Kenyai kutatók egy új, génmódosított (GM) burgonyafajtát fejlesztettek ki, amely rezisztenciát mutat phytophtora infestans gombakártevő által kiváltott és világszerte óriási pusztítást okozó burgonyavésznek,– írja a potatonewstoday.com hírportál.

burgonya

Az új fajta hektáronként 40 tonna termés elérésére képes – fotó: freepik.com

A Kenyában alkalmazott két legfontosabb fajta esetében a gomba által okozott termésveszteség 15 és 30 százalék között mozog, de elérheti a 70 százalékot is.

Ugyanakkor az új fajta – az Ugandában, Kenyában és Nigériában végzett üzemi kísérletek tanúsága szerint – hektáronként 40 tonna termés elérésére képes, amely afrikai viszonylatban többszörösen meghaladja a maximális (legfeljebb 10 tonnás) burgonyatermés álomhatárát.


Amennyiben a fent vázolt, kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező új fajtát több országban, üzemi méretekben sikerül elterjeszteni, az – a vegyszeres kezelés nagy részének elhagyása és a magas terméseredmény révén számottevően javítja a termesztés hatékonyságát, és ezzel forradalmi változást hozhat az afrikai lakosság élelmiszer-ellátásának javításában és az éhínség felszámolásában.