Az elmúlt öt év átlagterméséhez képest az őszi vetésű növények 60-65 százalékos átlaghozamot értek el Heves megyében, olvasható a Heol.hu-n.

Őszi vetésű növények

Az őszi búza átlagtermés 2017 és 2021 között 5,15 tonna volt hektáronként, idén mindössze 3,1 tonnát értek el a gazdálkodók.

Az őszi árpa esetében 5,8  helyett most 3,75 tonna jött össze.

A repce területe csökkent: a korábbi 12-13 ezer hektár helyett most ötezer hektáron arathattak a gazdálkodók, sok helyen már korábban ki kellett tárcsázni a növényt. Aki tudott aratni, az idén átlagban 1,8 tonnás termést tudott elérni, az előző évek 2,8 tonnás átlageredményével szemben.

Tritikálé esetében hektáronként 2,8 tonnát adott a takarmánynövény idén, míg az előző öt évben átlagosan 4,4 tonnányit.

A legjobban talán a rozsot viselte az aszályt, a területeken 2,8 tonnás átlegtermés volt, ami az előző évek átlagának mintegy háromnegyede.

Az utóbbi években egyre magasabb hozamok voltak egyébként jellemzőek, az őszi vetésű növényeknél 2013 körül jelentek meg azok a terméseredmények, amelyek az utóbbi öt évben is jellemzőek voltak. A búza és az árpa megyei termésátlaga utoljára 2012-ben volt alacsonyabb a mostaninál.

Tavaszi vetésű növények

A tavaszi vetésű gabonaféléken jobban látszottak az aszály jelei, tavaszi árpából a korábbi évek átlagának 55 százaléka, két tonna termett egy hektáron. Ennél is rosszabb eredményt értek el a zabot termesztők, az 1,1 tonnás eredmény csak az elmúlt öt év átlagának 45 százalékát jelenti.