A gabonákban az idei télben megvolt az elengedhetetlen jarovizációs hatás. Eddig a gabonafélék számára ideális volt a tavasz ahhoz, hogy megfelelően bokrosodjanak. Ezt követően március elején ideális időben megérkezet egy kis csapadék, mely az első fejtrágyát „bemosta”. Így mostanra véget ért a bokrosodás folyamata. Ezzel együtt indulóban van a szárba indulás, szárnövekedés. Vannak állományok, ahol már 1 nódusz is kitapintható. Néhány helyen meglehetősen gyengék, senyvedőek az őszi kalászos állományok. Sok helyen látható a nitrogénhiány tünete is, mely annak az oka, hogy:

- a 3-4 hete kiszórt és akkor még megfelelően bemosódó nitrogén műtrágyák hatása már elmúlt, feléltek az állományok, 
- a talaj felső rétege teljesen kiszáradt, és alulról sincs komoly talajpára/víz utánpótlás, mivel az egész tél száraz volt, azaz továbbra is szárazság van, mely a talajban a tápanyagok számára oldószer hiányt jelent.

Április első napjaira az „időjárásjósok” komoly csapadékot jósoltak. Közelítve az időszakhoz, mindig olvadt a jósolt mennyiség. Mire odaértünk, már ennek csak a szele jött meg ránk. Ennek jegyében sok területen a csapadék mennyiségét a jól számolható csepp/m2-ben lehetett csak mérni és megfigyelni. Lehet, hogy ez csak áprilisi tréfa volt az időjósok részéről?

fitohorm

Fontos, hogy ebben az időszakban hatékony technológiával lássuk el a növényeket.

A gabonafélék fontos időszakhoz értek. Az elkövetkezendő hetekben több magas tápanyag és energiaigényű folyamat is beindul, mely energiaigényt a jó terméshez ki kell elégíteni. Fontos időszak ez most az őszi kalászosok számára, mert: 
- indul a szárnövekedés, nóduszképződés, 
- sok levelet fog képezni minden növény, 
- felépíti a kalászt a növény a szártő feletti részben, az első nódusz alatt.

Különösen fontos, hogy ebben az időszakban hatékony technológiával lássuk el növényeinket, hogy a fenti folyamatok számára legyen elegendő tápanyag/energia. A szárazságból következően felelősséggel nem érdemes kiszórni a szilárd fejtrágyának szánt nitrogénformákat, mert azok hatóanyagának nagy része észrevétlenül veszteségként el fog illanni a levegőbe. Ez a helyzet sajnos a dúsabb, zártabb állományokban is azzal a snasszal, hogy ezekben a hatóanyag egy kisebb része hasznosulhat a reggeli harmat következtében.

Ennek az az oka, hogy hiába lesz reggelenként harmattól nedves az állomány, abban a harmat kis „vízhozamának” köszönhetően a megfelelő mélységbe való bemosódás nem biztosított. A napközbeni melegedés hatására az elillanás veszteségével ezen állományokban is számolni kell. Sok gazda dönt úgy, hogy a már megvásárolt és betárolt szilárd nitrogént kiszórja. Ez a gondolat a fent leírtak miatt felelőtlen döntés. Mi lenne, ha azt a nitrogént meghagyná más időszakra, esetleg más kultúrára?

Fontos tény, hogy a szilárd forma kiszórását követően, ha az 50-60 órán belül nem ázik meg komolyan, akkor a hatóanyagának akár 70-80%-a képes elillanni még egy zárt/dús állományból is. A megázás 8-10 mm vagy efeletti csapadékot jelent. Ezt követően a talajon már csak a nagyrészt kilúgozott mész+dolomitszemcse található.

Ilyen körülmények között egyetlen lehetőség marad a Nitrogén hatékony pótlására. Ez nem más, mint a levélen keresztül alkalmazható fejtrágya, melyet permetlé-technológiával kell kijuttatnunk.

A magyar agrárpiacon jelenleg csak 2 db készítmény van, amely Karbamid-formaldehid kondenzátum hatóanyagot tartalmaz, azaz hatékony abban a tekintetben, hogy a termésnövelésért felelős nitrogén-formulációt tartalmazza.

Ebből a 2 db készítményből csak a FitoHorm Turbo Nitrogén készítménnyel lehet kijuttatni hektáronként 4,5 kg Karbamid-formaldehid típusú hatóanyagot, mert ebben a készítményben a hatóanyag 100%-a ebben a formában van. Így a termék 15 liter/ha dózisban ténylegesen kiválthatja a 150 kg Pétisó hatóanyagát. További előnye, hogy csak a FitoHorm Turbo Nitrogénben van réz mikroelem, mely a gabonafélék számára vitathatatlanul fontos!

fitohorm

A FitoHorm Turbo Nitrogén termékünk mellé kijuttatott FitoHorm Bio Gabona termékünk – mely egy gabonás mikroelem-bomba - különös hatékonyságot kölcsönöz! Ennek segítségével a fejtrágya mellé rakott mikroelemmel egy teljes/komplett tápanyagos kezelést végzünk el megközelítőleg „csak Pétisó” áron.

Javaslatunk a gabonafélék kezelésére:

FitoHorm Turbo Nitrogén (10-15 liter/ha) + FitoHorm Bio Gabona (2-3 liter/ha)

AzoSpeed/Azospeed Amino: 
A FitoHorm Bio Gabona mikroelem készítményt az Azospeed/Azospeed Amino termék(ek) mellé is javasolt kijuttatni. A FitoHorm Bio Gabonával kijuttatjuk ezen termékek hatóanyagai mellé azon mikroelemeket, melyek elengedhetetlenek azok teljesebb hatáskifejtéséhez.

fitohorm

Nitrosol/Nikrol/UAN oldatok: 
A FitoHorm Bio Gabona mikroelem készítményt a Nitrosol/UAN típusú termék(ek) mellé is javasolt kijuttatni. A FitoHorm Bio Gabona termékkel kijuttatjuk azon mikroelemeket, melyek elengedhetetlenek a nitrogénvegyületek teljesebb hatáskifejtéséhez.

Ezen termékek mellé dózisa 3 liter/ha.

Mind Repcében, mind gabonafélékben ITT a FOLYÉKONY KESERŰSÓ termékünk:

fitohormFitoHorm Turbo Magnézium (2-2,5 liter/ha)
A FitoHorm Turbo Magnéziumban a magnéziumtartalom mellett jelentős mennyiségű foszforhatóanyag is található, mely kiemelt gyökérnövelő hatással rendelkezik és fontos a növények energiaigényes folyamataihoz is, mert konkrétan az ATP és ADP alkotóeleme is. A FitoHorm Turbo Magnézium termék a Nitrosol mellé is bekeverhető a fenti dózisban.

Bármely felmerülő kérdésben keressék kollégáinkat ingyenes szaktanácsadásért!