A nitrogén a vegetatív növekedésért felelős, nélküle sem fehérjét sem szénhidrátot nem tud szintetizálni a növény. A nitrogén felvétele leginkább gyökéren keresztül történik. Az ammónium közvetlenül a gyökérben fontos szerepet játszik az aminósavak szintézisében, ami fontos a gyökértömeg növeléséhez és a citokininek stimulálásához több virágrügy érdekében. Ezzel szemben a nitrát leginkább a vegetatív növekedést serkenti. A talaj tápanyag-szolgáltató képessége termelési ciklusonként csökken, mivel a terményt betakarítjuk a területről. A makroelemek közül – N, P és K – a nitrogén rendkívül mozgékony (kimosódhat és elillanhat), ezért minden évben cserélni kell.

Nitrogénműtrágyákról általában

A nitrogénműtrágyáknak széles választéka van halmazállapot, hatóanyag és felhasználás szerint is. Legismertebb nitrogén műtrágyák az ammónium-nitrát (34%), a kalcium ammónium-nitrát (27%), az ammónium szulfát – nitrát (26%), az ammónium-szulfát (21%), a karbamid (46%) és a karbamid – ammónia – nitrát (UAN) oldat (28-32%).

Az ammónium-nitrát (34%) kétféle nitrogénforrást tartalmaz, az ammónium pozitív töltésű ion és a nitrát negatív töltésű ion, melyek a növény számára mind felvehetők. A nitrát nagyon gyorsan felvehető. Az azonnali megoldáshoz jó, a nitrát nagyon rövid idő alatt kifejti hatását. A nitrát legfőbb problémája az, hogy az ionok nem tudnak a negatív töltésű talajszemcsékhez tapadni, és emiatt a tápelem kimosódik a rizoszférából. Ennek eredménye a nitrogénveszteség és elégtelen tápanyagfelvétel. A CAN műtrágya 27% nitrogént tartalmaz. A CAN problémái és előnyei az ammónium-nitráthoz (34%) hasonlóak. Ámbár ez a termék kalciumot tartalmaz, amely előnyös a savanyú talajokon.

Az ammónium-szulfát (21%) a nagy kénigényű növényeknél kiemelkedő jelentőséggel bír, például repce, búza. A kénnek komoly hatása van a növény nitrogén anyagcseréjére, az olaj és a fehérje szintézisére. Ezért a kéntartalmú nitrogén fejtrágyának jelentős hatása van a termés minőségére és termésmennyiségre.

műtrágya

A megfelelő műtrágya kiválasztásánál sok tényezőt kell figyelembe venni

A karbamid (46%) a legnagyobb koncentrációjú nitrogénműtrágya és a világ egyik legfontosabb nitrogénforrása. Azonban a sikeres alkalmazásához és a hatékony felvételéhez van pár fontos tényező: A műtrágyaszórást követően be kell dolgozni, vagy elegendő mennyiségű víz/csapadék szükséges a talajba való beoldódáshoz. A karbamid kedvezőtlen körülmények között, mint vízhiány, pH-érték, talajtípus és időjárási viszonyok (napsütés, szél, páratartalom stb.) kimosódhat és elillanhat. Az ammónia formájú nitrogénveszteség naponta 2-20% között változhat.

Az UAN (karbamid-ammónia-nitrát oldat) kiválóan alkalmas fejtrágyázásra, és különböző tápelemekkel is kiegészíthető. Alkalmazása magas szintű szakértelmet igényel, ennek hiányában perzselést és komoly stresszt okozhat. Kijuttatása mindig a hőmérséklettől és a fenológiai állapottól függ.

Legyen szilárd vagy folyékony nitrogénműtrágya, a nitrogén a növénytermesztés egyik alapvető tápanyaga! A magashozamú új fajták miatt évente sok tápanyagot hozunk le a táblákról. Emellett a nitrogénkimosódás vagy elillanás plusz gazdasági veszteség, és terheli a környezetet.

A sikeres növénytermesztés kulcsa, hogy növeljük a nitrogéntartalmú műtrágyák hatékonyságát a kimosódás és a párolgás csökkentésével. Ennek egyik pozitív mellékhatása a környezetbarát növénytermesztés!

Hogyan növelhető a nitrogén hatékonysága?

Az EuroChem csúcstechnológiájú megoldásokat kínál szilárd és folyékony nitrogénműtrágyákra.

Entec

Az első megoldás a nitrogén kimosódását gátolja: ez a nitrifikáció-gátló ENTEC technológia, amely hosszú távon (6-12 hétig a talaj és az időjárási viszonyok függvényében) biztosít nitrogént kétféle (ammónium és nitrát) formában.

Utec

Második megoldás az ammónia formájú elillanást gátolja: ez az UTEC-technológia ureáz inhibitorral, amely kedvezőtlen körülmények között jelentősen lelassítja a karbamid párolgását. A standard karbamidhoz képest az UTEC-karbamid 21 napot is kibír, jelentősen csökkentve a nitrogénveszteséget.

Mindkét technológia rugalmas műtrágyázást biztosít a gazdálkodók számára. Ez egyúttal biztosítja a hatékony nitrogénhasználatot, növeli a terméshozamot és a minőséget, ami fontos a jövedelem szempontjából.

Keresse szaktanácsadóinkat:

Eurochem

EuroChem Agro Hungary Kft
www.eurochemagro.com
szaktanacsadas@eurochemgroup.com
Tel.: +36 30 566 5386