Akár van kertünk, akár nincs, a virágokról nehezen mondunk le. Ez nem is csoda, hiszen egy szép virág látványa képes elfeledtetni a napi gondokat és bajokat. Ráadásul akadnak közöttük olyanok is, amelyek nem csak szépek, de illatukkal is képesek jobb kedvre deríteni bennünket.

Nem mindegy hát, hogy amikor felébredünk és kinézünk az ablakon, mi az első látvány, amelyben részünk lehet. Sőt, lehet, hogy még ébredés előtt megérezzük csodás illatukat, és máris nagyobb kedvvel kelünk ki az ágyból. Egyes virágok pedig még a szúnyogokat is képesek távol tartani az otthonunktól, így nem árt helyet adni nekik az ablakunkban.

Ezeket a virágokat ültesd az ablakba

A virágos ablak odavonzza a tekinteteket. Akár az utcára néz, akár a kertre, egészen biztos, hogy szép látványt nyújt, ha virágok díszítik az ablakokat. Azonban nem mindegy, milyen virágokat választunk, hiszen nekik is jól kell érezniük magukat, és ránk is jó hatással kell lenniük.

1. Muskátli

A muskátli igazi telitalálat, ha az ablakunkban adunk neki helyet. Azon kívül, hogy igazán gyönyörű virág, még a szúnyogokat is képes távol tartani az otthonunktól. Ráadásul tavasztól egészen őszig nem lesz gondunk arra, hogy milyen virággal díszítsük az ablakot, hiszen csodás virágai hosszú hónapokon át fognak megörvendeztetni bennünket.

muskátli ablak

A muskátli remekül mutat az ablakban és még a szúnyogokat is távol tartja. Fotó: Shutterstock

Ahhoz azonban, hogy igazán széppé varázsolja az ablakot, tudni kell, mire van szüksége. Mivel a muskátli származási helye Dél-Afrika, nem csoda, hogy imádja a fényt. A legjobban a déli fekvésű ablakokban fog mutatni.

A muskátli közepesen vízigényes, azonban a nyári melegekben nagyon oda kell rá figyelni, hogy elegendő mennyiségű vizet kapjon. De ez még nem elég a boldogságához. Ugyanis egyáltalán nem mindegy a muskátli számára, hogy mivel öntözzük. A csapvízre a muskátli nagyon érzékeny, annak magas klórtartalma miatt. Ezért, ha tehetjük, öntözzük inkább esővízzel, vagy hagyjuk állni a csapból kiengedett vizet pár órán keresztül, hogy veszítsen klórtartalmából.

Azonban hiába fontos számára a víz, soha ne hagyjuk, hogy pangó vízben álljon, mert akkor sajnos nagyon könnyen el fog rothadni. De még mindig nem értünk a tudnivalók végére. A muskátli öntözésnél ugyanis arra is nagyon vigyázni kell, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljunk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is, és ne felülről, hanem inkább alulról öntözzük.


Habár a talaj iránt nem igényes a muskátli, ha azt szeretnénk, hogy tényleg szemet gyönyörködtető legyen, ültessük tápanyagban dús, jó vízáteresztő és vízmegtartó képességű talajba. Ami pedig szintén nagyon fontos, hogy a muskátlit mindig tisztítsuk meg az elszáradt részektől és az elnyílt virágoktól. Ez nem csak esztétikailag éri meg, hanem azért is, mert a száraz virágok elvonják a növénytől a tápanyagot, amit egyébként az új virágok hozatalára tudna fordítani.

Ami pedig szintén fontos a számára, hogy tavasszal metsszük meg. Ilyenkor az elsárgult és a gyengébb hajtásokat metszőollóval vágjuk le, de ne vigyük túlzásba. Az öntözővíz mellé pedig rendszeresen adjunk tápoldatot. De ne adjunk neki két hétnél gyakrabban, mert azzal pont az ellenkezőjét érjük el, és megmérgezzük. Ha pedig van egy kis kávézaccunk, dobjuk rá a muskátli földjére. Örülni fog neki.

A muskátli ráadásul azért is kiváló az ablak díszítésére, mert nem kell minden évben újat vásárolni belőle. Ha ügyesek vagyunk, akkor könnyen át tudjuk teleltetni, és éveken át örvendeztet meg bennünket virágaival. A muskátli fagyérzékeny növény, ráadásul amint fagy éri, minden része elfagy, ezért ügyeljünk rá, hogy még a téli fagyok beállta előtt kerüljön fagymentes helyre.

Ekkor vegyük ki a ládákból, cserepekből a töveket, majd tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, virágoktól. Vágjuk le az elhalt ágakat, és a gyökérzetét is vágjuk vissza. A töveket tegyük szorosan egymás mellé egy ládába úgy, hogy a gyökereik legyenek földben.

Alaposan öntözzük meg, majd tegyük a ládát fagymentes, hűvös helyre. Ne hagyjuk a tél folyamán kiszáradni a földjüket, mindig gondoskodjunk a nedvesen tartásukról. Egy másik módszer szerint a töveket összekötik egy csomóba, és fejjel lefelé felakasztják őket a pincében.

Amikor eljön a tavasz, vizsgáljuk át a töveket, távolítsuk el az esetleges száraz leveleket és virágokat. Új hajtásokat is fogunk rajtuk találni, azonban ezek nem lesznek képesek életben maradni, ellenben elszívják a növénytől a tápanyagot. Így ezeket metsszük meg, majd minél hamarabb ültessük ki a növényeket a szabadba, amint már nem jöhet fagy, hogy új erőre kapjanak.

