A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzés nem csak növényvédő szer kijuttatást jelent, noha a legtöbbször erről beszélünk. Ennek meg is van a maga oka, hiszen a növényvédő szerek kijuttatásához kötődnek a legszigorúbb előírások, ha ezeket ismerjük, akkor mindent ismerünk. Ezzel a megközelítéssel azonban gyakran meg is feledkezünk a termésnövelő anyagok drónról történő kijuttatásának feltételeiről. Indokolt e témáról külön beszélni, mert a tapasztalatok szerint nincs egyetértés ezen a területen (sem) – írja a nak.hu cikksorozatának kilencedik részében.

drón

A növényvédő szerek kijuttatásához kötődnek a legszigorúbb előírások – fotó: pixabay.com

Mit értünk termésnövelő anyag alatt?

Ez a fogalom lefed minden olyan anyagot, amely a növények tápanyagellátását befolyásolja közvetlenül, vagy közvetve, a talajra gyakorolt hatásán keresztül. Ide tartoznak klasszikusan a műtrágyák és a szerves trágyák, de a drónról történő kijuttatás természetesen nem ezen anyagokról szól.

Elsősorban (de nem kizárólagosan) lombtrágyák, növénykondicionálók, esetleg mikrobiológiai készítmények jöhetnek szóba drónos kijuttatás során.


A növényvédő szerek drónos kijuttatásához hasonlítva a termésnövelő anyagokra vonatkozóan vannak eltérések és egyezések is:

 • típusminősített drón, időszakos műszaki felülvizsgálat: a jogszabályok e két kötelezettséget a növényvédő szert kijuttató eszközökre írják elő. Amennyiben a drón csak termésnövelő anyagot juttat ki, ezek nem szükségesek. Másik kérdés, hogy a gyakorlatban többnyire mindkét típusú készítményre használják a gépeket, így ez inkább csak elvi kérdés marad.
 • felelősségbiztosítás, nyilvántartásba vétel a közlekedési hatóságnál: ezek az előírások nem specifikusak a légi növényvédelemre, ezért minden esetben kötelező érvényűek
 • nyilvántartásba vétel a vármegyei kormányhivatalnál és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamaránál: hasonló a helyzet, mint a műszaki előírások esetében. Csak termésnövelő anyag kijuttatáshoz nem szükséges.
 • Nébih nyilvántartásában szereplő növényvédelmi drónpilóta: termésnövelő anyag kiszórása esetén is szükséges!
 • műveleti engedély: bármilyen anyagot juttatnak ki a drónról, ahhoz szükséges a műveleti engedély
 • kijuttatási terv: termésnövelő anyagokhoz nem szükséges elkészíteni
 • bejelentés megelőző munkanap 9 óráig: ez egy szükséges eljárás, a szakirányító feladata
 • növényvédelmi szakirányító közreműködése: nem szükséges, jogszabály szerint a szakirányítói feladatokat tápanyag-gazdálkodási légi tevékenység során a megrendelő (a gazda) végzi
 • légtérhasználat bejelentése a mydronespace alkalmazásban: kötelező ez esetben is
 • munkatérkép, felhasználási utasítás, repülési napló: ezek szükséges dokumentumok
 • a szórófej nyitásának/zárásának adatai: ez esetben nincs erre vonatkozó előírás
 • drónos kijuttatásra engedélyezett termésnövelő anyag: a termésnövelő anyagok engedélyokirata nem szabja meg a kijuttatás módját, ennek meghatározása minden esetben a felhasználó feladata és felelőssége. Egyszerűbben fogalmazva: termésnövelő anyagot ki lehet juttatni drónról is, nincs erre irányuló korlátozás vagy külön engedélyezési kötelezettség.

A termésnövelő anyagok tudnak meglepetést okozni

A rendkívül nagy töménység okozhat perzselést, vagy a nem kielégítő szóráskép (fedettség) gátolhatja az elvárt hatás kifejtését. Vannak azonban jó tapasztalatok is! Mivel lombtrágyából vagy termésnövelő anyagból jóval nagyobb dózisokat használunk egy hektárra, mint a növényvédő szerekből, ezért felmerült annak kérdése is, hogy esetleg hígítás nélkül juttatják ki az ilyen termékeket. Ilyen esetre is van már példa, ráadásul megfelelő hatékonysággal. De csak példa, és nincs általános ismeret!

A nak.hu nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy termésnövelő anyagok drónos kijuttatásának szándéka esetén mindenki konzultáljon a gyártóval vagy a forgalmazóval, és érdemes kis felületen próbát tenni!