Szárazság idején is eredményesen„ címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a NAIK, a NAK és a MAGOSZ közös szervezésű konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás módjainak ismertetése.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az aszályos időszakok kezelésében a helyes agrotechnikai módszerekkel történő megelőzés az első és legfontosabb teendő, amelyet minden eredményesen boldogulni kívánó gazdának érdemes megismernie és elsajátítania.

Gyuricza Csaba

Gyuricza Csaba: "jelenleg a talajba kerülő nedvesség 50 százaléka úgy tűnik el, hogy az nem hasznosul a mezőgazdaságban."

Évről évre jelennek meg ugyanis olyan természeti jelenségek, amelyek miatt át kell alakítani a mezőgazdaság szemléletmódját és folyamatos technológiai újításokra van szükség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint ezen a télen 26 százalékkal kevesebb volt a csapadék az elmúlt évtizedek átlagánál. A legnagyobb víztározó Magyarországon nem a Duna és nem is a Tisza, hanem maga a talaj – mondta a főigazgató.

A termőföld nedvességének megőrzését kell kitűzni első számú feladatként, hogy csökkenjen a vízhiányból adódó veszteség.

Hangsúlyozta, ezen a területen még bőven van mit fejlődnie Magyarországnak, hiszen jelenleg a talajba kerülő nedvesség 50 százaléka úgy tűnik el, hogy az nem hasznosul a mezőgazdaságban.

A mintegy másfél hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy annak tapasztalatait a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ egy közérthető kiadványban összegezze, majd azt nyomtatásban és online is elérhetővé tegye minden hazai gazdálkodónak. A NAIK kiadványával akár már a következő esztendőben eredményesebb és víztakarékosabb módszerekkel fejleszthetik versenyképességüket a magyar gazdák – tette hozzá Gyuricza Csaba.

forrás: NAIK