2. Bársonyvirág vagy büdöske

Az egynyári virágok közül is bátran válogathatunk, így a petúnia, a bársonyvirág, az oroszlánszáj vagy éppen a verbéna is kiváló választás lehet, ha az ablakunkat szeretnénk díszíteni velük. Annak is fontos utánajárni, hogy az általunk választott egynyári virágoknak milyen igényei vannak. Érdemes azonos igényű virágokat választani, hiszen nehezen tudnánk megoldani, hogy az egymástól pár centiméterre lévő fényigényes és árnyékot kedvelő virágok is jól érezzék magukat.

bársonyvirág büdöske

A büdöske is jól mutat az ablakban, akár kis kosárban is. Fotó: Shutterstock

Az egynyári virágaink csakis akkor fognak egész nyáron át megörvendeztetni minket csodálatos virágaikkal, ha biztosítjuk számukra a virágzásukhoz szükséges vizet és tápanyagot. Az öntözést érdemes a reggeli, vagy az esti órákban végezni. Az elhervadt virágok eltávolításával is sokat segíthetünk, hogy a növény az új virágok meghozatalára tudjon koncentrálni, és arra tudja fordítani az összes energiáját.

A büdöske igazán szép látványt nyújt az ablakunkban, hiszen a citromsárgától egészen a sötétebb, bordós árnyalatokig találhatunk kedvünkre valót. Az alacsony fajták körülbelül 20 cm, míg a magasak akár 40-60 centiméter magasak is lehetnek. A büdöske nagyon kedveli a napfényt, és a szárazságot is jól viseli. Ráadásul a betegségekkel szemben is ellenálló.

Ha az elvirágzott fejeket eltávolítjuk, nagyban elősegítjük, hogy gyakrabban hozzon virágot. Ráadásul virágzata nagyon közkedvelt a levéltetveket pusztító fátyolka és zengőlégy köreiben.

3. Begónia

Habár a begónia gyönyörű, legyünk vele nagyon óvatosak, mert mérgező. A méreg legnagyobb része a gumóiban van, de az egész növény mérgező, ezért érdemes a gyerekeket és a háziállatokat távol tartani tőle.

begónia

A begónia is egészen biztosan szebbé varázsolja az ablakunkat. Fotó: Shutterstock

A begónia nem túl igényes növény, így bátran ajánljuk kezdő kertészek részére is. A begónia sok fényt igényel, de a közvetlen napfényt csak rövid ideig viseli el. A begónia igényli a rendszeres öntözést, egészen tavasztól őszig. Azonban a pangó vizet nem kedveli, így ügyeljünk rá, hogy egy kissé száradjon ki a földje, és csak azután öntözzük meg újra. Érdemes alulról locsolni, mert nagyon érzékeny a szára a penészedésre.

4. Nebáncsvirág, avagy Pistike

Ha nem éri sok fény az ablakunkat, akkor sem kell lemondanunk arról, hogy szép virágok díszítsék. A pistike még az árnyékos helyeket is megszínesíti gyönyörű virágaival. Ráadásul gondozása sem igényel különösebb szaktudást.

Pistike virág ablak

A pistike vidámmá varázsolja a kertet és az ablakot is. Fotó: Shutterstock

A nebáncsvirágot nyugodtan ültethetjük vegyesen, más növényekkel együtt a virágládába. Fontos számára a jó vízáteresztő képességű talaj, azonban a tűző napfényt nem kedveli. Nagyon oda kell figyelni az öntözésre, hiszen a növény nagyon hamar kiszáradhat. Különös figyelmet fordítsunk a melegebb időszakok esetén történő öntözésre, amikor is a hűvösebb időben kapott vízmennyiség duplájára lesz szüksége. Így ekkor naponta kétszeri kell öntözni. Nagyon érzékeny a szélre, ami könnyen eltörheti virágait, így ültessük szélvédett helyre.

4. Örökzöldek

Ha azt szeretnénk, hogy minden évszakban szép legyen a virágládánk, akár örökzöldeket is ültethetünk, és azzal díszíthetjük az ablakunkat. Így nem csupán nyáron hoznak életet az ablakba, de egész évben. Kitűnő választás lehet a zsálya, a magyal és a különféle kecskerágók.

5. A zöldségekről se feledkezzünk meg

Nem csupán virágokat, de akár még zöldségeket is nevelhetünk az ablakunkban. Akár egy törpe paradicsom, vagy pár paprika palánta is kiválóan mutat, ráadásul nem csak szépek, de még finomak is. De akár különféle fűszernövényeket is összeválogathatunk, és lehet egy fűszerkert is az ablakunkban, így főzés közben ki sem kell mennünk, csak kinyitjuk az ablakot és máris a legfrissebb zöldfűszerekkel ízesíthetjük az ételeinket

virág ablak

Az ablakba akár virágokat, akár zöldségeket, akár fűszernövényeket is ültethetünk. Fotó: Shutterstock

A bazsalikom minden paradicsomos ételnél nyerő választás. A majoránna csodás ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. Rendszeresen locsoljuk de ne áztassuk el, és így sokáig élvezhetjük az ízét.

De a chili paprika is nevelhető az ablakban. Tartsuk napos, védett helyen. A borsmenta kitűnő ízesítője lehet nyári italainknak, így bátran használjuk a különböző ízesítésű limonádéknál, de akár teát is készíthetünk belőle. A sort pedig mindenki folytassa, saját ízlése szerint.

Mindenkinek virágos ablakokat kívánunk!