A nitrogén a legmobilisabb, legkönnyebben lemosódó tápanyag. Védeni kell. A régi bevett módszert követve a nitrogént általában bevonatlan ammónium-nitrát, karbamid vagy ammónium-szulfát formájában egyszerre, szükségtelenül nagy mennyiségbe adjuk ki, melynek 60%-át az első nagyobb csapadék lemossa illetve a talaj mikroorganizmusok elfogyasztják, vagy ammónia, nitrogén formájában egyszerűen elillan. Egy kiadós eső illetve megfelelően rossz körülmények esetén a veszteségünk 85%-os lehet!

Gyakorlatilag a hektáronként műtrágyára kiadott pénz több mint felét minden évben kidobjuk az ablakon. Hát normális gyakorlat ez 2017-ben? A növényeket sokkoljuk, mérgezzük, mivel kicsi növényeink az eléjük tett teljes „sült disznót” sajnos egyszerre nem tudják elfogyasztani. Illetve ami még rosszabb hogy a „bébik” elé kitett fejedelmi lakomát rendszerint éhkopp követi. Hát így várunk mi növényeinktől hasznot és szép rekordtermést?

haifa

A növények ugyanolyanok, mint az emberek: a kiegyensúlyozott, rendszeres, folyamatos, jó minőségű tápanyagot és vizet azonnal és látványosan ugyanúgy meghálálják, mint az emberek vagy az állatok. Ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk.

(Emlékeztetőül: A nitrát túlterhelés hatásait felismerve az Európai Unió Tanácsa a szennyezések elkerülése érdekében létrehozta a minden tagállamra kiterjedő Nitrát Irányelvet (91/676/EK). Ennek betartása Magyarország számára is kötelező, ezért hazánkban megalkották a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követelményrendszerét, amelyet a nitrátérzékeny területeken kell teljesíteni. Nitrátérzékeny területen a helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) szabályainak betartását ellenőrzi a hatóság. (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/nitraterzekeny-teruletek)

Közismerten, az új szabályozás pl. átlagban 170 kg/ha/év szerves eredetű nitrogénhatóanyag kijuttatását engedélyezi. Ezt a hagyományosan rosszul hasznosuló szerves és műtrágyákkal nagyon nehéz betartani és sajnos nem is vesszük komolyan, pedig a talajvédelmi bírság igen magas összeg, akár 500.000 Ft is lehet).

nitrát

A talaj és a talajoldat, vagy éppen a kipermetezett lombtrágya pH-ja szintén nagyon fontos a tápanyagok felvehetősége, hasznosulása szempontjából. Ezt sajnos legtöbbször nem vesszük figyelembe és ezzel egy újabb nagy adag pénztől szabadítjuk meg magunkat, mivel a kijuttatott tápanyag nagy része a nem megfelelő pH tartományban nem felvehető a növény számára! A melioráció, talajjavítás igen is nagyon fontos és nap mint nap követendő gyakorlat.

haifa

(Megfigyelhetjük, hogy fenti két grafikon között a különböző tápanyagok legjobban felvehető pH tartománya tekintetében felfogásilag azért eltérések vannak. Én saját tapasztalataim alapján az utóbbi 2002-es Növény Fiziológia szakkönyv ábráját tekintem jobban mérvadónak. Tehát: a tápoldat és a lombtrágya permetlé pH-ját 5,5-6-ra állítom be pl. foszforsav használatával. Mert ebben a tartományban szinte minden tápanyag jól hasznosul. Ugyanez az elv a talajaink tekintetében is igaz.)

haifa

A talaj EC azaz mondhatjuk úgy, hogy a talajoldat sókoncentrációjának változása szintén nagyon jelentős hatással van a növények fejlődésére és jelentős stresszfaktor is. A növények kiegyenlített, pillanatnyi fejlődési szakaszuknak és igényeiknek megfelelő koncentrációjú és összetételű talajoldatban fejlődnek legjobban. A talajoldat EC-jének hirtelen változását nagyon megsínylik. A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák ezt is megoldják. Kiegyenlített finom beállítást végeznek a talajoldat EC-jében. Úgy működnek mint egy-egy nano tápoldatozó gép, mely a növény igényeihez igazodik.

