A repce vetésterülete évről évre változik, nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják. Az idei őszön a repce vetésterülete csökkent, előzetes becslések szerint országosan 10-12 %-kal, ez régiónként változik és valamely megyében elérheti a 20-25 %-ot is. A tavalyi száraz ősz rossz kelése miatt sokan idén tavasszal kitárcsázták a repcét és idén nem vetettek.

Valószínű, hogy aki mégis vetett repcét, a területcsökkenés miatt jövőre jól jár, ezért vigyázni kell az idén vetett repcékre.

A sikeres repcetermesztés alapja az egészséges, megfelelő tőszámban kikelt őszi állomány, amelynek alapfeltétele a jó kelés, a gyommentesség, a károsítóktól megvédett növényzet és a megfelelő növényfejlettség a jó átteleléshez és a tavaszi induláshoz.

repce

A jó átteleléshez megfelelően fejlett, egységes növényállományra van szükség.

A kórokozók okozta veszteségek jelentősek lehetnek, nagyon legyengíthetik az őszi állományt. Az őszi időszakban fontos veszélyforrást a fómás levélfoltosság fertőzése jelenti. A kórokozó már ősszel fertőzi a kis repcenövényeket és a meleg ősz folyamán és az enyhe teleken folyamatos szaporodásra és fertőzésre képes.

Ennek elsődleges eredménye a legyengült őszi állomány, ami fokozza a kifagyás veszélyét, a későbbiekben a fertőzés következtében a repce jelentős levélfelületet veszít, amely súlyos terméscsökkenést von maga után.

Ennek megakadályozására már 6-8 leveles korban meg kell védeni a repcét és erre kiválóan alkalmasak azok a széles hatásspektrumú gombaölőszer-hatóanyagok, amelyeket a repce regulátorozására használunk (tebukonazol, metkonazol). Így a repce őszi regulátorozásakor tulajdonképpen megoldjuk a fóma elleni védekezést is.

A repce kelése után a növényállomány idén is sok helyen heterogén, nem egyöntetű. A 6-8 leveles növények mellett megtalálhatóak a 2-4 leveles növények is. A növényvédelmi védekezések időzítése miatt kívánatos ezt a heterogén repceállományt azonos fejlettségű növényállománnyá alakítani. A repceállománynak egyöntetűen, ősszel 8-10 leveles, jó kondíciójú tőlevélrózsás állapotban, erős gyökérzettel kell a télbe mennie, hogy túlélje a telet és tavasszal egyszerre tudja megkezdeni az erőteljes növekedést.

A gombabetegségek elleni védekezés és a repcenövények ideális őszi fejlettségének biztosítására már jól bevált technológia a regulátorként használt gombaölő szerek és az Amalgerol együttes használata az őszi repce állományokban.

Az Amalgerol használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, a növények erőteljes növekedésnek indulnak.

Amalgerol

Az Amalgerol fontos nyomelemeket, növényi hormonokat tartalmaz, amelyek serkentik a repce fejlődését.

Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a repcenövényeket a készítmény erőteljes növekedésre serkenti.

Ha az Amalgerolt regulátor készítményekkel együtt juttatjuk ki a repcére, a regulátor készítmények megakadályozzák a repce hosszanti növekedését, így

az Amalgerol hatására a repcenövények robusztusabbá válnak, a kisebb repcenövények utolérik fejlettebb társukat, így az állomány egyöntetű lesz.

repce

Az Amalgerol hatására a repcenövény robusztusabbá válik, erőteljes levélzetet fejleszt.

A repce vastag, erőteljes levélzetet fejleszt, szinte úgy néz ki, mint egy nagy káposzta. A gyökér és a gyökérnyak megvastagszik, ami növeli a télállóságot és egy erőteljes gyökérzettel segíti az esetlegesen száraz tavaszon a tápanyagfelvételt és a növekedés megindulását.

gyökér

A gyökér és a gyökérnyak megvastagszik, ami növeli a télállóságot és a szárazságtűrést.

Az Amalgerol kezelés hatására a növények gyökerén élő mikorrhiza mennyisége meghétszereződik. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. Az őszi repceállományok az Amalgerol hatására jobban átvészelik a száraz időszakokat is.

Az Amalgerol dózisa ősszel repcében 3 l/ha, mely mellé javasolt a tebukonazol vagy metkonazol hatóanyagú regulátor készítmények egy időben történő kijuttatása, a repce 6-8  leveles állapotában.

Rosszul kelt, gyenge repceállományok esetén a regulátor készítmény kijuttatását tavaszra kell halasztani és a repceállomány fejlődését gyorsítani kell Amalgerol 3-4 l/ha dózisának alkalmazásával.

Takács Attila
Hechta Kft.
www.hechta.hu