Ma már nem ritka, hogy az őszi és kifejezetten a tavaszi időszakban több alkalommal is inszekticides beavatkozással kell élnünk, ha el akarjuk kerülni a komolyabb gazdasági károkat. A szerves foszforsav-észterek illetve a piretroidok kiemelkedő szerepet játszanak az őszi káposztarepce-kártevők elleni védekezésben. Ha ismerjük a két hatóanyagcsoport tulajdonságait, könnyebben eldönthetjük, hogy a kívánt hatás elérése érdekében mikor melyik típusú rovarölő szert válasszuk.
A szerves foszforsav-észterek hosszú tartamhatással rendelkeznek, gátolva ezzel az újonnan betelepedő egyedek károsítását is. Nagyon jól gázosodnak, ennek köszönhetően olyan helyekre is eljutnak, ahova más vegyületek nem képesek. Az ilyen hatóanyagokat a rovarok nem csupán érintkezés és táplálkozás útján veszik fel, hanem a légzésükön keresztül is. A piretroidok elsősorban taglózó hatásukkal tűnnek ki, a kezelés időpontjában a növényállományban károsító rovarpopulációt gyorsan és kíméletlenül elpusztítják. Alacsony hőmérséklet mellett a kártevők folyamatos betelepedésekor a két hatóanyagcsoport kombinációjára van szükség, hiszen önállóan a piretroid vagy a foszforsav-észter származék nem mindig nyújt kielégítő védelmet.
Egy rugalmasan alkalmazkodni képes növényvédelmi technológia megvalósítása érdekében a Dow AgroSciences 2011-től bővíti a repcében használható rovarölő szereinek kínálatát (1. táblázat).

Tavasztól a jól ismert és széles körben bizonyított NURELLE D* 50/500 EC mellett megjelenik a DURSBAN DELTA* CS, mely egyrészt önállóan, másrészt pedig csomagban is megvásárolható lesz. A DURSBAN DUO* nevű csomagban a DURSBAN DELTA mellett megtaláljuk a CENTRIS* 250 EC-t, amely egy piretroid származék (1. táblázat).

NURELLE D

Az egyetlen olyan repce rovarölő szer, amelyben piretroid és szerves foszforsav-észter származék egy formulációban ötvöződik. Ősszel, a repce vetését követően a rögök alatt károsító bolhákat is eléri. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy kora tavasszal a NURELLE D (0,6 liter/ha) használatával érhetjük el a legjobb eredményt, hiszen a hőmérséklet ebben az időszakban még alacsony, a repceszár-ormányos és a nagy repceormányos imágói rejtett helyen tartózkodnak. Az első kezelés éppen ezért csak olyan készítménnyel hatásos, amely megfelelő gázhatással és tartamhatással rendelkezik, valamint hideg időben is tökéletesen fejti ki hatékonyságát.