A növényi élet kezdetén csak kis mennyiségű nitrogént vesz fel a növény. A felvétel jelentősen növekszik, a tömegnövekedés szakaszában eléri a maximális értéket.

Kalászos a szántóföldön

A növények N-felvétele egyenetlen, és a növekedés fejlődési szakaszától függ – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

Ha lehetséges lenne a tápanyagellátás szinkronizálása a felvételi igénnyel, ez az optimális növénytáplálást, a tápanyagfelhasználás fokozott hatékonyságát, a műtrágyázás magas gazdasági hatékonyságát és a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálását jelentené. A növény tápanyagigényének megfelelő többszörös alkalmazás nem hatékony megoldás, mivel munkaigényesebb, nagyon függ az időjárástól, növeli az energiaköltségeket, a talaj tömörüléséhez vezet, és végül nem teszi lehetővé a jelentős N-veszteségek elkerülését. A megoldás a műtrágya korszerűsítése, a természetes lebomlási folyamatok lelassítása és hatékonyságának növelése.

A szabályozott és a lassan felszabaduló műtrágyák

A szabályozott és a lassan felszabaduló műtrágyák célja a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása a növény tápanyagigénye szerint. A szabályozott műtrágyák konvencionálisan oldódó műtrágyák. Védő polimerrel vannak bevonva, amely szabályozza a víz penetrációját a mikropórusokon és ezáltal a műtrágya feloldódását. A polimer bevonattal járó szabályozott műtrágyák egyik nagy kérdése a bevonó anyagok talajban való lebonthatósága, amelyek hozzájárulhatnak a mikroműanyag felhalmozódáshoz.

A stabilizált műtrágyák előnyei

A stabilizált műtrágyák a nitrifikációgátlóval vagy az ureázgátlóval elősegítik a kijuttatott N hosszabb rendelkezésre állását. Ideiglenesen gátolják a nitrogénforgalmi folyamatokért felelős enzimeket vagy a nitrifikáció első lépését, és ezzel védik az N-t az illékonyságtól, kimosódástól vagy gáznemű N2O-kibocsátástól. Ennek eredményeként az N már elérhető a növények számára az optimális szükségleteinek megfelelően.

Entec logó

ENTEC és UTEC az EuroChem-től

A stabilizált műtrágyák elősegíthetik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését és fedezhetik a növekvő népesség igényeit, számos agronómiai, gazdasági és környezeti előnyt biztosítva. Előnyük a magas növénytermesztési hatékonyság, az alacsonyabb felhasználási költségek, a csökkent környezeti hatások. Ezen felül a stabilizált műtrágyák használata lehetővé teszi a szabályok betartását és elkerüli a szankciókat, amelyek arra ösztönzik a termelőket, hogy minimalizálják a műtrágya éghajlati és környezeti hatásait.

További tájékoztatásért keresse a forgalmazó cég szaktanácsadóit vagy kereskedő partnereiket!

EuroChem Agro Hungary Kft.
Tel.: +36 22 572 059
E-mail: info.hungary@eurochemgroup.com

EuroChem logó

AltoTerra Kft.
Tel.: +36 53 587 525
E-mail: info@altoterra.hu

AltoTerra logó