Mint azt már valószínűleg mindenki kívülről fújja: az El Nino időjárási jelenség a fél világon szárazságot és aszályt okoz – a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is. Mindez veszélyezteti a mezőgazdasági termelés biztonságát is és például olyan élelmiszerek árát löki a magasba, mint például a kakaó vagy a cukor.

A japán meteorológusok szerint azonban véget érhet a mezőgazdászok szenvedése, úgy vélik, 80 százalékos esélye van annak, hogy az El Nino-jelenség még a tavasszal lezárul az északi féltekén.

Ezzel párhuzamosan szakértők szerint egy La Nina-epizód hűtő hatásának viszont szinte nulla a valószínűsége, szóval jelentősebb hűvösödés nem várható.


Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) korábbi jelentése szerint az 1850-től vezetett globális feljegyzések alapján kimondható, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve az El Nino-jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet – olvasható a vg.hu-n.

Indexkép: Pixabay