Egy másik jelentős veszteségeket okozó probléma, hogy a termésátlagok a területünkön, parcelláinkon belül is nagyon hullámzó, nagyon eltérőek. Egyértelműen érezhetjük, hogy egy jobban, egyenletesebben hasznosuló műtrágya segítségével sokkal jobban kihasználhatnánk a területeinkben rejlő termelési kapacitást.

A szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák használatával mindez elkerülhető, a termés sokkal biztosabb, kiegyenlítettebb és egyöntetűbb lesz.

A fent említett problémákat ma már nagyon egyszerűen, minden különösebb anyagi vagy műszaki erőfeszítés, külön ráfordítás nélkül orvosolhatjuk (sőt még pénzt is takaríthatunk meg) ha például a Haifa úgynevezett szabályozott tápanyag-leadású, bevonatos, tartamhatású műtrágyáit (CoteN és Turbo-K Plus) használjuk, melyeket csak egyszer, vetéssel egy menetben kell kiadni és a hőmérséklet emelkedésével 12 °C-tól emelkedő ütemben (a növény igényit követve) a termesztési ciklus folyamán végig (általában 4 hónap) adják ki magukból a tápanyagokat.

haifa

De ezek a műtrágyák nem csak emiatt jobbak, hanem amiatt is, hogy sokkal tisztább, (klór- és nátriummentes) sokkal jobban hasznosuló, 100% vízoldható formában tartalmazzák a hatóanyagokat. Úgy mint a műtrágyák „királya” a kálium-nitrát, a mono-ammónium-foszfát, a monokálium-foszfát illetve az alacsony biuret tartalmú védett bevonatos karbamid (a bevonatlan karbamid megperzselheti a kikelt növényünk fiatal gyökércsúcsait.)

(Pl.: a kálium-nitrát formájában kijuttatott kálium és nitrát nitrogént (egymást generálva) a növény felszippantja és azonnal hasznosítja. A hatás látványos és azonnali. A kálium-nitrátot granulált prilles formában használhatjuk kiszórva, vagy kristályos vízoldható formában tápoldatozáshoz, de kitűnő lombtrágyázásra is.)

haifaNem igérjük azt hogy kétszer annyit fog termelni feleannyi műtrágyával. Viszont azt egyértelműen meg tudjuk ígérni, hogy közel feleannyi, de bevonatos CoteN vagy Turbo-K műtrágyát egyszer kiadva biztonságban érezheti magát, és ugyanolyan vagy kicsit jobb, de sokkal egyenletesebb termése lesz, mint korábban. És gondoljunk csak bele, micsoda plusz megtakarítás, ha mondjuk két kamion helyett csak egy kamion műtrágyát kell és csak egyszer kiszórnunk és az biztonságban ott van és még akkor sem vész el, ha áll a területen a víz.

A CoteN-nél a speciális burok, bevonat egy biopolimer háló mely maga is 1,5 év alatt a talajban szétesve nitrogén forrásként szolgál.

haifa

Ha odatesszük a szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát a növény közelébe, alávetéssel egy menetben, akkor arra sem pocsékol el feleslegesen energiát a növény, hogy a tápanyag után menjen. A hatékonyságot, takarékosságot egy megfelelően precíz (mint pl. a lenti képeken látható, most igen kedvező áron beszerezhető MINOS vető-műtrágyaszóró) géppel is jelentősen fokozhatjuk.

minos

MINOS pneumatikus szemenkénti vetőgép precíziós műtrágya sor alá adagolóval

haifa

Egyszóval legyünk precízek, okosak és igényesek. 2017-et írunk. Használjuk ki a mai okos technológia nyújtotta lehetőségeket annak érdekében, hogy többet, jobban, kevesebből és környezetbarátabban, fenntartható módon termeljünk!

Kéki László, Haifa magyarországi képviselet