Az AXEREAL Hungary Kft. Magyarországon többnyire kalászos gabonákat termeltet és a piaci réseket feltérképezve igyekszik a lehető legmagasabb jövedelmezőséget realizálni partnerei számára. A társaság fő profilja a sörárpa termeltetés, de az AXEREAL szakemberei waxy kukoricával és szójával is foglalkoznak.

Somogyi Bálinttal, az AXEREAL Hungary Kft. kereskedelmi és agronómiai vezetőjével beszélgettünk a vállalat szántóföldi fajtasor-bemutatóján, Bátya határában.

Változó klimatikus körülmények között milyen a sörárpa helyzete hazánkban és mely területek alkalmasak a kultúra termesztésére?

"A sörárpatermesztés hagyományosan az ország északkeleti, illetve legnyugatibb területeire korlátozódott. Ám az évek során

a klímánk mellett a sörárpafajták nemesítési iránya is változott – sőt, a termesztés-technológia terén átálltunk a tavaszi vetésidőről az őszi vetésre.

Mindezek tükrében úgy gondolom, hogy a termesztés sikeréhez nélkülözhetetlen technológiai fegyelem megtartása mellett az ország legnagyobb területén bátran belevághatnak a termelők a sörárpa termesztésébe.

árpa

Az ország nagy részén bátran belevághatnak a termelők a sörárpa termesztésébe – fotó: AXREAL Hungary Kft.

Érdemes tudni rólunk, hogy az AXEREAL Hungary Kft. piacvezető a magyarországi sörárpa termeltetésben. Tevékenységünk során a malátagyárak elvárásait figyelembe véve választjuk ki a megfelelő sörárpafajtákat testvérvállalatunkkal, a vetőmag előállítását végző Isterra Magyarország Kft-vel együttműködve.

A termeltetés során kizárólag fémzárolt, II. fokú vetőmagot értékesítünk partnereink számára, mind a megfelelő terméspotenciál, mind pedig a sör - és malátagyárak által megkövetelt nyomon követhetőség biztosítása érdekében. A termeltetési szerződések alapján a megfelelő minőségű terményt a szerződéses kondíciók szerint felvásároljuk, majd továbbértékesítjük belföldi és külföldi malátagyárak számára."

Melyek a legfontosabb technológiai elemek, amelyekre jobban oda kell figyelni a sörárpa esetében, mint például a takarmányárpa termesztésekor?

"A sörárpa-termesztés vonzereje a gazdálkodók szemében a magas jövedelmezőség.

Azonban ennek elérése érdekében be kell tartani az általunk javasolt ajánlásokat és a technológiai fegyelmet a termesztés végéig fenn kell tartani. Fontos a vetésidő, az állománysűrűség, az őszi gyomirtás, továbbá kora tavasszal a növényvédelem, a lombvédelem és a tápanyag-utánpótlás. A későbbiekben ez utóbbi két tényező, azaz a növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás fogják meghatározni a sörárpa mennyiségét – és még inkább a minőségét!

sörárpa

Magas minőségű terménnyel magas jövedelem érhető el a sörárpával – fotó: AXEREAL Hungary Kft.

A sörárpát önmagában, a genetikai állománya miatt nem lehet magasabb áron értékesíteni, ugyanis ennél a növénynél, a klasszikus kalászosokhoz képest magasabb jövedelmezőséget csak és kizárólag magas minőség mellett érhet el a termelő.

Mindezek tudatában az AXEREAL szakemberei számára a valódi munka a vetőmag értékesítésével kezdődik igazán!

A gazdálkodó partnereinkkel a termeltetési időszak végéig folyamatos konzultációt és személyes tanácsadást folytatunk, amíg eljutunk a termény felvásárlásáig.

Így lehetséges, hogy hozzáadott értéket teremtsünk és kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagot hozzunk létre, amely majd páratlan ízvilággal köszön vissza a legkedveltebb magyar sörök formájában a fogyasztók asztalán."

A bátyai fajtasort végigjártuk élő videóközvetítés közben, amely az Agroinform Facebook csatornán visszanézhető. Javasoljuk a takarmányárpa termesztő gazdálkodóknak, hogy nézzük végig együtt a fajtasort és hallgassuk meg az AXEREAL csapatát a sörárpatermesztés fortélyairól:

Szívesen megtudna még többet a sörárpa-termesztés lehetőségeiről?
Keresse bizalommal az AXEREAL Hungary Kft. szakembereit!