A legfrissebb ukrán jelentések szerint az ország ez évi gabonatermése a vártnál jóval nagyobb lehet – írja az agrarheute.com hírportál.

gabona

Az ukránoknak nagyobb területeket sikerült megmenteniük a háborús pusztításoktól – fotó: pixabay.com

Augusztus 7-ig már 12 millió tonna termést be is takarítottak

Mikola Szolszkij, agrárminiszter egy kormányjelentésben a gabonafélék és olajnövények együttes termését 65-67 millió tonnára becsülte, ami legalább 12 millió tonnával meghaladja az ez év májusi előrejelzést, mivel – a háború ellenére – 7,6 millió hektárról takarítanak be őszi gabonát.

Gyenyisz Smihal miniszterelnök jelentése szerint augusztus 7-ig már 12 millió tonna termést be is takarítottak, viszont a tervezett 5 millió tonna helyett csak 3,2 millió tonnát sikerült exportra kiszállítani. Mindez arra mutat, hogy az ukránoknak nagyobb területeket sikerült megmenteniük a háborús pusztításoktól.

A gabonaexport augusztus elejétől vasúton, közúton és hajóval fokozatosan halad

A legnagyobb nehézségek a hajóforgalomban mutatkoznak, amely korábban a teljes ukrán gabonaexportnak mintegy 90 százalékát bonyolította le.

A fekete-tengeri kikötők aknamentesítése és fokozatosan újból a tengeri szállítás szolgálatába állítása lényeges előrelépést eredményezhet.

Mindemellett azonban a legfontosabb az a tény, hogy nem igazolódtak a terméscsökkenést előrevetítő prognózisok, és remélhetőleg a tavalyihoz hasonló mennyiségű ukrán gabona kerülhet be a nemzetközi forgalomba, ami lehetővé teszi a fenyegető éhínség elkerülését, és lényegesen megnyugtatja az ukrán import esetleges elmaradása miatt aggódó afrikai országokat.