Többen farkast kiáltottak, mondván, biztosan rezisztenciáról van szó. Ez egyelőre nem bizonyosodott be, európai szinten is igen kevés ilyen adat fellelhető, pedig Nyugat-Európában a kalászos gabona jóval hangsúlyosabb helyet foglal el a vetésszerkezetben, mint Magyarországon. Így inkább kijuttatástechnikáról és a szerválasztás finomhangolásáról érdemes szólni.

2018-ban igen nagy vetésfehérítőimágó-rajzást figyelhettünk meg a kalászos kultúrákban, melynek következtében óriási volt a lárvák jelenléte is. A száraz, meleg időjárás kedvezett a faj fiatal egyedeinek, és az is, hogy az imágók elleni védelem nem megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek – az esetek többségében piretroidok – nagy melegben kerültek felhasználásra, gyorsan beszáradtak a levél felületén, illetve a magas UV-sugárzás hatására inaktívvá váltak.

Aki kora tavasszal az imágók ellen védekezett, annak nem okozott jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt (1. kép).

kártevő

1.kép: A vetésfehérítő-imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is.

Érdemes tehát a “mindegy, a legolcsóbbat” döntés helyett a “minőségi mikrokapszulázott” irányt választani!

Az FMC-Agro által forgalmazott Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében az egyik legkülönlegesebb piretroid készítmény.

A piretroid hatóanyagú termékek között egyedülállóként 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát.

A formuláció vonatkozásában a hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formában van jelen a készítményben. A formuláció erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságá,t és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának elillanását.

A piretroid hatóanyagú készítmények a fény és az UV-sugárzás hatására elbomlanak, így hatástartamuk minimális. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV-sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. Jól látható, hogy a Rapid® CS (gamma-cihalotrin) bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).

grafikon

1. ábra: Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV-csatornában – forrás: Pesticide Manual

ÚJDONSÁG! Granstar® SuperStar + Rapid Pack

Figyelembe véve a 2018-as termelői tapasztalatokat és visszajelzéseket, a 2019-es évben a kalászos gabonát termelőknek az FMC-Agro gyomirtó szerből és rovarölő szerből álló csomagajánlatot készített. A csomag 12 ha gabona kezelésére elegendő.

Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack

A komplexitás jegyében a gyomirtó szer és rovarölő szer mellett a Riza® 250 EW gombaölő szerrel is elérhető lesz termelő partnereink részére ez a csomag, további kedvezményt biztosítva számukra. A Riza® 250 EW gombaölő szer nagy dózisú tebukonazol hatóanyagot tartalmaz, amelyet kijuttatva kiváló védelmet biztosít a legtöbb kalászos gabonát megtámadó levélbetegség ellen, ezzel “fertőtlenítve” az állományunkat a tél végi, kora tavaszi kórokozóktól.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

További információkért látogasson el az FMC-Agro Hungary Kft. honlapjára!