A szója betakarítása befejeződött. Az eredmények lényegesen jobbak, mint egy évvel korábban, amikor az aszály hatalmas károkat okozott. Az idei évben sok helyen ideális időpontban érkezett a csapadék, az ország nyugati részén talán túl sok is. Ahol igazán kedvező körülmények voltak, mint Baranya, Tolna, Vas vagy Borsod ott a vármegyei átlagok 3,3-3,5 t/ha között alakultak. Zalában sok helyen már a sok csapadék inkább kedvezőtlen hatása érvényesült, így idén itt a termésátlag nem éri el a 3 t/ha-t. Ennek ellenére sokan 4-5 t/ha termést takarítottak be, de az országos átlag is 3 t/ha fölött alakult.

szója

Szója agrotechnikai kísérletek, Bóly – fotó: Isterra Közép-Európa Kft.

2023-ban alig 58 ezer hektáron vetettek szóját hazánkban. Ennek ellenére a szója egészen biztosan azon néhány kultúra közé tartozik, ami 3 t/ha terméssel és a termeléshez kötött támogatással idén is eredményt termel. Az év során a szója terményár esése indult el a legkésőbb, aki akart a betakarítás előtt 1-2 hónappal még 160-170 Ft/t áron köthetett szóját, ma már az ár sajnos ennél alacsonyabb. Ami viszont mindenképp segít az idei évben megemelkedett 92 000 Ft/ha támogatási összeg. Ettől az évtől átcsoportosítás történt a szemes fehérjenövények javára, így jelentősen emelkedett a takarmányborsó és a szója támogatás összege. Az Isterra továbbra is hisz a szójában, a termelési költsége lényegesen alacsonyabb a napraforgó, vagy kukorica kultúrákhoz képest. Nem beszélve, a kijuttatott műtrágya mennyiségekről. 2022-ben sokan műtrágya nélkül termeltek 4 tonnás szóját.

Az Isterra fajtakínálata

Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. A fajtáinkat már az ország teljes területén teszteltük nagyüzemi körülmények között és két éve már több ezer hektáron bizonyítanak.

ES LIBERATOR

Kínálatunk igen korai fajtája az ES Liberator, ami tenyészidejét (00) meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Ebben az évben 4 t/ha terméssel vágták a legtöbb üzemben, de sok helyen 4,5 tonnát is arattak.

Nagyon korán, szeptember első napjaiban betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44 %-os nagyüzemi eredmény sem, amit 3,5-4 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését, 600 ezer mag/ha normával ajánljuk. A tőszám kísérletekből az látszik, hogy gabona vagy dupla gabona sortávval érdemes vetni. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tényészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be. Az idei évben egészen kiemelkedő 5,3 t/ha termést ért el Borsodban, Ongán.

RADIOSA

Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha a standard fajták szintje felett 5 %-kal. Intenzív szója, ami a korai (0) csoport közepén érik. A 2020/21/22. évi Magyar Szója kísérletekben is kiválóan szerepelt. Termése 3 év átlagában a legmagasabb volt a 6 helyes kísérletekben. 2023-ban szintén átlag feletti eredményt ért el.

Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója.  A kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25-45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas.

Idén először szerepelt a NAK Vas vármegyei kísérletében, ahol hüvelyszám és növényenkénti magszám felvételezés is történt. Kimagasló, 93 mag/tő értékkel jelentősen felülmúlta a kísérlet átlagát. Ennek és 214 grammos ezermagtömegének is köszönhetően termése 5,1 t/ha lett.

Vasszilvágy NAK szója kísérlet 2023.

 

Tőszám db/ha

Mag/tő

EMT g

Termés t/ha

Radiosa

420 000

92

214

5,1

Kísérleti átlag

415 000

61

183

4,14

A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el. Sikeresen 500-550 ezer mag/ha vetőmag mennyiséggel termelhető.

ES GENERATOR

A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. Az ES Generator 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A NÉBIH kísérleteiben a termése 4,7 t/ha a standard fajtákat több, mint 9%-kal előzve meg. 2023-ban ugyancsak a NÉBIH kísérletében 7 hely átlagában a legmagasabb termést érte el. Különösen nagy az előnye a legintenzívebb helyen, Szombathelyen, ahol 1 tonnával adott nagyobb termést, mint a kísérleti átlag 6,29 t/ha-os eredményt érve el.

A 2022. év Magyar Szója kísérleteinek a győztese, 2023-ban is az egyik legmagasabb termésű fajta. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget.  A 2023. évi nagyüzemi eredményei 4 t/ha felettiek. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmag normával. A kísérletekben idén is minden esetben átlag felett termett.

A vetőmagjaink betakarítása befejeződött. Kiváló minőségben sikerült betárolni. A fémzárolt tételek oltva és gombaölőszerrel csávázva magra kiszerelve kerülnek forgalomba. A kiszerelési egységeink ¼ hektáros zsákos, illetve 5 hektáros BB-es formában kerülnek szállításra. Keresse részletes ajánlatunkat a https://isterra-seeds.com/szoja oldalainkon.

Virágné Pintér Gabriella

kereskedelmi vezető