javasolt a kijuttatása, 2-4 leveles fejlettségű egynyári kétszikűek ellen. Az Onyx nagyon jól irtja a fehér libatopot, szőrös disznóparéjt, porcsin keserűfüvet, csattanó maszlagot, jól írtja a parlagfüvet is, de nagyon jó a hatása néhány mostanában felszaporodó gyomnövény ellen, mint az egynyári szélfű vagy a varjúmák.

Az Onyx-ot mindig tankkombinációban juttassuk ki, önálló alkalmazását nem javasoljuk. Az utóbbi évek kísérleti tapasztalatai azt mutatják, hogy látványosan felgyorsítja a gyomirtást, ha triketonokkal – mezotrion, tembotrion, szulkotrion – kombinációban juttatjuk ki.

Éppen ezért az új Onyx Duo csomagajánlatunk kialakításakor is figyelembe vettük a kísérletei eredményeink tapasztalatait is. Így az Onyx-ot Temsa SC-vel (100 g/l mezotrion hatóanyagtartalmú készítmény) kiegészítve javasoljuk kijuttatni a kukorica korai, 2-4 leveles állapotában. A kezelést követően a magról kelő 2-4 leveles gyomnövények gyorsan (7-10 nap) el fognak pusztulni. Az Onyx Duo kétszikű gyomok mellett a néhány egyszikű –kakaslábfű és muhar – ellen is hatékony.

Hatékonysága a kezelés után 3 héttel (Pázmánd, 2018)

Valamint nagyüzemi körülmények között 2 héttel a kijuttatás után (Veszprém megye, 2018)

Az Onyx Duo használatával:

  • gyors és látványos hatást kapunk kétszikűek ellen,
  • mezotrion talajon keresztüli tartamhatást biztosít (bemosó csapadék, és gyomborítottság függvényében)
  • amennyiben a kezelés idején más egyszikű gyomnövények is megjelennek, és szükséges a védekezés, a csomagot Samson Extra 6 OD-vel javasoljuk kiegészíteni!

Tegye próbára Ön is!

Németh Tamás
Szakmai vezető
www.belchim.hu